Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι το μεγάλο φαβορί για τη διαδοχή Τσίπρα – Διαθέτει «κρυφό άσο» και …«ομπρέλα»

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι το μεγάλο φαβορί για τη διαδοχή Τσίπρα – Διαθέτει «κρυφό άσο» και …«ομπρέλα»
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι το μεγάλο φαβορί για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά Άρθρα
Με την αιφνιδιαστική παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη (29/6/2023) η προσοχή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρέφεται στην επόμενη μέρα και στη διαδοχή, καθώς θα είναι καθοριστική όχι μόνο για τον πολιτικό σχηματισμό της Αριστεράς αλλά εν γένει για το πολιτικό τοπίο της προσεχούς περιόδου στην Ελλάδα.
Ένα από τα πρόσωπα, που εύλογα εδώ και καιρό θρυλείται ως η διάδοχη κατάσταση είναι η Έφη Αχτσιόγλου, μία νέα δυναμική γυναίκα, με υπουργική εμπειρία και προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Θεωρείται ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο δεν θα είναι μόνη της.
Δεν πρέπει να αποκλείεται μία υποψηφιότητα και του Αλέξη Χαρίτση στελέχους επίσης με κυβερνητική θητεία, η οποία μάλιστα θεωρείται επιτυχημένη αλλά υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο φαβορί.

Σακελλαρίδης, το μεγάλο φαβορί

Ο λόγος για τον 42χρονο Γαβριήλ Σακελλαρίδη η επανεμφάνιση του οποίου στα πολιτικά πράγματα στις 21 Ιουνίου μόνο τυχαία δεν ήταν.
Τις τελευταίες μέρες οι πληροφορίες από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ μαρτυρούσαν, πως ο κ. Σακελλαρίδης θα ήταν διεκδικητής της προεδρίας στο προσεχές συνέδριο ακόμα και στην περίπτωση, μη παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα.
Η υποψηφιότητα Σακελλαρίδη έχει δύο βασικά ατού.
Πρώτα από όλα έχει το προβάδισμα στους εσωκομματικούς συσχετισμούς, καθώς διαθέτει τη στήριξη της «Ομπρέλας», της μεγαλύτερης εσωκομματικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, άτυπος επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στα θετικά για τον Σακελλαρίδη ως προς τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, είναι πώς η πτέρυγα των Πασοκογενών, που υπέστη μεγάλη ήττα στις βουλευτικές εκλογές, δεν θα αντιμετωπίσει αρνητικά την υποψηφιότητα του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου.
Πριν από λίγες μέρες και πριν από τις εκλογές μάλιστα (25/6) ο Παναγιώτης Κουρουμπλής υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα και προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ έπλεξε το εγκώμιο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
«Ο Γαβριήλ είναι φίλος μου και ένα εξαιρετικό στέλεχος.
Η παρουσία του θα είναι από κάθε άποψη εξαιρετικά χρήσιμη. Για όλα κάνει», είπε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Δεν πρέπει βέβαια να διαφύγει της προσοχής επίσης, πως ισχυρά και γνωστά επιχειρηματικά - εκδοτικά συμφέροντα αντιμετωπίζουν θετικά την υποψηφιότητα Σακελλαρίδη.
Στα ατού του Γαβριήλ Σακελλαρίδη θα πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός, πως δεν έχει υποστεί την κυβερνητική φθορά και τη συνδιαχείριση της οικονομικής πραγματικότητας  με την τρόικα την περίοδο 2015 -2019, όπως άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οψόμεθα» απάντησε παλαιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός  σε ερώτηση του Bankingnews για τις ραγδαίες εξελίξεις και μία υποψηφιότητα Σακελλαρίδη.

Η μεγάλη επιστροφή

Ο Σακελλαρίδης, μετά την παραίτησή του από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά και από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο του 2015, είχε αποσυρθεί προσωρινά, όπως αποδεικνύεται, από την πολιτική ζωή του τόπου.
Στα τέλη του 2021, τέθηκε επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης «Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή».
Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα άρχισε να πυκνώνει τις δημόσιες εμφανίσεις του και να οικοδομεί συστηματικά την επιστροφή του στα πολιτικά πράγματα.
Η μεγάλη επιστροφή σηματοδοτήθηκε από τη δήλωση της 21ης Ιουνίου, με την οποία έκανε γνωστό πως θα στήριζε και θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές (25/6/2023).
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που αντιμετώπισαν με καχυποψία τη…μεγάλη επιστροφή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

«Δεν επιζητώ ρόλο»

«Όπως δεν το ένιωσα τα τελευταία 8 χρόνια που έχω απομακρυνθεί και δεν είμαι καν μέλος του κόμματος, που έχω νιώσει δυσφορία για πολιτικές επιλογές που αφορούσαν την περίοδο της διακυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης, που έχω βαθιές αντιρρήσεις για το πως εξελίχθηκε το κόμμα αυτό σε κάτι που εμένα προσωπικά δεν με κινητοποιούσε.
Όχι δεν άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ και ξαφνικά με κινητοποιεί. Ούτε είναι μία συναισθηματική έξαρση για τον κύκλο που κλείνει και άνοιξε το 2012. Είναι η ανάγνωση της συγκυρίας που διαμορφώθηκε τόσο εκκωφαντικά στις 21 Μαΐου που -σε τελείως προσωπικό και υποκειμενικό επίπεδο- με κάνει να θέλω να μοιραστώ αυτή την επιλογή μου» δήλωνε ο κ. Σακελλαρίδης στις 21 Ιουνίου, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.
«Δεν επιζητώ κανέναν ρόλο, όπως συνειδητά δεν το έχω κάνει εδώ και χρόνια, ούτε είδα εσωκομματική αναμπουμπούλα και εμφανίστηκα» έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Σακελλαρίδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επάνοδός του στα δρώμενα του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνοδευτεί από μηνύματα ευφορίας στελεχών και οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στα κοινωνικά δίκτυα

Η τελευταία συνάντηση Τσίπρα – Σακελλαρίδη

Η τελευταία φορά που ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη ήταν όταν οι δυο τους συνομίλησαν στο Φόρουμ των Δελφών.
Έκτοτε, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο τους δεν είχαν καμία προσωπική επικοινωνία, μέχρι που ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στις 21 Ιουνίου δήλωσε «παρών», στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και ζητώντας να «υπάρξουν κινήσεις που θα οικοδομήσουν μια νέα πολιτική δύναμη».
Από πλευράς του ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωνε δημόσια στήριξη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον ΣΥΡΙΖΑ, «αποτυπώνει ανάγλυφα την ανάγκη για ανατροπή του συσχετισμού των εκλογών του Μαΐου» και «αναδεικνύει τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης Δεξιάς την επομένη των εκλογών».

Όλα στο συνέδριο

Τα επόμενα βήματα προβλέπονται στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, με το βασικότερο όλων να είναι η διενέργεια συνεδρίου που θα εκλέξει το νέο αρχηγό.
Οι συνεδριακές διαδικασίες που ορίζονται στο καταστατικό είναι η διενέργεια έκτακτου συνεδρίου (εκλέγονται εκ νέου σύνεδροι) ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαρκούς συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετάσχουν όσοι εξελέγησαν στο τελευταίο συνέδριο.
Εκτιμάται πως το πιθανότερο σενάριο είναι η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, το οποίο θα «εγκρίνει τις υποψηφιότητες για τη νέα Κεντρική Επιτροπή και τις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος».
Σύμφωνα με το καταστατικό, η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο με καθολική ψηφοφορία όλων των μελών με ενιαία λίστα.
Με τον ίδιο τρόπο και την ίδια μέρα, σε χωριστή κάλπη, γίνεται και η εκλογή του Προέδρου του κόμματος
Επιπλέον, το καταστατικό αναφέρει πως «η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής».
Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το πότε θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης