Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πρόεδρος της Βουλής επανεξελέγη με 249 ψήφους ο Τασούλας - «Όχι» στους αντιπροέδρους από Σπαρτιάτες, Νίκη, Πλεύση

Πρόεδρος της Βουλής επανεξελέγη με 249 ψήφους ο Τασούλας - «Όχι» στους αντιπροέδρους από Σπαρτιάτες, Νίκη, Πλεύση
Mε 249 ψήφους αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος της Βουλής ο  Κ. Τασούλας
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Πρόεδρος της Βουλής επανεξελέγη με 249 ψήφους ο Κωνσταντίνος Τασούλας.
Ο κ. Τασούλας αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος της Βουλής, για δεύτερη θητεία, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης.
«Παρών» δήλωσαν οι 59 βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, δηλαδή το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη.
Στη συνέχεια εξελέγησαν οι αντιπρόεδροι της Βουλής, τρεις από τη ΝΔ και ένας από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.
Δεν εξελέγησαν αντιπρόεδροι της Βουλής από τους Σπαρτιάτες, τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας, καθώς δεν συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες ψήφους.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε στη θέση του Δ' αντιπροέδρου η Όλγα Γεροβασίλη.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στη θέση του Ε' αντιπροέδρου ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη θέση του ΣΤ' αντιπροέδρου ο Γιώργος Λαμπρούλης.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ελληνικής Λύσης στη θέση του Η' αντιπροέδρου ο Βασίλειος Βιλιάρδος.

Το μήνυμα Τασούλα

Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους βουλευτές «να συμβάλλουν ώστε η Εθνική Αντιπροσωπεία να αποτελέσει το ζωντανό και γόνιμο δημοκρατικό εργαστήρι της απαραίτητης πολιτικής σύνθεσης που θα σπρώχνει τα πράγματα προς τα εμπρός».
Δεσμεύτηκε μάλιστα να διαφυλάξει και να διευκολύνει «είτε μόνος είτε μετά πολλών, την απρόσκοπτη λειτουργία του Κοινοβουλίου και την αποστολή του», εκφράζοντας τη βεβαιότητα «πως σε αυτή την σπουδαία αποστολή δεν θα είμαι καθόλου μόνος».
«Παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη από ένα κοινοβούλιο, το παραγωγικότερο των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών, που ψήφισε 423 νόμους, 50% περισσότερους από το προηγούμενο, περιόρισε δραστικά τα κατεπείγοντα νομοσχέδια, το ίδιο και τις τροπολογίες κατά 50%, συζήτησε 2.553 επίκαιρες ερωτήσεις, 50% περισσότερες από το προηγούμενο χωρίς ποτέ να απουσιάσει αδικαιολόγητα Υπουργός από τη διαδικασία του ελέγχου. Την ίδια στιγμή διαδεχόμαστε μια Βουλή που έφερε σε πέρας μία Συνταγματική αναθεώρηση, εμείς δικαιούμαστε από τα τέλη του 2024 και μετά να είμαστε προτείνουσα Βουλή, δύο προανακριτικές και δύο εξεταστικές επιτροπές, οι τελευταίες που έγιναν με καινοτόμο θεσμικά πρωτοβουλία μειοψηφίας.
Συμμετέχουμε σε μια Βουλή που αναβαθμίστηκε ενεργειακά εκπέμποντας πια κατά 40% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακος ετησίως, σε μια Βουλή που σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού συντήρησε τις όψεις του Μεγάρου της, που άνοιξε και πάλι μετά από 12 χρόνια τα ανθοπωλεία, που ψηφιοποιεί μαζικά τα πολύτιμα τεκμήρια της βιβλιοθήκης της, που εκδίδει αξιόλογα βιβλία και αναλαμβάνει παιδευτικές πρωτοβουλίες επιπέδου διεθνώς και στο εσωτερικό μέσω του ιδρύματός της, που αντικατέστησε επί το οικολογικότερο τον φωτισμό της, που αναβάθμισε λειτουργικά 6.000 τ.μ. του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου χάρη στη συνεργασία της με τον Οργανισμό Πολιτισμού ΝΕΟΝ και στη χορηγία του τελευταίου εις τρόπον ώστε να έχουν πραγματοποιηθεί στους ανακαινισμένους και υποδειγματικούς εκθεσιακούς μας χώρους τρεις εκθέσεις μέχρι τώρα. Δύο σύγχρονης τέχνης από το ΝΕΟΝ, και μία εμπνευσμένη από τη Μικρασιατική Καταστροφή, από το Εικαστικό Επιμελητήριο. Η ίδια Βουλή διεκδικεί πόρους για το Καπνεργοστάσιο ώστε να εξελιχθεί βάσει του master plan που έχει καταρτιστεί σε ανοιχτή πύλη για τον πολιτισμό και την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ένας πολιτιστικός πνεύμονας στη δυτική Αττική, που τόσο το χρειάζεται.
Την ίδια στιγμή εξελίσσονται δύο σημαντικές εργολαβίες για την αποκατάσταση και επανάχρηση δύο άλλων διατηρητέων κτιρίων-μνημείων της Βουλής επί της οδού Φιλελλήνων 23 και Κολοκοτρώνη και Ανθίμου Γαζή το 2ο. Πρόκειται για την περίφημη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη που αναμένεται να επαναλειτουργήσει το 2025. Όλα αυτά τα έργα είναι συνολικού ύψους 26.266.000 ευρώ και η χρηματοδότησή τους έχει προέλθει κυρίως, κατά 95%, από διαρθρωτικά ταμεία (ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή), δωρεά ιδιωτών, και μόλις το 5% από τον τακτικό προϋπολογισμό της Βουλής», συμπλήρωσε.
«Έχοντας τιμηθεί και πάλι από την Βουλή των Ελλήνων στο αξίωμα του προέδρου της, σας καλώ να συμβάλλουμε ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να αποτελέσει το ζωντανό και γόνιμο δημοκρατικό εργαστήρι της απαραίτητης πολιτικής σύνθεσης που τα σπρώχνει τα πράγματα προς τα εμπρός.
Ακούμε ή διαβάζουμε προβλέψεις -ή μήπως και ευχές- ότι αυτή η οκτακομματική σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, θα έχει θεσμικές ακροβασίες, ευτελείς συμπεριφορές και ακρότητες, που θα το μετέτρεπαν από πεδίο άσκησης πολιτικής και παραγωγής νομοθετικού έργου, σε μια διαρκή αρένα προς άγραν δημοσιότητας.
Προσωπικά, δεν βιάζομαι να προδικάσω τίποτε. Και αν σας μίλησα για το έργο της Βουλής, για την αποστολή της, για την αποστολή μας και για το ευοίωνο κατώφλι στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, είναι γιατί θέλησα να σας καλέσω σε μια πορεία κοινοβουλευτική που δεν θα έχει στοιχεία ούτε κωλυσιεργίας ούτε περιττής καταπονήσεως ούτε αλαζονείας», συνέχισε.
«Θα χαρώ πολύ να σας έχω όλους και όλες δίπλα μου στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών του κοινοβουλίου που είναι και το πρώτιστο καθήκον και υποχρέωση του προέδρου του, πέρα και πάνω από κάθε στενόκαρδη και εφήμερη επιδίωξη.
Κανείς να μην καταδεχθεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας, με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους, όταν μας δίνεται η ευκαιρία -γιατί όχι- να συνομιλήσουμε με την ιστορία, ακόμη και με τον δικό μας προσωπικό τρόπο. Όλοι και όλες ξέρουμε τι σημαίνει απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει, κατά το άρθρο 65 του Συντάγματος, η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των εργασιών του. Εγώ πάντως, είτε μόνος είτε μετά πολλών, την απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου θα διαφυλάξω και την αποστολή μας θα διευκολύνω και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή τη σπουδαία αποστολή δεν θα είμαι καθόλου μόνος», κατέληξε.

Βιογραφικό Τασούλα

Ο  Κ. Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχουν δύο παιδιά.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργαστεί κατά την περίοδο 1988-89 σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου.
Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, επίτιμου προέδρου της ΝΔ από το 1981 έως το 1990.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων και επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007, του 2009, του 2012, του 2015, του 2019. Το 1994 εξελέγη δήμαρχος Κηφισιάς. Το 2007 ορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Τον Φεβρουάριο του 2010 εξελέγη γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Το 2014 ορίστηκε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το 2019 εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, θέση στην οποία επανεξελέγη μετά από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης