Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής – Αύριο 4/7 η εκλογή του Προέδρου

Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής – Αύριο 4/7 η εκλογή του Προέδρου
Το Σάββατο 8 Ιουλίου η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
(upd4) Ορκίστηκαν  οι 300 βουλευτές που εκλέχθηκαν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Η ορκωμοσία τους, όπως ήταν προγραμματισμένη, ξεκίνησε  στις 11:00 το πρωί, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
vouli4.JPG
Υπενθυμίζεται ότι είναι οκτακομματική η νέα Βουλή: η ΝΔ με 158 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 47, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 32, το ΚΚΕ με 21, οι Σπαρτιάτες με 12, η Ελληνική Λύση με 12, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα "Νίκη" με 10, η Πλεύση Ελευθερίας με 8 βουλευτές. Μετέχουν 68 γυναίκες και 100 νέοι βουλευτές.
Προεδρεύοντας ήταν ο α’ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος ανέγνωσε την Ημερήσια Διάταξη, κατέθεσε στα Πρακτικά τα ονόματα των 300 που εκλέχθηκαν βουλευτές.
Επίσης,  ανακοίνωσε στο Σώμα τις επιστολές των πολιτικών αρχηγών για την επιλογή της μίας από τις τρεις βουλευτικές έδρες στις οποίες εκλέχθηκαν:ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α. Τσίπρας την έδρα της Α' Πειραιώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ν.Ανδρουλάκης, την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δ.ς Κουτσούμπας, την έδρα του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Σπαρτιάτες, Β. Στίγκας, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλος, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δ. Νατσιός, την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζ. Κωνσταντοπούλου την έδρα της Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών.
nikitas.JPG
Στη συνέχεια, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τον προσωρινό Α' Γραμματέα της Βουλής να συνοδεύσει στην αίθουσα της ολομέλειας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών της Ιεράς Συνόδου για να τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό.
vouli6.JPG
Οι βουλευτές, παρουσία του Αρχιεπισκόπου και της Αρχιερατικής ακολουθίας του, έδωσαν τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο που είναι ο ακόλουθος:
«Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».
Από τα υπουργικά έδρανα, ορκίστηκε  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι και βουλευτές.
orkos.JPG
Ο Αρχιεπίσκοπος ολοκληρώνοντας την τελετή, υπέγραψε το σχετικό Πρακτικό, και ο προσωρινός Α' Γραμματέας της Βουλής  κάλεσε τον προεδρεύοντα να αποπέμψει της αιθούσης τους Αρχιερείς.
praktiko.JPG
Στη συνέχεια, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τους μουσουλμάνους βουλευτές να ορκιστούν στο Κοράνι , ενώ μετά εγέρθηκαν  οι βουλευτές που ήθελαν να δώσουν πολιτικό όρκο.
μουσουλμ.JPG
Ο Α' αντιπρόεδρος της Βουλής κλείνοντας τη συνεδρίαση, κάλεσε  το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την επικύρωση των Πρακτικών και ζήτησε την Τρίτη 4 Ιουλίου, σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, να προσέλθουν για την εκλογή του προέδρου της Βουλής.
Οι βουλευτές, πριν αποχωρήσουν, υπέγραψαν το πρωτόκολλο ορκωμοσίας τους και παρέλαβαν τα σχετικά έγγραφα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ορκωμοσίας τους.
Από την πρώτη σειρά των θέσεων των αξιωματούχων στην Ολομέλεια παρακολούθησετην τελετή ορκωμοσίας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που την υποδέχτηκε το Μέγαρο του Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας. Στις υπόλοιπες θέσεις των αξιωματούχων, οι πρώην πρωθυπουργοί, πρώην πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι, ενώ σε μια πρόσθετη σειρά καθισμάτων, κάτω από τα έδρανα των αξιωματούχων, κάθισαν και οι εκπρόσωποι ξένων Εκκλησιών.
Στην πανηγυρική συνεδρίαση της ορκωμοσίας των βουλευτών παρέστησαν στα διπλωματικά θεωρεία, όπως έχουν ενημερώσει, πολλοί πρέσβεις και διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων κρατών στην Αθήνα.

Εκλογή προεδρείου


Αύριο, Τρίτη 4/7, η Βουλή θα κληθεί να εκλέξει το νέο πρόεδρο της, όπως επίσης και τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και γραμματείς, βάσει των προτάσεων των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων.
Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο προσωρινός Α' αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος θα ανακοινώσει τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο, δεν είναι παραδεκτή.
Ο αρχηγός της ΝΔ και πρόεδρος του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στη Βουλή, έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει για τη θέση τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.
Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.
Η συζήτηση θα αρχίσει με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. Σ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης