Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Οριζόντιες αυξήσεις σε Δημόσιο από 1/1/2024, παρατείνεται το market pass, ενισχύονται οι συνταξιούχοι

Μητσοτάκης: Οριζόντιες αυξήσεις σε Δημόσιο από 1/1/2024, παρατείνεται το market pass, ενισχύονται οι συνταξιούχοι
Ο πρωθυπουργός άνοιξε την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης...
Τον οδικό χάρτη της διακυβέρνησης της νέας τετραετίας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, της δημόσιας υγείας και της παιδείας, παρουσίασε από βήματος Βουλής, με την ανάγνωση των  Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, εν αρχή ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη συγκίνησή του για τη μεγάλη τιμή που του έγινε να υπηρετεί ξανά ως πρωθυπουργός…
Παράλληλα, ανέφερε πως οφείλει να μη διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών.
«Οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.
Θα ακολουθήσουμε τη διαδρομή που χαράξαμε για να χτίσουμε πάνω στα θεμέλια που έχουμε βάλει και μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας» πρόσθεσε.
«Η κοινωνία στις εκλογές έκλεισε οριστικά έναν πολυετή κύκλο καθυστέρησης και διχασμού, ψέματος, άρνησης και τοξικότητας,.
Οι πολίτες μας ζήτησαν να προχωρήσουμε γρήγορα και τολμηρά. Δεν έχω το δικαίωμα να διαψεύσω τις προσδοκίες τους».

Ως οικονομικούς στόχους έθεσε:

  • Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους
  • Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου
  • Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας
  • Μείωση του δημόσιου χρέους αρκετά κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2027
  • Υποχώρηση της ανεργίας στο 8% στην επόμενη τετραετία
  • Εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ
  • Μείωση ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των αδύναμων και στοχευμένες δράσεις σε έκτακτες συνθήκες.

Παροχές

  • Συνεχίζεται το market pass και τους επόμενους μήνες 
  • Εφαρμογή του Youth pass από τον Σεπτέμβριο (150 ευρώ)
  • Από 1/1/ 2024 νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις
  • Αύξηση στο οικογενειακό επίδομα από 20 έως 50 ευρώ 
  • Πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά 
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κάθε ασφαλισμένο από φυσικές καταστροφές σπίτι 
  • Απαλλαγή από συμμετοχή στα φάρμακα για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ.
  • Κοστολόγηση κομματικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα
  • Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά δήλωσε ότι τέλη του χρόνου θα παίρνουν στήριξη από το πλεόνασμα ανάπτυξης.
    Όσοι δε συνταξιούχοι εξακολουθούν να εργάζονται δεν θα βλέπουν μείωση σύνταξης κατά 30%.
    Όσοι δε συνταξιούχοι εξακολουθούν να εργάζονται δεν θα βλέπουν μείωση σύνταξης κατά 30%.
    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αύξηση των συντάξεων την επόμενη χρονιά θα ξεπερνά το 3%. 
  • Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη: «Στις ελαφρύνσεις να προσθέσετε από το νέο έτος την σταδιακή μείωση τεκμηρίων κατά 30%.
    Την υποχώρηση κατά μία μονάδα των εργοδοτικών εισφορών και σταδιακά την κατάργηση του τελευταίου μνημονικού φόρου, του τέλους επιτηδεύματος.
    Αυτά θα επιτευχθούν με όχημα τη μεγάλη ανάπτυξη».

Ακούμε τους επιχειρηματίες

«Ακούμε τους επιχειρηματίες να λένε ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους.
Τους απαντούμε να δώσουν καλύτερους μισθούς και θα βρουν εργαζόμενους.
Αυτή είναι η αναγκαία συνθήκη για ισχυρό κοινωνικό κράτος.
Αλλά πρέπει να κερδίσουμε επιτέλους τον πολεμο κατά της φοροδιαφυγής.
Έχουμε κάνει βήματα με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά απομένουν ακόμα πολλά να κάνουμε.
Και προειδοποιώ όσους έχουν βολευτεί πίσω από μια στρεβλή πραγματικότητα, που επιμερίζει άδικα τα βάρη στις πλάτες όλων όσοι δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματά τους:
Η κυβέρνηση έχει και τη βούληση και τη νομιμοποίηση να σας εντοπίσει και να σας κάνει να πληρώσετε τους φόρους που σας αναλογούν» ξεκαθάρισε.

Αναμόρφωση του ΕΣΥ

Περιγράφοντας τους στόχους του για το ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης την χαρακτήρισε προσωπικό στοίχημα και δεσμεύτηκε εκ νέου για 10.000 προσλήψεις.
Σκοπός μας, είπε, είναι να μπορεί το ΕΚΑΒ να ανταποκρίνεται σε επτά με δέκα λεπτά.
Ακόμη, εξήγγειλε επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες για όλα τα νοσήματα, καθώς και για δημιουργία συμβουλευτικών δομών περίθαλψης για ζητήματα ψυχικής υγείας.

Οι αλλαγές στην Παιδεία


Για την Παιδεία, εξήγγειλε πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης για 100.000 υποψηφίους στον κλάδο ττης Τεχνολογίας.
Είπε ότι οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος ανοίγουν τον δρόμο για την αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας από το Ανώτατο Συμβούλιο Παιδείας, ανοίγοντας τον δρόμο για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
«Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημών, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε το τοπίο και θα προετοίμαζε το πεδίο για τη μεγάλη αναθεώρηση του άρθρου 16 και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα» υπογράμμισε.
Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, να βρουν μαζί τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την αναθεώρηση και να σπάσει, επιτέλους, όπως παρατήρησε, το κρατικό μονοπώλιο.
Όπως ακόμη επισήμανε, τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία στη χώρα μας θα φτάσουν τα 180 μέχρι το 2027.
Έμφαση επίσης θα δοθεί στην κτιριακή αναβάθμιση των σχολικών υποδομών, με πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, καθώς και στην προσχολική αγωγή.

Συνταγματική μεταρρύθμιση

Πέρα από τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως αρχές του 2025 εκκινεί η διαδικασία της συνταγματικής μεταρρύθμισης, οι εξοπλισμοί θα συνεχιστούν ενώ θα ολοκληρωθεί ο φράχτης στον Έβρο
Αναφερόμενος σε σειρά άλλων μέτρων και στόχων, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα διπλασιαστούν οι πόροι του προγράμματος «Σπίτι μου», ενώ η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια, έως το 2030, στη μάχη της κλιματικής αλλαγής, καθώς το 80% της συνολικής ενέργειας θα παράγεται, έως τότε, από ΑΠΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης οριοθέτησε και τον μεγάλο στόχο της συνταγματικής μεταρρύθμισης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εγκαταλείψουν τη στείρα άρνηση και θα προσέλθουν στον διάλογο.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι τα εξοπλιστικά μπρογράμματα για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας θα συνεχιστούν, όπως και ότι ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Μίλησε ακόμη για περαιτέρω ενίσχυση της άμυνας της χώρας μέσω διακρατικών συμφωνιών.
Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ακόμη ξεκάθαρος ως προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα έμεινε στην Ευρώπη, για να πρωτοστατήσει στην Ευρώπη».
«Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία» επανέλαβε, «ακόμα κι αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε».
Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους από το Υπερταμείο, όπου τα είχε εκχωρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας στο σημείο αυτό στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που τον παρακολουθούσε από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Καλά τα λέω κ. Τσακαλώτε; Καλά τα λέω».
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε και την ανάγκη μιας πολιτιστικής αναγέννησης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να φτιάξει τη δική της κινηματογραφική βιομηχανία, ενώ επανέλαβε τον κυρίαρχο εθνικό στόχο για τη επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα «με τα αδέρφια τους στην Ελλάδα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εστιάζοντας, δε, στον άνθρωπο, o Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε με απόλυτη συνέπεια όλα τα σχέδια που εκπονήθηκαν για τα άτομα με αναπηρία, για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, για το παιδί».
Παράλληλα, είπε ότι οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης θα πρέπει να αισθάνονται ίσοι και να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Χριστιανούς, καθώς και τις ίδιες ευκαιρίες.
«Μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να πετύχουμε θριάμβους» είπε εν κατακλείδι ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας έμφαση σε ένα νεοφιλελεύθερο κράτος δικαίου και λέγοντας ότι δεν θα υποσχεθεί θαύματα, αλλά υπομονή και σκληρή δουλειά.
Το μήνυμα των πολιτών για ενότητα και αλήθεια πρέπει να φτάσει και εδώ, στη Βουλή, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η ρητορική της ακρότητας και της χυδαιότητας ανήκει στο χθες. Η δημοκρατική πολυφωνία σε αυτή τη Βουλή δεν θα επιτρέψει την κακοφωνία, είπε με νόημα.

Δείτε live
_
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.
Μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό αναμένεται μια σειρά ομιλιών εισηγητών όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων και, κατόπιν, οι τοποθετήσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων, εφόσον το επιθυμούν.
Στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης θα τοποθετηθούν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και βουλευτές, με τους τελευταίους, να εντάσσονται σε κύκλους ομιλητών κατ΄ αναλογία της δύναμης των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Το χρονοδιάγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων

Πέμπτη, 06/07/2023

17:00 (ολομέλεια) Ανάγνωση και συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης (ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων)
Παρασκευή, 07/07/2023
09:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης

Σάββατο, 08/07/2023

09:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης και ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. (κλείσιμο συζήτησης με ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων με αντίστροφη σειρά)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης