Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διαξιφισμοί Κωνσταντοπούλου – Μηταράκη στη Βουλή για την ασφάλεια των πολιτών – Τι απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Διαξιφισμοί Κωνσταντοπούλου – Μηταράκη στη Βουλή για την ασφάλεια των πολιτών – Τι απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
"Δεν δεχόμαστε φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας, αλλά και την ίδια στιγμή, δεν δεχόμαστε βία σε βάρος των αστυνομικών", τόνισε ο Ν. Μηταράκης
Σχετικά Άρθρα
«Η ασφάλεια δεν βρίσκεται στην αντιπαράθεση με τον πολίτη. Η ασφάλεια δεν βρίσκεται στην καταστολή των πολιτών. Η ασφάλεια βρίσκεται στην ελευθερία και την προστασία των ελευθερίων των πολιτών», τόνισε η . πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε παρέμβασή της μετά την ομιλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Μηταράκη, κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή.
«Περίμενα με ενδιαφέρον να δω ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στο μείζον ζητούμενο στη χάραξη της πολιτικής για την προστασία του πολίτη», σημείωσε η κα Κωνσταντοπούλου και σημείωσε ότι «στην Ελλάδα του 2023 υπάρχει ένα μείζον θέμα που είναι ότι οι πολίτες όταν αγωνίζονται για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, συχνότατα αντί να προστατεύονται στην ενάσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, αντιμετωπίζουν αστυνομική καταστολή, την αστυνομική βία και συχνότατα εάν όχι κατά κανόνα, με την εντολή και τις οδηγίες της εκτελεστικής εξουσίας και των τοπικών εξουσιών».
Η ίδια ζήτησε «να πάψει η αστυνομική καταστολή Κινημάτων που αγωνίζονται για θεμελιώδη δικαιώματα», όπως το περιβάλλον, ή για την προστασία της κατοικίας τους από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και να «επικεντρωθεί η ΕΛ.ΑΣ. στην ασφάλεια και την προστασία της ελευθερίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών και όχι της αντιπαράθεσης της Αστυνομίας με την κοινωνία».
Μάλιστα, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αντιτάχθηκε και στη λειτουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, αναφέροντας ότι «σε καμία χώρα δεν φυλάσσονται τα Πανεπιστήμια από δυνάμεις καταστολής».
Η κα Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον κ. Μηταράκη να σκεφτεί «την πραγματική προστασία του πολίτη και την άρση των ελλειμμάτων στο πεδίο αυτό», ενώ του έθεσε και τα ελλείμματα που υπάρχουν στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και τα αδιέξοδα που δημιουργούνται σε μια γυναίκα που καταγγέλλει την κακοποίησή της ή την κακοποίηση του παιδιού της στις αστυνομικές αρχές, αλλά και την αποτυχία του Κράτους και ειδικά της αστυνομίας σε περιπτώσεις θυμάτων γυναικοκτονιών.
Παρατήρησε ότι στις μονάδες καταστολής, όπως και εάν αυτές ονομάζονται, υπηρετούν άνδρες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως ανέφερε, δεν το επιθυμούν με ό,τι αυτό σημαίνει για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους.
Περαιτέρω, για το σωφρονιστικό σύστημα, υποστήριξε ότι αυτό θα έπρεπε να επιστρέψει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αντιτάχθηκε στην ιδέα των τηλεδιασκέψεων για να μην γίνονται μεταγωγές κρατούμενων στα Δικαστήρια, τονίζοντας ότι αυτό «δεν υπάγεται στα καθήκοντά σας αλλά σε κάθε περίπτωση», η δικαστική ακροαματική διαδικασία είναι ιερή και ζωντανή και δεν υποκαθίσταται με τηλεδιασκέψεις και θα αποτελεί παραβίαση δικαιωμάτων.

Η απάντηση Μηταράκη

Απαντώντας στην κα Κωνσταντοπούλου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Μηταράκης, είπε ότι «σέβομαι απόλυτα τις ελευθερίες των πολιτών και τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν δεχόμαστε φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας, αλλά και την ίδια στιγμή, δεν δεχόμαστε βία σε βάρος των αστυνομικών. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει μια πολύ σημαντική αποστολή να επιτελέσει. Την εύρυθμη λειτουργία της χώρας μας, ώστε όλοι να μπορούμε να απολαύσουμε την ελευθερία, την προστασία της περιουσίας μας, της ζωής μας, του δικαιώματός μας να λειτουργούμε στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Προφανώς, είναι δικαίωμα κάθε κοινωνικής ομάδας να εκφράσει αντίθετες απόψεις στις προτάσεις μιας κυβέρνησης και πολλές φορές, υπάρχουν ομάδες που έχουν αντίθετες απόψεις. Η διαμαρτυρία και η έκφραση γνώμης θα πρέπει όμως, να γίνονται με σεβασμό της κείμενης νομοθεσίας. Όπως και η ΕΛ.ΑΣ. να σέβεται το δικαίωμα της διαμαρτυρίας. Αυτή η ισορροπία είναι πολύ σημαντική. Η ΕΛ.ΑΣ. καλείται να βρει αυτή τη χρυσή τομή».
Ακόμη, ο κ. Μηταράκης συμφώνησε με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας ότι για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και του εκφοβισμού υπάρχει θέμα, εξηγώντας πως γι΄ αυτό θα προσληφθούν 200 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί.
Για το θέμα των δικαστικών τηλεδιασκέψεων, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι βρίσκεται σε τελική φάση υλοποίησης και αυτό δεν αφαιρεί κανένα δικαίωμα.

Για νέες ταυτότητες από Σεπτέμβριο

Ερώτημα για το ύψος του κόστους της αλλαγής των αστυνομικών ταυτοτήτων, τις «φωτογραφικές αναθέσεις» που έχουν αναφερθεί αλλά και για το σύστημα πλαστικοποίησης που χρησιμοποιείται μόνο στη Γερμανία, έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας.
Ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «είμαστε στην τελική φάση για τη νέα γενιά αστυνομικών ταυτοτήτων για τους πολίτες. Είναι μια σύγχρονη ταυτότητα που δεν θα είναι ανοικτή σε πλαστογραφήσεις».
Σημειώνεται ότι στην ομιλία του από το βήμα της Βουλή ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «τον Σεπτέμβριο προχωράμε στην έκδοση νέων ταυτοτήτων για τους πολίτες, σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, την έκδοση νέων διαβατηρίων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης