Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Σακελλαρίδης θα νικήσει την Αχτσιόγλου για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ και θα πάρει πίσω τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ - Πλεύσης

Ο Σακελλαρίδης θα νικήσει την Αχτσιόγλου για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ και θα πάρει πίσω τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ - Πλεύσης
Η παραίτηση Τσίπρα ξεκλειδώνει τις προσωπικές φιλοδοξίες αρκετών προσώπων μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ
Η πόρτα της διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει για τα καλά μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία της Κουμουνδούρου.
Τα δεδομένα, πλέον, έχουν ως εξής:

Πανσπερμία στελεχών που θέλουν να παίξουν ρόλο


Η παραίτηση Τσίπρα ξεκλειδώνει τις προσωπικές φιλοδοξίες αρκετών προσώπων μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από την Έφη Αχτσιόγλου η οποία έχει δείξει ότι θέλει να δοκιμαστεί στην εσωκομματική διαδικασία, σκέφτονται πολλοί άλλοι να μπουν. Για παράδειγμα, έχει εκφράσει στον περίγυρό της θέληση να δοκιμαστεί η Ρένα Δούρου, υποστηριζόμενη από κυρίως προεδρικούς κύκλους. Επίσης, έχει δείξει ενδιαφέρον και ο Αλέξης Χαρίτσης ένα αρκετά ικανό στέλεχος με επαφές και με επιχειρηματίες, σοβαρά think tanks, με καλές συνεργασίες και με καλή άποψη για αυτόν ακόμα και από πολιτικούς αντιπάλους του. Επίσης, ένα άτομο το οποίο ακούγεται πολύ, λόγω του ιστορικού ονόματός του είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας, ένα νέο στέλεχος, γιος του αδικοχαμένου καθηγητή.

Δύο είναι οι σοβαροί διεκδικητές

Ωστόσο, παρά την πανσπερμία στελεχών που θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τα δύο στελέχη που μπορούν να έχουν τύχη είναι η Έφη Αχτσιόγλου και το δεύτερο πρόσωπο είναι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος ακόμα δεν έχει εκφράσει τις προθέσεις του.

Οι συμμαχίες και οι αντιπάθειες της Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου στηρίζεται πολύ από την Ομπρέλα και, κυρίως, έχει πολύ καλές σχέσεις με την ομάδα των 53. Είναι οι πιο αριστερές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή.
Αντιθέτως, η Έφη Αχτσιόγλου δεν έχει και τόσο καλές σχέσεις με τους «προεδρικούς» ενώ οι πασοκογενείς (π.χ ΡΕΝΕ, Ραγκούσης, Ξενογιαννακοπούλου, Κασσιμάτη κ.α) έχουν αρκετές αποστάσεις από αυτήν.
Η Αχτσιόγλου εδράζει την δημοφιλία της στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τής φέρθηκε γενναιόδωρα την περίοδο 2015-2019 δίνοντας της υπουργεία, στέλνοντας το σύνθημα και στα εκδοτικά συμφέροντα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, να την προστατεύσουν.

Ο παράγοντας Τζανακόπουλος

Η σχέση της με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο – που είναι δυνατό στέλεχος στη Α Αθήνας- απογείωσε τις μετοχές της στις πιο αριστερές τάσεις. Το καλό βιογραφικό της, ο τεχνοκρατικός τρόπος που μιλάει την ανέβασαν στη συνείδηση του κόσμου ως το Νο2 του Αλέξη Τσίπρα. Ήταν και πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος από μόνος του δεν μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο γι’ αυτό και θεώρησε ότι η Έφη μπορεί να τον εκφράσει. Επίσης, επικοινωνιακά θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η εικόνα της γυναίκας αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ που είναι συγχρόνως και μαμά και διεκδικεί την εξουσία. Την υποψηφιότητά της στη βάση προωθούσε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος έχει και προσωπικό όφελος εάν η Έφη γίνει πρόεδρος.

Φαβορί ο Γαβριήλ

Όμως, το ζήτημα είναι ότι τα τελευταία 24ωρα προβάλει ως το απόλυτο φαβορί στην κούρσα της διαδοχής που άνοιξε, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ο Διευθυντής του think tank Ετερον είναι ένα πρόσωπο που έχει αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο. Το μεγάλο ατού του είναι ότι είναι άφθαρτος. Μπορεί για λίγο να έπαιξε το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου το 2015, όμως, θα μπορούσε στην θητεία 2015-2019 να ήταν υπουργός και να απολαύσει την εξουσία που δόθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

‘Άφθαρτος που προτίμησε την φυγή από την εξουσία

Δεν το έκανε, έφυγε νωρίς. Είναι από τους λίγους ιδεολόγους αριστερούς που δεν υπέγραψαν και δεν εφάρμοσαν μνημόνια. Ενώ η Έφη Αχτσιόγλου ήταν υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την στιγμή που ψηφίζονταν πολύ σκληρά μνημονιακά μέτρα. Όπως οι ομαδικές απολύσεις, όπως η εφαρμογή των μεγάλων περικοπών στις συντάξεις και του ΕΚΑΣ, όπως η συνένωση των ασφαλιστικών φορέων σε ένα φορέα που δημιούργησε χάος στην έκδοση των συντάξεων.
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αποφάσισε να απέχει από την κυβέρνηση Τσίπρα, δεν έφυγε με φωνές και απειλές, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το 2017 ασχολήθηκε με το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και πέρασε από την πολιτική του έρημο.

Τα μεγάλα ατού του Γαβριήλ

Ένα δεύτερο μεγάλο ατού που έχει ο Γαβριήλ είναι ότι γι’ αυτόν έχουν πολύ καλή άποψη μεγάλοι επιχειρηματικοί παράγοντες στην χώρα οι οποίοι πιστεύουν ακράδαντα ότι ο «Μητσοτάκης πρέπει να έχει απέναντί του μία σοβαρή αντιπολίτευση». Θεωρούν ότι μπορεί να είναι ο Τσίπρας Νο2 ενώ είναι καταρτισμένος, ειδικά στα οικονομικά θέματα. Επίσης, η επικοινωνιακή του εικόνα είναι πολύ θετική, έχει παντρευτεί την κεντρική παρουσιάστρια του Μega Ράνια Τζίμα η οποία έχει αρκετούς υποστηρικτές επειδή έκανε πολύ σκληρές ερωτήσεις απέναντι στα κυβερνητικά στελέχη και δεν χαρίστηκε και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ποιον θα ήθελε ο ίδιος ο Α. Τσίπρας;

Επίσης, να πούμε ότι ο Γαβριήλ Σακελαρίδης έχει αρκετούς υποστηρικτές στους προεδρικούς του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτόν έχουν πολύ καλή γνώμη και οι πασοκογενείς οι οποίοι έχουν γίνει μία δυνατή φράξια στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος δεν έχει κατηγορήσει ποτέ τον Α.Τσίπρα προς τα έξω και πριν μέρες που εμφανίστηκε ήταν για να δηλώσει παρών υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, όμως, έχει συμπάθειες και μέσα στην Ομπρέλα και πριν λίγες μέρες είχε συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος εν τέλει θέλει να παίξει ένα ρόλο «Νέστορα» της παράταξης.

Περισσότερες συμμαχίες στην Κεντρική Επιτροπή

Με όρους Κεντρικής Επιτροπής αλλά και βάσης του ΣΥΡΙΖΑ έχει περισσότερους συμμάχους. Μην ξεχνάμε ότι στη Κεντρική Επιτροπή, οι προεδρικοί είναι η πλειοψηφία. Και η αλήθεια είναι ότι και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να νιώθει πιο άνετος με τον Σακελλαρίδη αρχηγό, θα μπορεί να περνάει τις συμβουλές και τα μηνύματά του πιο εύκολα ενώ με Έφη Αχτσιόγλου θα μπει στο περιθώριο και αυτός και τα στελέχη του άμεσου περιβάλλοντός του.

Πιο δυνατή προσωπικότητα από Ανδρουλάκη

Ο Γαβριήλ πραγματώνει την σοσιαλοδημοκρατική στροφή που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει το χαμένος έδαφος στο πολιτικό σύστημα και να γίνει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Μπορεί να σταθεί πιο επάξια απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος κέρδισε ψίχουλα απέναντι στην κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε 2-3 μονάδες ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 14 μονάδες από τις εκλογές του 2019. Επίσης, θα προσελκύσει πλέον πιο εύκολα τους χαμένους ψηφοφόρους που πήγαν στο ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Συμπερασματικά πιστεύουμε ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, θα είναι ο επόμενος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ καθώς επικρατεί της Αχτσιόγλου σε συμμάχους στη βάση, είναι άφθαρτος και πιο επικοινωνιακός και πιστεύουν σε αυτόν σημαντικοί εξωθεσμικοί παίκτες.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης