Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣΥΡΙΖA: Τον Σεπτέμβριο το συνέδριο για την εκλογή του νέου αρχηγού - Ο Φάμελλος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

ΣΥΡΙΖA:  Τον Σεπτέμβριο το συνέδριο για την εκλογή του νέου αρχηγού -  Ο Φάμελλος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Τη Δευτέρα 3/7 θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ -  Πρόεδρος της ΚΟ ο Φάμελλος - Τον Σεπτέμβριο το Συνέδριο του κόμματος
Σχετικά Άρθρα
(upd 8) Τον Σεπτέμβριο 2023 και οπωσδήποτε πριν τη ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το οποίο με τη σειρά του θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο του κόμματος, όπως αποφασίστηκε στην Πολιτική Γραμματεία, που συνήλθε την Κυριακή 2/7/2023.
Στόχος είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει το «παρών» συντεταγμένα στη Θεσσαλονίκη, έχοντας με νέο ηγέτη.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, αποφασίστηκε να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή στις 15-16 Ιουλίου, όπου και θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου.
Η εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ θα είναι να διεξαχθεί διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και να πραγματοποιηθεί η εκλογή νέου προέδρου από τη βάση στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου (σε ένα ή δύο Σαββατοκύριακα ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων).
Επιπλέον, να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο τον Νοέμβριο.
Την Τετάρτη, 5 Ιουλίου, θα συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία.

Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ για τη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής θα προταθεί η Όλγα Γεροβασίλη.
Γραμματέας της Κ.Ο. θα είναι ο Διονύσης Καλαματιανός και διευθυντής ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Επίσης, τις θέσεις των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων θα λάβουν οι Νίκος Παππάς, Θεοδώρα Τζάκρη και Νάσος Ηλιόπουλος.
Την τελική απόφαση πάντως θα λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για του εκπροσώπους, καθώς υπάρχει η αντιπρόταση, αντί της Θεοδώρας Τζάκρη θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου να λάβει η Σία Αναγνωστοπούλου.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα (3/7).
Από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας απουσίασαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Παραίτηση Σπίρτζη

Μετά το πέρας της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Σπίρτζης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ανακοίνωσε πως παραιτείται από την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το γεγονός ότι αποφασίστηκε εκλογή προέδρου πριν να συζητηθούν οι θέσεις του κόμματος και αναδειχθούν ως όφειλαν, βάσει του σκεπτικού του, νέα Κομματικά Όργανα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, αυτό είναι απαιτούμενο γιατί οι προηγούμενοι εσωκομματικοί συσχετισμοί, δεν ισχύουν.
Στήριξη στην πρόταση Σπίρτζη, παρέσχε ο Παύλος Πολάκης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Σπίρτζης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε την παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματός του και την πλαισίωσή του από αντιπροέδρους: Ε. Αχτσιόγλου, Α. Χαρίτση, Ευ. Τσακαλώτο και Ν. Παππά.

Πλατφόρμα από τον Διονύση Τεμπονέρα - Υπό όρους υποψηφιότητα για την αρχηγία

Τη διαφωνία του με τις αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας για εκλογή προέδρου τον Σεπτέμβριο και διαρκές συνέδριο τον Αύγουστο διατυπώνει ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με ένα κείμενο «πλατφόρμα»
.
Σημειώνεται πως ο κ. Τεμπονέρας, συγκαταλέγεται στα πρόσωπα που είναι πιθανό να συμμετάσχουν στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα.
Στην εισήγησή του ωστόσο, θέτει προϋποθέσεις προκειμένου να δηλώσει «παρών».
Στην εισήγησή του, την οποία ανήρτησε και στον λογαριασμό του στο fb ο κ. Τεμπονέρας αναφέρει μεταξύ άλλων:
*Τα μέλη να πάρουν το νέο φορέα στα χέρια τους, ο νέος φορέας να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι μιας κλειστής γραφειοκρατίας μηχανισμών και συσχετισμών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε ένα "fast track" συνέδριο, ούτε αντίστοιχα σε μια εκλογή Προέδρου, από τη βάση μέσα στο Καλοκαίρι, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν, ιδιοτελείς πολιτικές σκοπιμότητες και να "κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί".
*Πρέπει να προκύψει ένα νέο αντιπροσωπευτικό συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα, νέα ΚΕ, νέα ΠΓ και φυσικά νέο Πρόεδρο, αφού κατατεθούν ολοκληρωμένες ιδεολογικοπολιτικές πλατφόρμες, με τη συμβολή των μελών και των φορέων της κοινωνίας.
*Προτείνω το συνέδριο να γίνει συντεταγμένα μετά τις αυτοδιοίκητικες εκλογές, σε μια ανοιχτή, επίπονη και επίμονη διαδικασία, χωρίς βιαστικές επιλογές.
Μόνο έτσι θα προκύψει το νέο, όπως είπε και ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας.
*Αντιλαμβανόμενος το μειοψηφικό της άποψής μου, οφείλω να αναφέρω, ότι δεν μπορώ να υποχωρήσω από τις αρχές μου και θέτω θέμα προσωπικής συνείδησης, υποβάλλοντας σε ψηφοφορία την συγκεκριμένη πρόταση τόσο στην ΠΓ όσο και στην ΚΕ.
*Δηλώνω προκαταβολικά παρών σε όλες τις διεργασίες μόνο εφόσον συντελέσουν στην δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, που θα συμβαδίζει με τις θέσεις και τις αρχές που σας ανέφερα.
Τα σενάρια για την κούρσα διαδοχής

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα σενάρια για τον χρόνο διενέργειας των εσωκομματικών εκλογών, αλλά και για τα πρόσωπα διαδοχής του Α. Τσίπρα, με φαβορί να εμφανίζεται η Έφη Αχτσιόγλου. Μεταξύ των ονομάτων που φαίνεται ότι σκέφτονται να κατέβουν στον στίβο της διαδοχής είναι ο Α. Χαρίτσης, ο Ευ. Τσακαλώτος, ο Δ. Τεμπονέρας, ο Π. Πολάκης και η Ρ. Δούρου.
Την υποψηφιότητά του για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχει αποκλείσει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

tsakalotos_1.JPG
Σβίγκου: Βιάστηκαν να ξεγράψουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Ας μην αυταπατώνται ότι ξεμπέρδεψαν με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι ακόμα και χθες, μετά την ιστορική δήλωσή του, βιάστηκαν να τον απαξιώσουν… Θα τον φοβούνται, για πολύ καιρό ακόμα», επεσήμαν σε δηλώσεις της η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου.
Ας μην αυταπατώνται ότι ξεμπέρδεψαν με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι ακόμα και χθες, μετά την ιστορική δήλωσή του, βιάστηκαν να τον απαξιώσουν… Θα τον φοβούνται, για πολύ καιρό ακόμα», επεσήμαν σε δηλώσεις της η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, δήλωσε πως «όλοι οφείλουμε να κάνουμε πράξη αυτό που λέει η διακήρυξη μας. Να εκφράσουμε και να συσπειρώσουμε όλο τον κόσμο από τη Ριζοσπαστική Αριστερά ως το προοδευτικό Κέντρο».
axtsioglou.JPG

xaritsis.JPG

douroy.JPG
Πέρκα: Να ενεργοποιηθούν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε μία δυναμική παρουσία στη Βουλή και στην κοινωνία

«Είμαι αισιόδοξη διότι μας χρειάζεται η κοινωνία και το κόμμα. Όλοι και όλες μαζί πρέπει να συνθέσουμε και να καταλήξουμε καταρχήν για τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και γρήγορα να περάσουμε στο να εκλέξουμε τον/την νέο/α Πρόεδρο του κόμματος», τόνισε η Βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Π. Πέρκα.
Η κα Πέρκα μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Κυριακής 2/7 σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή νέου Προέδρου, σημείωσε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι μαζί μας και παραμένει στο κόμμα. Υπάρχει λοιπόν ένα κόμμα που έχει πολλά μέλη και πρέπει όλα να ενεργοποιηθούν, έτσι ώστε να κάνουμε μία δυναμική παρουσία στη Βουλή και στην κοινωνία. Δεν υπάρχει περιθώριο για κάτι άλλο».
Στην ερώτηση για το ποιος μπορεί να είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αν δεν είναι η κα Γεροβασίλη, απάντησε πως «δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Αυτό θα το αποφασίσει η Πολιτική Γραμματεία που θα συνεδριάσει σήμερα. Φαντάζομαι πως θα μάθουμε πολύ γρήγορα».
Σχετικά με τον αν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Α. Τσίπρα, η κα Πέρκα ανέφερε «βεβαίως. Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ήταν καταλυτική και θα καταγραφεί ως ιστορική. Το κόμμα όμως έχει και παρελθόν και μέλλον. Έχει πρόγραμμα, ιστορική διαδρομή, μέλη. Είναι ένα οργανωμένο κόμμα, το οποίο θα ξεπεράσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις δυσκολίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, γιατί όπως προ-είπα, η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητη για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική πολιτική σκηνή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης