Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επιστολή του διευθυντή της Frontex προς την Ελλάδα για τις παράνομες επαναπροωθήσεις - Ζητά απαντήσεις ως 10/7

Επιστολή του διευθυντή της Frontex προς την Ελλάδα για τις παράνομες επαναπροωθήσεις - Ζητά απαντήσεις ως 10/7
Η Frontex, ζητά από τις ελληνικές αρχές εξηγήσεις για τουλάχιστον δύο περιστατικά για τα οποία υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις παραβίασης του διεθνούς δικαίου στη θάλασσα
Σχετικά Άρθρα
O εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Ηans Leijtens, έστειλε επιστολή στις ελληνικές αρχές ζητώντας «εξηγήσεις και πληροφορίες» από την ελληνική ακτοφυλακή για δύο περιστατικά με μετανάστες στη Λέσβο που αποκάλυψαν οι New York Times και υποδεικνύουν ότι οι ελληνικές αρχές προχωρούν σε παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών.
Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Associated Press ότι ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex έγραψε επιστολή προς τον αρχηγό της Συνοριακής Προστασίας και Αλλοδαπών Δημήτρη Μάλλιο που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο διοικητικό συμβούλιο της Frontex, ζητώντας απάντηση έως τις 10 Ιουλίου.
Η επιστολή αναφερόταν σε δύο περιστατικά στις 11 και 22 Απριλίου στα ανοιχτά της Λέσβου στο ανατολικό Αιγαίο.
Το πρώτο αποκαλύφθηκε από τους New York Times, βασισμένο σε βίντεο που παρείχε ένας ακτιβιστής.
Σύμφωνα με την αποκάλυψη οι ελληνικές αρχές απέλασαν παράνομα μια ομάδα μεταναστών που είχαν φτάσει στη Λέσβο, αφήνοντάς τους σε μια σωσίβια σχεδία στη θάλασσα για να τους παραλάβουν οι τουρκικές αρχές.
Στο δεύτερο περιστατικό ένα πορτογαλικό σκάφος της Frontex που βοηθούσε στην περιπολία της περιοχής σταμάτησε ένα σκάφος που μετέφερε μετανάστες και το παρέδωσε στην ελληνική ακτοφυλακή, η οποία το ανάγκασε να επιστρέψει στα τουρκικά ύδατα.
Όπως αναφέρει το AP, η Ελλάδα έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι επαναπροωθεί μετανάστες που εισέρχονται στα ελληνικά ύδατα πίσω στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας, χωρίς να τους επιτρέπει να υποβάλουν αίτηση για άσυλο.
Υπήρξαν παρόμοιοι ισχυρισμοί και για τη μεταχείριση της Ελλάδας προς τους μετανάστες που περνούν τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.
Η ελληνική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι η μεταναστευτική της πολιτική είναι «αυστηρή αλλά δίκαιη».

Στο επίκεντρο και το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο

Επίσης, όπως αναφέρει το AP, η ακτοφυλακή της Ελλάδας έχει επικριθεί έντονα για τον χειρισμό της στο πολύνεκρο ναυάγιο της 14ης Ιουνίου στα ανοιχτά της Πύλου.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο νέος υπουργός Νότης Μηταράκης μίλησε με τον επικεφαλής της Frontex και του επεσήμανε ότι ο οργανισμός είναι ο βασικός σύμμαχος της Ελλάδας στο επιχειρησιακό σχέδιο φύλαξης των συνόρων μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επίσκεψη της Frontex στις 17ης Ιουλίου στη χώρα μας θα τεθεί σε συζήτηση το επιχειρησιακό σχέδιο φύλαξης των συνόρων, ενώ αναμένεται να ζητηθεί και ενίσχυση από τη Frontex σε θάλασσα και Έβρο.
Όλα αυτά ωστόσο, έρχονται σε αντίθεση με τα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες του ξένου Τύπου, ότι η συνοριακή υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζεται να ασκήσει δριμεία κριτική στη χώρα μας για τους χειρισμούς της στο ναυάγιο της Πύλου και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησής της από την Ελλάδα, λόγω των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και θεμάτων των μεταναστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης