Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεραπετρίτης: Πυξίδα μας στις σχέσεις με την Τουρκία ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η έμπρακτη διάθεση συνεργασίας

Γεραπετρίτης: Πυξίδα  μας στις σχέσεις με την Τουρκία ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η έμπρακτη διάθεση συνεργασίας
"H εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού παραμένει κορυφαία εθνική προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής", ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης
«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η έμπρακτη διάθεση συνεργασίας και διαλόγου παραμένει πυξίδα μας στις σχέσεις με την Τουρκία», τόνισε από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης.
Αφού σημείωσε πως «είναι σημαντικό να χτίσουμε πάνω στη σχετική καταλλαγή της τελευταίας περιόδου και προτίθεμαι να εργαστώ στην κατεύθυνση μιας ωφέλιμης, για τη χώρα, προσέγγισης», τόνισε πως «προσβλέπουμε σε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία και αποσκοπούμε στην επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και στην ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας, μέσω των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας».
Υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός , Κ. Μητσοτάκης, θα συναντηθεί στις 12/7 με τον Τούρκο Πρόεδρο, στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους, σημειώνοντας ότι ο ίδιος «θα προσπαθήσει να οικοδομήσει μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού, με τον Τούρκο ομόλογό του».
Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, «η χώρα μας επιδιώκει την επίλυση, στη βάση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, της μοναδικής διαφοράς, μεταξύ των δύο χωρών, την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, στο πρότυπο ακριβώς των συμφωνιών που ήδη έχουμε πράξει με την Ιταλία, την Αίγυπτο και ελπίζουμε σύντομα και με την Αλβανία».
Εξήγησε ότι «η συνεχής μετάθεση στο μέλλον αυτών των ζητημάτων δεν λειτουργεί προς όφελος καμίας εκ των δύο χωρών. Θα προσεγγίσουμε το διάλογο αυτόν, με την αυτοπεποίθηση που μας δίνει η ενισχυμένη διπλωματική μας θέση στο διεθνές περιβάλλον».
Υπογράμμισε δε, ότι «συνθήκες αναθεωρητικές δεν πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι» και πως «ο αναθεωρητισμός είναι μη ανεκτός από την ελληνική πολιτεία και από την ελληνική εξωτερική πολιτική», «ούτε βέβαια μπορεί να αλλάξουν και δεν θα ήταν δυνατό νομικά, να αλλάξουν οι συνθήκες επί τη βάση των οποίων στηρίζεται το σημερινό status quo, όπως είναι η σύμβαση της Λωζάνης και η σύμβαση του Μοντρέ».
Για το Κυπριακό, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο την εξεύρεση λύσης που θα βασίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού παραμένει κορυφαία εθνική προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής της χώρας μας», ενώ «σημαντικός στόχος είναι η Κύπρος και ο κυπριακός λαός -Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι- να απαλλαγούν από τον τουρκικό στρατό κατοχής και το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης οποιουδήποτε στις κυπριακές υποθέσεις».
«Δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα επί του εδάφους. Η λύση θα πρέπει να είναι λειτουργική και να δώσει στην επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία το μέλλον που της αξίζει», ξεκαθάρισε.
Σημειώνεται ότι οι σχέσεις με την Τουρκία, το Αιγαίο και το Κυπριακό κυριάρχησαν στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε και στις ερωτήσεις που τέθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, λέγοντας πως «η κυριαρχία σήμερα βρίσκεται στα 6 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο, αποκλειστικό και μονομερές δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο. Είναι σαφέστατη η εξωτερική μας πολιτική και σαφέστατες οι «κόκκινες» γραμμές μας. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε ζητήματα τα οποία αφορούν αποστρατικοποίηση των νησιών. Τα ζητήματα αυτά ανάγονται στην κυριαρχία της χώρας και είναι εκτός της οποιασδήποτε συζήτησης και διαπραγμάτευσης. Δεν συζητούμε θέματα τα οποία ανήκουν στην κυριαρχία μας. Θέλω να είμαι εντελώς σαφής».
Για το θέμα της Ροδόπης, ο κ. Γεραπετρίτης, εκ προοιμίου ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, αφορά την ελληνική εσωτερική έννομη τάξη και «δεν αναγνωρίζουμε σε κανέναν ξένο παράγοντα δικαίωμα λόγου για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες».
Απαντώντας στις αναφορές για τις σχέσεις με την Αίγυπτο, ο υπουργός ανέφερε ότι «για εμάς, η κρίσιμη θέση, τόσο της Αιγύπτου, όσο και του Ισραήλ, είναι ότι η χώρα μας είναι στρατηγικός εταίρους, τόσο για την Αίγυπτο, όσο και για το Ισραήλ. Ανεξαρτήτως των όποιων συναντήσεων ή την ανάπτυξη ήπιων διπλωματικών σχέσεων μπορεί να υπάρξουν, παραμένει η Ελλάδα κύριος, κομβικός στρατηγικός παίκτης για τις σχέσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ».
Για τη Συνθήκη των Πρεσπών, ανέφερε ότι η ΚΟ της ΝΔ εγκαίρως είχε επισημάνει ότι υπάρχουν σοβαρές ατέλειες και πλημμέλειες που θα μπορούσαν να αναδείξουν ζητήματα. «Παρακολουθούμε στενά την εκτέλεση της σύμβασης και θα πράξουμε εκείνο το οποίο επιβάλλει το εθνικό μας συμφέρον. Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως όλοι ότι δεν είναι δυνατόν, με οποιονδήποτε τρόπο, με νόμο, να τροποποιηθεί μια διεθνής συνθήκη η οποία έχει περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, διότι αποτελεί πηγή υπέρτερης ισχύος, σε σχέση με τους τυπικούς νόμους. 'Άρα, αυτή τη στιγμή, αποτελεί ένα νομικό δικαιϊκό δεδομένο και θα το υπηρετήσουμε, χωρίς να σταματήσουμε, σε οποιαδήποτε στιγμή την εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών και να ανταποκρινόμαστε με γρήγορα και εθνικά αντανακλαστικά», ανέφερε.
Τέλος, έκανε αναφορά στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, A. Blinken, λέγοντας ότι εστίασαν στα ζητήματα που θα απασχολήσουν την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και πως ο ίδιος ο Blinken επιβεβαίωσε, στη συνέχεια, με δήλωσή του, ότι η Ελλάδα αποτελεί βασικό σταθερό στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης