Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με 158 υπέρ, 142 κατά πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η ΝΔ - Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στις προγραμματικές

Με 158 υπέρ, 142 κατά πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η ΝΔ - Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στις προγραμματικές
Τι είπαν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί
Σχετικά Άρθρα
Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Βουλή, με 158 ψήφους υπέρ έναντι 142 ψήφων κατά.
Ψήφο εμπιστοσύνης παρείχαν στην κυβέρνηση όλοι οι βουλευτές που εξελέγησαν  με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 ενώ κατά ψήφισαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Η ψηφοφορία έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στη Βουλή, με την δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυρ.  Μητσοτάκη.
Στη συζήτηση συμμετείχαν το σύνολο των υπουργών και αναπληρωτών υπουργών, οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων καθώς και περί τους 90 βουλευτές.

Μητσοτάκης: Καταργούμε τα εμπόδια ψήφου για τους έλληνες του εξωτερικού

Από το βήμα της Βουλής, και πριν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα ακόμη μέτρο -«ένα στοίχημα συνέπειας για όλα τα κόμματα», όπως είπε.
«Στις αρχές της εβδομάδας αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση έναν νόμο με ένα άρθρο, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού» τόνισε.
Αφορά όσους έχουν το δικαίωμα ψήφου, να μπορούν να εγγράφονται στους καταλόγους εξωτερικού και να ψηφίζουν σε πρεσβείες/προξενεία, και όχι σε επιστολική ψήφο.

Πήραμε εντολή στις εκλογές να προχωρήσουμε γρήγορα στις αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα

«Η συζήτηση σηματοδοτεί έναν πρώτο διάλογο για τις προτεραιότητες της χώρας. Θέλω να συγκρατήσω το ήπιο κλίμα της συζήτησης και εύχομαι αυτό να διατηρηθεί γιατί αυτό εκφράζει το μήνυμα της ενότητας και της υπευθυνότητας, που εξέπεμψαν οι πολίτες με τη ψήφο τους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία ολοκληρώνεται η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Ωστόσο, όπως είπε «ο λόγος της αντιπολίτευσης δεν είχε πειστικά επιχειρήματα εναντίον των κυβερνητικών πολιτικών, ούτε χρήσιμες παρατηρήσεις για να τις βελτιώσουν. Οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε επανάληψη συνθημάτων που είχαν εξαντληθεί προεκλογικά».
«Οι εκλογές έδειξαν πως η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, η εντολή που έχει πάρει η πλειοψηφία είναι προχωρήσει γρήγορα σε αυτές» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Υλοποίησα τις δεσμεύσεις των προγραμματικών δηλώσεων του Ιουλίου του 2019 εξ ου και μας ξαναψήφισαν οι πολίτες» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να συμφωνεί με τον ορισμό που έδωσα στον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό. Ας συμφωνήσουμε και στους δείκτες προκειμένου να γίνει η σύγκλιση με την Ευρώπη, ότι δηλαδή πετυχαίνουμε τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «Σε ό,τι αφορά στην πράσινη μετάβαση, η Ελλάδα είναι σήμερα πρωταγωνίστρια. Όλα αυτά είναι ενδείξεις προόδου και σύγκλισης με την Ευρώπη».
«Δεν έκρυψα ποτέ τα προβλήματα στο Κράτος Δικαίου, τελικός κριτής είναι η έκθεση της ΕΕ που επιβεβαιώνει τη βελτίωση» είπε συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ζήτημα της «κοινωνικής κατοικίας» που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σημείωσε:
«Μας είπατε για 150.000 κοινωνικές κατοικίες, πόσο να βάλουμε το μέτρο, μιλάμε για δεκάδες δισ. ευρώ. Εδώ δεν είναι Ευρωβουλή, θα υποστείτε τη βάσανο της αντιπαράθεσης. Θα πρέπει να έχετε κοστολογημένες προτάσεις» του είπε και στη συνέχεια «απάντησε» και σε όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος: «Για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχω να πω πολλά. Μας είπατε όσα μας λέγατε προεκλογικά. Το έλεγα και στον κ. Τσίπρα, ότι αντιπολιτευόσασταν ένα σκιάχτρο, που δεν υπήρχε και ο ελληνικός λαός μας επιβράβευσε δίνοντας μας μεγαλύτερο ποσοστό. Πρώτος εγώ είπα για τις δύσκολες μάχες που πρέπει να κερδίσουμε» συμπλήρωσε.

Μεγάλος στόχος είναι η αύξηση του μέσου και του κατώτατου μισθού αλλά και η μείωση των ανισοτήτων 

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο δρόμο που μας έδειξαν με την ψήφο τους οι πολίτες, με γνώμονα τους άξονες και με ορίζοντα το 2027» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
«Αναφέρω την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, είμαι σίγουρος πως θα γίνει εντός του 2023» τόνισε και απευθυνόμενος εκ νέου στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε: «Εάν πιστεύετε κύριοι του ΠΑΣΟΚ ότι βρισκόμαστε στο χείλος της δημοσιονομικής καταστροφής να μας πείτε, χρειαζόμαστε πιο σφιχτή πολιτική ή έχουμε τράτο να δώσουμε περισσότερα; Και τα δύο πάντως δεν μπορεί να ισχύουν».
«Μεγάλος στόχος είναι η αύξηση του μέσου και του κατώτατου μισθού αλλά και η μείωση των ανισοτήτων. Η ανάπτυξη θα πρέπει να μικραίνει τις κοινωνικές ανισότητες, και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υποδεικνύουν ότι έχουμε κάνει βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στα θέματα του ΕΣΥ, επισήμανε πως «Επίσης οι παρεμβάσεις στην Υγεία, θέλω να δώσω έμφαση στην ταχύτατη παρέμβαση στα Επείγοντα, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ».
Σε ό,τι αφορά στην ψηφιοποίηση του Κράτους: «Ακόμη ένας στόχος είναι η συνέχιση του ψηφιακού Κράτους. Έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη στο συγκεκριμένο τομέα» είπε και αναφέρθηκε και σε άλλους τομείς που των προγραμματικών δηλώσεων: «οι προτεραιότητες μας στην παιδεία, η τεχνολογική εκπαίδευση, η προσχολική αγωγή, επίσης η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, και βεβαίως η συνέχιση της υλοποίησης μίας στιβαρής και υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής».
«Όσοι ανέβηκαν σε αυτό το βήμα και φόρεσαν τη ρομφαία του υπερπατριώτη να δούμε πως θα σταθούν απέναντι στον πατριωτισμό των πράξεων» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του επί των προγραμματικών δηλώσεων.


Φάμελος: Φέρτε την άρση ασυλίας των τραπεζιτών που έδωσαν δάνεια με αέρα σε ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και θα την ψηφίσουμε

Ο νέος μεταβατικός Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ξεκίνησε κάνοντας έναν αναλυτικό απολογισμό της περασμένης τετραετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπενθυμίζοντας στη νεοεκλεγμένη κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να προσποιείται ότι «ξέχασε» τα κακώς κείμενα που προέκυψαν εξαιτίας των πολιτικών της.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στον τρόπο που διαχειρίστηκε αρχικά η κυβέρνηση την πανδημία, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξαν «πάνω από 37.000 θύματα», την ίδια στιγμή που η Πορτογαλία που έχει τον ίδιο πληθυσμό, «μέτρησε» περίπου 27.000 απώλειες.
Μάλιστα, ο κ. Φάμελλος επέκτεινε την κριτική στο Εθνικό Σύστημα υγείας, λέγοντας σε υψηλούς τόνους ότι:
«Η Νέα Δημοκρατία δεν κυβερνούσε το 2012-2015 όταν ο κος Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας έλεγε ότι δεν θέλει η τρόικα να του πάρει τη δόξα για τις απολύσεις των γιατρών;»
Επιπλέον, ο νέος Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε και τα ζοφερά για την κοινωνία αποτελέσματα της ενεργειακής κρίσης λέγοντας: «ότι σίγουρα δεν είναι νικηφόρο για την ενεργειακή κρίση ότι η Ελλάδα είχε την πιο ακριβή κιλοβατώρα στην Ευρώπη για το 2022 σύμφωνα με τη Eurostat».
Επιπροσθέτως, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στο κύμα ακρίβειας που βαραίνει τους πολίτες, αποτέλεσμα της οποίας είναι οι πολύ υψηλές ακόμα και στα βασικά προϊόντα:«Τα ελληνικά νοικοκυριά κ. Μητσοτάκη υποφέρουν από τον πληθωρισμό τροφίμων, 12,2% τον Ιούνιο, αύξηση επί 15 συνεχόμενους μήνες με διψήφιο ποσοστό, συνολικά ανοδικός εδώ και 25 μήνες»
Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους κινήθηκε η παρέμβαση του κ. Φάμελλου αναφορικά με τη χθεσινή τοποθέτηση του κ. Φλωρίδη που καταλόγιζε τον νόμο για την ασυλία των τραπεζικών στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
«Ο Υπουργός δήλωσε ξεκάθαρα στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ότι θα αλλάξει τη διάταξη. Προκύπτει σοβαρό θεσμικό ζήτημα;».
«Θα φέρετε τελικά διάταξη για την άρση ασυλίας των τραπεζικών στελεχών που δώσανε τα δάνεια με αέρα στα κόμματά σας και στα ΜΜΕ;» ανέφερε στη συνέχεια.
Μάλιστα, αφού ο κ. Φάμελλος καυτηρίασε το γεγονός ότι πρόκειται για μια άκρως αναξιόπιστη κυβέρνηση όταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης καταθέτει προσωπικές απόψεις, στη συνέχεια κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει νέα διάταξη για την άρση ασυλίας των τραπεζιτών.
Την πολιτική προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να παρουσιαστεί ως εκσυγχρονιστής αποδόμησε ο κ. Φάμελλος ο οποίος παρέθεσε σειρά γεγονότων και πολιτικών που αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο.
«Τι είναι όμως εκσυγχρονισμός για τον κ. Μητσοτάκη;» αναρωτήθηκε αρχικά.
«Είναι η έλλειψη μόνιμων διασωστών του ΕΚΑΒ και οι θάνατοι συμπολιτών μας σε καρότσες των αγροτικών; Είναι μήπως οι ελλείψεις στην ασφάλεια και οι κίνδυνοι που όλοι επισήμαιναν στον κ. Καραμανλή που οδήγησαν στο τραγικό ατύχημα των Τεμπών; Πού είναι η τηλεδιοίκηση που είχατε δεσμευτεί να ολοκληρώσετε;» συμπλήρωσε στη συνέχεια.
Επιπλέον ο νέος Πρόεδρος της Κ.Ο. υπενθύμισε και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων διερωτώμενος σκωπτικά αν «είναι οι υποκλοπές κατά υπουργών, ηγεσίας του στρατού, πολιτικών αρχηγών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών που συνδέονται απευθείας με το Μαξίμου εκσυγχρονισμός;».

Ν. Ανδρουλάκης: Διαφωνούμε ευθέως με το επιτελικό κράτος - Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης

«Διαφωνούμε ευθέως με το επιτελικό κράτος γιατί είναι βαθιά παλαιοκομματικό. Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα είμαστε η αξιόπιστη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός », τόνισε στη δευτερολογία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Για κακοποίηση λέξεων όσον αφορά τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό στον οποίο αναφέρθηκε ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αυτοπροβάλλεται ως φορέας εκσυγχρονισμού, όταν η χώρα έχει την 4η υψηλότερη φορολογία ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ και η αγοραστική δύναμη είναι η τρίτη χαμηλότερη».
«Κύριε Μητσοτάκη μείνατε σιωπηλοί και επικαλεστήκατε καταχρηστικά το απόρρητο για να συγκαλύψετε το σκάνδαλο αλλά κάνατε προεκλογική εκστρατεία με τα δελτία της ΕΥΠ» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.
Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους τονίζοντας ότι για το ΠΑΣΟΚ συνδέεται με ισχυρή ανάπτυξη και μείωση των ανισότήτων.
«Ένα κοινωνικό κράτος που δεν αφήνει μετέωρη τη μεσαία τάξη, ένα ψηφιακό κράτος που χειραφετεί τον πολίτη και πολιτικές που δεν εγκαταλείπουν τη νέα γενιά, με υποχρέωση την πράσινη μετάβαση και όχι ένα κερδοσκοπικό παιγχνίδι για λίγους» , είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
Η κυβέρνηση υπόσχεται ανάπτυξη, μισθούς και ευημερία, το ερώτημα είναι σε ποιος απευθύνεται όταν επικαλείται μείωση της ανεργίας με ευκαιριακές και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, πρόσθεσε.
Δεν θα δεχτούμε ως κανονικότητα οι νέοι μας να εχουν λιγοστές ευκαιρίες και χαμηλούς μισθούς. Είναι ώρα για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύεις και ισχυρές κλαδικές συμβάσεις, ενώ σύντομα θα κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ πρόταση για αναβάθμιση του ΣΕΠΕ.

Κουτσούμπας: Η πολιτική της κυβέρνησης είναι λίγα για τους πολλούς και πολλά για τους λίγους

Βολές στο «αντιλαϊκό» κυβερνητικό πρόγραμμα εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή, στην τελευταία συνεδρίαση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για έπαρση.
«Ήδη από την πρώτη μέρα συζητήσεων καταργήσατε τις διαχωριστικές γραμμές μέσα στην κοινωνία και παρουσιαστήκατε ως νέος εθνάρχης. Είπατε ότι ο λαός θα δείξει συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και ότι τις επιζητά. Σε λίγο θα μας πείτε ότι οι άνθρωποι του μόχθου απολαμβάνουν την ακρίβεια, την εργασιακή ζούγκλα, την έλλειψη ασθενοφόρων».
Ο Κ. Κουτσούμπας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα βρει απέναντί της τη νεολαία και τους εργαζομένους ακόμη πιο μαζικά και μαχητικά, και το ΚΚΕ ακόμη πιο δυνατό να μπαίνει μπροστά.
«Παρά τον αρνητικό πολιτικό συσχετισμό που ποτέ δεν αρνηθήκαμε, δυναμώνει ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής και του ταξικού χαρακτήρα της. Δυναμώνει η αναζήτηση λύσης μέσα από τον συλλογικό, οργανωμένο αγώνα».
Στη συνέχεια υπενθύμισε τις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, στο νόμο για της διαδηλώσεις, στο νόμο Χατζηδάκη.
Εξαπέλυσε βολές στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο με πλαφόν 5% και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Το ΚΚΕ διεκδικεί αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση των άδικων φόρων και των πλειστηριασμών και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, τόνισε.
Ξεκαθάρισε ότι, σε αντίθεση με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία, αλλά αντίθετα ότι βιάζεται για να εφαρμόσει νόμους κατά των συμφερόντων του λαού.
Έκανε αναφορά στις περικοπές-μαμούθ των κρατικών δαπανών στη Γερμανία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε παρόμοιο πρόγραμμα.
Προειδοποίησε ότι στόχος του κόμματός του είναι να δυσκολέψει το αντιλαϊκό κυβερνητικό πρόγραμμα και τους στόχους του κεφαλαίου, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι μεταθέτει την ευθύνη στον ελληνικό λαό και ότι η ομιλία του θύμιζε Κένεντι και Μπάιντεν.
Έκανε αναφορά στο θέμα με τον σερβιτόρο της Ρόδου, καθώς και στους πλειστηριασμούς σπιτιού συνταξιούχου στη Χαλκιδική.
Αναρωτήθηκε πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να ανακουφίσει την εργαζόμενη γυναίκα και το νέο ζευγάρι και πώς θα προστατεύσει τη μητρότητα. Όσον αφορά την προσχολική αγωγή και φροντίδα, υπενθύμισε ότι σε 100 δήμους δεν υπάρχουν καν βρεφικά τμήματα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει καμία μέριμνα για ΑμεΑ, ηλικιωμένους, παιδιά και άλλες ευάλωτες ομάδες, και ότι αμφισβητεί το δικαίωμα των γυναικών στη δωρεάν ασφαλή άμβλωση.
Αναφέρθηκε ακόμη σε εκπαιδευτικούς που ζουν σε σκηνές στις παραλίες νησιών, σε καθηγητές που διδάσκουν άσχετα γνωστικά αντικείμενα και σε οικογένειες που δυσκολεύονται να πληρώσουν τη στέγαση των φοιτητών, διερωτώμενος αν όλα αυτά τα ζητήματα θα τα λύσει η ψηφιοποίηση της παιδείας.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αξιοποιεί το άρθρο 28 που δίνει τη δυνατότητα για διακρατικές συνεργασίες για να ξεπεράσει τα εμπόδια του άρθρου 16. «Η πολιτική σας έχει ταξικό πρόσημο και συνέπειες και γι' αυτό προκαλεί κι έντονη πολιτική αντιπαράθεση στον χώρο της παιδείας».
Για την πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία υποστήριξε ότι συμπυκνώνεται στη φράση «λίγα για τους πολλούς και πολλά για τους λίγους». Όσον αφορά το ταμείο ανάκαμψης, υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι τα κοστολογημένα προγράμματα για την υγεία δεν φτάνουν «ούτε για σοβάτισμα».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αμερικανο-νατοϊκό ορμητήριο πολέμου και ότι είναι υπεύθυνη για τις προσφυγικές ροές.
Τέλος, με αναφορές στο Κεφάλαιο του Μαρξ και του Έγκελς, επισήμανε ότι στον καπιταλισμό η κοινωνική πρόοδος θυσιάζεται υπέρ του ατομικού κέρδους. Ωστόσο, το σύστημα όπου η ατομική πρόοδος καθενός και καθεμίας είναι προϋπόθεση για την κοινωνική πρόοδο θα το κάνουν πράξη οι επόμενες γενιές.
«Οι καλύτερες μέρες είναι όντως μπροστά μας», κατέληξε.

Βελόπουλος: Κύριε πρωθυπουργέ, μην υπογράψετε τίποτα με τον Erdogan

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, την τραγωδία στα Τέμπη, την εξωτερική πολιτική, την «παράνομη είσοδο λαθρομεταναστών» στη χώρα αλλά και την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Rejepp Tayip Erdogan μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος κατά την τελευταία ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.
«Πέρασαν δύο 24ωρα που προσπαθήσαμε να πείσουμε ορισμένους να συναινέσουν τουλάχιστον για τα Τέμπη σε επίπεδο ανθρωπιάς. Πολλοί δάκρυσαν, πολλοί πόνεσαν, αγωνιούν, αλλά ουδείς είχε την ανθρωπιά να υπογράψει την εξεταστική», δήλωσε στην αρχή της δευτερολογίας του.
Τα πυρά του έστρεψε στον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Όταν έχεις έναν πρωθυπουργό που αντί να τηρήσει αυτό που υποσχέθηκε ο ίδιος: “23 Φεβρουαρίου 2016, δεσμεύομαι για εξεταστική επιτροπή για την περίοδο Βαρουφάκη”, που μας οδήγησε σε κλείσιμο τραπεζών και capital controls. Πόση αναξιοπιστία μπορεί να έχει ένας άνθρωπος;».
Κατήγγειλε επιπλέον ωμή παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών και είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Υπογράψτε εξεταστική επιτροπή».
«Δεν ντρέπεται η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα; Πολλοί απορούν. Θα σας αποδείξω γιατί σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Γεραπετρίτης, έκανε δήλωση για ωμή παραβίαση διεθνούς δικαίου», συμπλήρωσε ο κ. Βελόπουλος και προχώρησε σε ανάγνωση της ανάρτησης του κ. Γεραπετρίτη.
Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική, ο κ. Βελόπουλος δήλωσε: «Τους παρατάει η Σαουδική Αραβία και δεν έχουν το θάρρος να πάρουν τα Patriot πίσω. Αυτά που τους έδωσε δωρεάν η Ελλάδα. Έφυγαν (τα Patriot) και πήγαν στην Σαουδική Αραβία για να προστατέψουμε τους Σαουδάραβες και τώρα δεν το ζητάνε πίσω. Φέρτε πίσω τα Patriot».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βελόπουλος ανέφερε ότι «καταχωρήθηκε ο όρος "τουρκικό Αιγαίο", άλλη μια επιτυχία της κυβέρνησης».
«Δεν είστε ανθρωπιστής, κύριε πρωθυπουργέ, όταν αφήνετε ελεύθερους να έρχονται στη χώρα "λαθρομετανάστες". Θεωρούμε ότι οι τόσοι (μετανάστες) δεν μπορούν να αφομοιωθούν, κάνετε το ένα λάθος μετά το άλλο», υπογράμμισε.
Έκλεισε την ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τονίζοντας: «Μην υπογράψετε τίποτα. Παράκληση και έκκληση από τα βάθη της ψυχής μου», είπε απευθυνόμενος στη Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο στο Βίλνιους.

Στίγκας: Οι Σπαρτιάτες είμαστε η εθνική φωνή όλων των πραγματικών Ελλήνων

Iδιαίτερη μνεία στα εθνικά θέματα έκανε ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» Βασίλης Στίγκας κατά τη δευτερολογία του στην τελευταία μέρα των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.
Όπως είπε, συμφωνεί με την αναβάθμιση των F-16, την αγορά των Rafale, των φρεγατών και την παραγγελία των F-35, αλλά δεν συμφωνεί με το ότι «θα πληρώσουμε πανάκριβα οπλικά συστήματα, χωρίς ένα αντισταθμιστικό όφελος για τη χώρα μας, που εκεί θα μπορούσαν να απασχοληθούν χιλιάδες ελληνικά χέρια μειώνοντας την ανεργία».
«Για μας θέμα Χάγης δεν υφίσταται. Ο ελληνικός ο λαός πιστεύει ότι λέτε ψέματα, κ. Μητσοτάκη. Πώς γίνεται να αγοράζουμε πανάκριβα οπλικά συστήματα και από την άλλη να απογυμνώνουμε τα νησιά μας από απαραίτητα όπλα, να τα στέλνουμε στη χοάνη της Ουκρανίας, όπου σκοτώνονται χιλιάδες άνθρωποι;» συμπλήρωσε ο κ. Στίγκας επισημαίνοντας ότι «το σκηνικό μάς γυρίζει πίσω στην προδοσία της Κύπρου, όταν και άνοιξε ο δρόμος για της κατοχή της μεγαλονήσου από βαρβάρους».
«Ό,τι και να ετοιμάζετε εις βάρος της Ελλάδας, να ξέρετε ότι θα μας βρείτε απέναντι, γιατί αυτή τη φορά δεν πρόκειται να συμβεί νέα προδοσία με νέες Πρέσπες 2», συνέχισε ο κ. Στίγκας λέγοντας ότι «ο ελληνικός λαός σύσσωμος θα αντιταχθεί και θα σταθεί όρθιος φυλάσσοντας Θερμοπύλες και πολεμώντας ντόπιους και ξένους που οραματίζονται μια Ελλάδα χωρίς σύνορα, θρησκεία, αξίες, πολιτισμό και ιστορία».
«Εμείς οι Σπαρτιάτες είμαστε πλέον η εθνική φωνή όλων των πραγματικών Ελλήνων. Βγαίνουμε μπροστά, δυναμικά με σθένος και αποφασιστικότητα, όχι μόνο για να μη ζήσουμε ξανά μέρες ντροπής, όπως στις Πρέσπες, αλλά για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να σταθούμε στα πόδια μας και να φτιάξουμε όλοι μαζί την Ελλάδα που μας αξίζει. Και να είσαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο κ. Στίγκας και έκλεισε την ομιλία του με μια φράση του Ελύτη:
«Την άνοιξη, αν δεν μπορείς να τη βρεις, τη φτιάχνεις». Γι' αυτό καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις κυβέρνησης», κατέληξε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών».

Νατσιός: Η ψήφος για μας έχει πνευματική διάσταση

Με ρήσεις του Αγίου Παϊσίου και του Γιώργου Σεφέρη, ο επικεφαλής της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, μιλώντας στη Βουλή, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το κόμμα του καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. «Μας ενδιαφέρει το καλό της ψυχής μας. Νομίζουμε ότι θα ζούμε αιώνια; Για τη Νίκη η ψήφος έχει και πνευματική διάσταση», τόνισε.
Ο ελληνικός λαός, όπως είπε, «κατά την τριήμερη συζήτηση δεν άκουσε κάποιο σπουδαίο μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας», ενώ χαρακτήρισε «ανεξέλεγκτη» την αισχροκέρδεια που «το κράτος τη σκεπάζει με σοβιετικού τύπου κουπόνια».
Παράλληλα, τάχθηκε ενάντια στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες: «Τι προδιαγραφές θα έχουν οι νέες ταυτότητες; Θα φέρουν μικροτσίπ και θα λειτουργούν με κλειδί έναν μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό για κάθε πολίτη, μέσω αυτής θα γίνεται η διασύνδεση όλων των προσωπικών αρχείων του κατόχου. Πόσο δημοκρατικό θεωρείται το φακέλωμα του πολίτη, μέσω των νέων ταυτοτήτων; Ποιος θα μας φυλάει από τους φύλακες και μάλιστα όταν αυτή η κυβέρνηση έχει πρωτοστατήσει σε σκάνδαλα υποκλοπών; Θα υπάρχει δυνατότητα προαιρετικότητας; Η Νίκη εναντιώνεται πλήρως στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες».
Ο κ. Νατσιός ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποκαλύψει ποια άρθρα του Συντάγματος θέλει να αναθεωρήσει, ενώ για τη δημόσια υγεία είπε πως «εκφυλίζεται και γίνεται ένα ψυχρό εμπόρευμα για τους κατέχοντες».
Αναφερόμενος στον αθλητισμό, σημείωσε ότι «στην ανόθευτη μορφή του ήταν σύμβολο ειρήνης και αδελφοσύνης, σήμερα είναι σύμβολο πολέμου και διχόνοιας. Αποτρόπαιες δολοφονίες για μια φανέλα και μια ομάδα. Ισοπεδώνεται η ομοψυχία, η ενότητα και η συνείδηση μιας κοινής πατρίδας».
Ο επικεφαλής της Νίκης μίλησε και για τα κόκκινα δάνεια. «Κάθε μέρα και μια σκληρή εικόνα εξευτελισμού της κοινωνίας μας, με οικογένειες να ξεριζώνονται από τις εστίες τους. Κύριε πρωθυπουργέ, την ίδια ευκαιρία που δίνετε στα κοράκια, να τη δώσετε και στον οφειλέτη της πρώτης κατοικίας, είναι ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας», είπε.
Με αφορμή τους ξένους εργάτες γης που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση, τόνισε: «Θέλουμε και οι αλλοδαποί να σέβονται την έννομη τάξη μας. Καμία ανοχή στην ανομία».
Επιτέθηκε στην Τουρκία επειδή «εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και προσπαθεί να σπάσει τις γραμμές μας στον Έβρο», ενώ διερωτήθηκε «γιατί φτιάχνουμε νέα δομή μεταναστών στον Έβρο».
Απορίες, όπως είπε ο κ. Νατσιός, «μας αφήνει το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός δεν έκανε την παραμικρή νύξη για την Κύπρο».
Τέλος, για τα Τέμπη, σημείωσε πως «η κυβέρνηση δεν διασφάλισε ούτε την αξιοπρέπειά της μετά την τραγωδία».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Οι 10 λόγοι για τους οποίους καταψηφίζουμε την κυβέρνηση

Σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση άσκησε κατά την δευτερολογία του η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου επειδή, όπως είπε, ο πρωθυπουργικός και η πλειοψηφία των κυβερνητικών βουλευτών απουσίαζαν από τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις.
«Άδεια η Βουλή, άδεια τα υπουργικά έδρανα», σχολίασε κάνοντας λόγο για «αλαζονεία της κυβέρνησης» επειδή ξέρει ότι θα έχει την ψήφο εμπιστοσύνης των 158 βουλευτών της.
Στη συνέχεια, απαρίθμησε τους «δέκα λόγους» για τους οποίους η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Τους εξής:
Η απουσία σας από τη συζήτηση έδειξε ότι δεν δίνετε βάση στη Βουλή.
Δεν πειστήκαμε ότι το κίνητρό σας στη χάραξη και άσκηση της πολιτικής σας είναι ο άνθρωπος, η ανθρώπινη ευημερία και ευτυχία.
Δεν είπατε λέξη για την προστασία πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς.
Δεν εξαγγείλατε καμία πολιτική για την ασφάλεια στις μεταφορές, δεν είπατε ούτε λέξη για τα Τέμπη.
Δεν τοποθετηθήκατε για τις τρεις προτάσεις που καταθέσαμε ενόψει Αναθεώρησης του Συντάγματος (σ.σ. την κατάργηση της βουλευτικής και της υπουργικής ασυλίας, καθώς και την κατάργηση του διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από κυβέρνηση).
Διότι κάνετε σημαία την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος (σ.σ. για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια) που αποτελεί εμβληματική κατάκτηση του λαού.
Γιατί η δημόσια υγεία είναι σε άθλια κατάσταση κι εσείς επιλέγετε, με ΠΝΠ, πυροσβέστες και δημοτικούς υπαλλήλους να οδηγούν ασθενοφόρα.
Διότι στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου η χώρα δεν έχει σχέδιο πολιτικής προστασίας και αξιοποίησης των εθελοντών.
Εξακολουθεί να είναι αδιαφανής η εξωτερική πολιτική, όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων, η πολιτική για τη γείτονα χώρα και οι γερμανικές οφειλές.
Δεν με πείσατε ότι θα ακολουθήσετε μια πολιτική εναντίον όλων των διακρίσεων και όχι μόνο κάποιων.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης