Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυτά θα πει στις 6 Ιουλίου ο Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις: Οι έκτακτες διατάξεις, τα νομοσχέδια και η αναθεώρηση

Αυτά θα πει στις 6 Ιουλίου ο Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις: Οι έκτακτες διατάξεις, τα νομοσχέδια και η αναθεώρηση
Στη ΝΔ δεν ανησυχούν για την ώρα σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς διαφαίνεται το κλίμα εσωστρέφειας στο οποίο έχει περιπέσει η Κουμουνδούρου
Σε κατάσταση προετοιμασίας και ετοιμότητας για τις προγραμματικές δηλώσεις του την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023 βρίσκεται ο Πρωθυπουργός καθώς θα είναι το πρώτο μεγάλο τεστ απέναντι σε μία 8κομματική και κυρίως δύσκολη Βουλή.
Στη ΝΔ δεν ανησυχούν για την ώρα σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς διαφαίνεται το κλίμα εσωστρέφειας στο οποίο έχει περιπέσει η Κουμουνδούρου.
Όπως λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο ο «μεγάλος αντίπαλος της κυβέρνησης» είναι η καθημερινότητα του πολίτη, η δημόσια διοίκηση και τα μέτωπα στην ακρίβεια, στην Δημόσια Υγεία και την Παιδεία.

Δεν επέλεξε τυχαία τις πρώτες συναντήσεις

Δεν είναι τυχαίες οι πρώτες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με συγκεκριμένα υπουργεία. Είναι τα υπουργεία από τα οποία θα προέλθουν έκτακτα νομοσχέδια και παρεμβάσεις που θα γίνουν άμεσα και που ουσιαστικά θα αναλυθούν διεξοδικά στις προγραμματικές δηλώσεις του το απόγευμα της Πέμπτης.
Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες με τις ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών, Παιδείας, Εσωτερικών, Εργασίας, Υγείας αποτυπώνοντας το πρώτο στίγμα των θεσμικών αλλαγών που θέλει να κάνει.

Τι βγαίνει από το υπουργείο Οικονομικών

Από το υπουργείο Οικονομικών τεκμαίρεται ότι θα πρέπει να ετοιμαστεί άμεσα το νομοσχέδιο που θα περιγράφει τους στόχους, τις αυξήσεις μισθών και τις φοροελαφρύνσεις που θα γίνουν μέσα στην επόμενη τετραετία. Επίσης, όπως λένε, δεν είναι τυχαία η χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού στο Bloomberg για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου. Ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι κοντά και ήταν συνολικά ένα μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα διαθέτει το προφίλ χώρας που μπορούν να επενδύσουν άφοβα. Στα θέματα της καθημερινότητας, παράλληλα, έχει συμφωνηθεί ήδη η συνέχιση των market pass και της κρατικής στήριξης στους λογαριασμούς.

Τα νέα νομοσχέδια σε Εργασίας και Εσωτερικών

Από το υπουργείο Παιδείας, αυτό που συνάγεται είναι ότι θα έχουμε το επόμενο διάστημα ενίσχυση των βαθμίδων της εκπαίδευσης με ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες αλλά βρέθηκε στο τραπέζι και η υποχρέωση να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού.
Από το υπουργείο Εργασίας, βγαίνει ότι υπάρχει στα σκαριά ένα νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί, μάλλον, στο τέλος Αυγούστου και το οποίο θα περιέχει διορθωτικές διατάξεις για την ευκολότερη πρόσβαση στην εργασία, για τους συνταξιούχους εργαζόμενους ενώ θα λύνει και ζητήματα που δημιουργεί η ψηφιακή κάρτα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους.
Από το υπουργείο Εσωτερικών διαφαίνεται η θέληση την ηγεσίας να έχουμε ένα πιο επιτελικό κράτος, μία σημαντική αναμόρφωση του ΑΣΕΠ για να ξεκινήσουν οι νέες προσλήψεις ενώ στον πυρήνα του νέου νομοσχεδίου θα τεθεί η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, το πλαίσιο του νέου μισθολόγιού τους και πολλά άλλα ζητήματα πάνω στην οργάνωση της δημόσιας διοίκησης.

Το πιο σημαντικό μέτωπο με την Υγεία

Ίσως ο πιο σημαντικός τομέας που ο Πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει μάχη μέρα με την μέρα, είναι ο τομέας της Υγείας. Στην συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου συμφωνήθηκε ότι θα έρθουν άμεσα νέες διατάξεις για την δημιουργία μέσα στο καλοκαίρι, ενός πλαισίου μικτών κλιμακίων στο ΕΚΑΒ ώστε να αποφευχθούν εικόνες όπως αυτή που κοπέλα πέθανε στη Κω επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο για να μεταφέρει την ασθενή στο νοσοκομείο. Εικάζουμε ότι από Σεπτέμβριο θα έχουμε και νέο νομοσχέδιο που θα αφορά τις προσλήψεις ,τις μεγάλες δοκιμές αλλαγές στο ΕΚΑΒ και ευρύτερα στο Ε.Σ.Υ. και την μίσθωση ιδιωτικών υπηρεσιών που θα βοηθήσουν το ΕΚΑΒ αλλά και την λειτουργία των νοσοκομείων.

Συνάντηση με Κικίλια

Σημειωτέο, ειδική σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο που είναι σε εξέλιξη θα έχει εκτός απροόπτου την ερχόμενη Παρασκευή ο Πρωθυπουργός στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια και τους υφυπουργούς Χρήστο Τριαντόπουλο και Ευάγγελο Τουρνά. Θα λέγαμε ότι εν μέσω θέρους, στο Μαξίμου θέλουν να αποφύγουν κάποια σοβαρή κρίση όπως οι πυρκαγιές του 2021 που αμαύρωσαν την εικόνα της κυβέρνησης.

Συνταγματική αναθεώρηση

Όλα τα παραπάνω θα βρεθούν στο επίκεντρο της ομιλίας Μητσοτάκη την Πέμπτη ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα υπάρχει και ένα μεγάλο κεφάλαιο για την συνταγματική αναθεώρηση, την οποία έχει προαναγγείλει και ήδη έχει θέσει επικεφαλής της προετοιμασίας τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένο και τον Φίλιππο Σπυρόπουλο. Ο Κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι στο θέμα της αναθεώρησης θα αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις στην τωρινή προτείνουσα Βουλή ώστε να μπορεί η επόμενη Βουλή να αλλάξει τα άρθρα με απλή πλειοψηφία.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης