Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Οι τάσεις σε θέσεις μάχης, η παράταιρη διαδικασία και το χρονικό περιθώριο που στενεύει

ΣΥΡΙΖΑ: Οι τάσεις σε θέσεις μάχης, η παράταιρη διαδικασία και το χρονικό περιθώριο που στενεύει
Έντονες διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 16 Ιουλίου οπότε και θα πρέπει να κατατεθούν οι υποψηφιότητες για την νέα ηγεσία στην Κεντρική Επιτροπή
Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν κοπάζει η κριτική για την διαδικασία που θα ακολουθήσει το κόμμα για την εκλογή νέας ηγεσίας.
Από την πλευρά των στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Χ. Σπίρτζης και ο Δ.Τεμπονέρας (που άλλωστε αποσύρθηκε από την ... κούρσα) εκφράζεται ανησυχία ότι η εκλογή του νέου Προέδρου από τη βάση, πριν γίνει το συνέδριο, θα αποσυνδέσει το πρόσωπο από το πολιτικό σχέδιο που θα εκπονήσει το κόμμα για την επόμενη μέρα. Επιπλέον εκφράζονται φόβοι ότι η εκλογή του προέδρου από τη βάση και όχι από ένα έκτακτο συνέδριο, δηλαδή από ένα καθεαυτό πολιτικό σώμα, θα βάλει το επικοινωνιακό μπροστά ... από το ιδεολογικό και θα καταλήξει σε «πασαρέλα» υποψηφίων.
Όπως δήλωσε με νόημα ο Χ. Σπίρτζης παραιτηθέν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας: «Ο καινούργιος πρόεδρος δεν θα βγει με καλλιστεία, με πολιτικές θέσεις θα βγει. Για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω να σφυρηλατήσουμε ακόμα περισσότερο την ενότητα του κόμματός μας θα πρέπει να διευκρινίσουμε μία σειρά από ζητήματα σε συγκεκριμένους τομείς, στα εθνικά θέματα, το ασφαλιστικό, τις προτάσεις μας για την επιχειρηματικότητα».
Επιπλέον, στελέχη από την πλευρά της Ομπρέλας έχουν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες, επισημαίνοντας τον κίνδυνο η όλη διαδικασία να αποπολιτικοποιηθεί, ιδίως από την στιγμή που η νέα ηγεσία προκύψει από ενιαία λίστα, δηλαδή από ένα και μόνο ψηφοδέλτιο που δε θα καταγράφει προτίμηση σε κάποια επιμέρους πολιτική πλατφόρμα.

Δέκα ημέρες έντονων διεργασιών

Με βάση το δοσμένο χρονοδιάγραμμα, η τελική λίστα υποψηφιοτήτων θα οριστικοποιηθεί από την Κεντρική Επιτροπή ως τις 16 Ιουλίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το παράδοξο ότι κανένα από τα στελέχη που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ηγεσία, δηλαδή η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, δεν προέρχονται από τους άλλοτε «Προεδρικούς», αλλά από την εσωκομματική μειοψηφία - τουλάχιστον με τους συσχετισμούς που είχαν διαμορφωθεί επί Προεδρίας Τσίπρα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λόγω της πολιτικής τους εγγύτητας, Αχτσιόγλου και Χαρίτσης θα καταλήξουν σε μία υποψηφιότητα με κοινή δυναμική και δεν πρόκειται να κατέβουν ... ο ένας απέναντι στον άλλον.
Τουναντίον η «Κίνηση Μελών» (προεδρικά στελέχη) και η ΡΕΝΕ (πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πρώην στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας), αν και πλειοψηφία στο Κόμμα, δε φαίνεται να προετοιμάζουν κάποια δυνατή υποψηφιότητα για την ώρα, ιδίως από την στιγμή που ο Διονύσης Τεμπονέρας έθεσε εαυτόν εκτός κούρσας.
Μικρό παράθυρο αφήνεται για τις περιπτώσεις του Παύλου Πολάκη και της Ρένας Δούρου (πιο δύσκολο), αλλά αυτά τα στελέχη περισσότερο προσβλέπουν στην καταγραφή της δυναμικής τους και λιγότερο στην διεκδίκηση της Προεδρίας με αξιώσεις.
Σε κάθε περίπτωση το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την αξιωματική αντιπολίτευση και μένει να φανεί αν θα επικρατήσουν τάσεις σύνθεσης και ενότητας ή διαλυτικά φαινόμενα ρευστοποίησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης