Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η επόμενη ημέρα στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Τσίπρα: Στο συνέδριο ο νέος πρόεδρος, άγνωστο πότε θα γίνει

Η επόμενη ημέρα στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Τσίπρα: Στο συνέδριο ο νέος πρόεδρος, άγνωστο πότε θα γίνει
Άγνωστο το πότε θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο που θα βγάλει το νέο πρόεδρο του κόμματος
Σχετικά Άρθρα
Η αιφνίδια και απρόσμενη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και να μη διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του, ρίχνει για τα καλά στα βαθιά το κόμμα, το οποίο σε μια δύσκολη στιγμή για την ιστορία και την πορεία του, καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του.
Η παραίτηση Τσίπρα άνοιξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανάγκη για μια βαθιά ανανέωση σε πρόσωπα και στελέχη.
Εκτιμάται πως την ερχόμενη εβδομάδα και αφού συγκληθεί η νέα Βουλή, θα συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκλέξει τον πρόεδρο της, ενώ άγνωστο παραμένει ποιος θα εκπροσωπήσει το ΣΥΡΙΖΑ ως αρχηγός στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Στο συνέδριο ο νέος αρχηγός

Κατόπιν των ραγδαίων αυτών εξελίξεων, τα επόμενα βήματα προβλέπονται στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, με το βασικότερο όλων να είναι η διενέργεια συνεδρίου που θα εκλέξει το νέο αρχηγό.
Οι συνεδριακές διαδικασίες που ορίζονται στο καταστατικό είναι η διενέργεια έκτακτου συνεδρίου (εκλέγονται εκ νέου σύνεδροι) ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαρκούς συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετάσχουν όσοι εξελέγησαν στο τελευταίο συνέδριο.
Εκτιμάται πως το πιθανότερο σενάριο είναι η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, το οποίο θα «εγκρίνει τις υποψηφιότητες για τη νέα Κεντρική Επιτροπή και τις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος».

Τι λέει το καταστατικό

Σύμφωνα με το καταστατικό, η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο με καθολική ψηφοφορία όλων των μελών με ενιαία λίστα.
Με τον ίδιο τρόπο και την ίδια μέρα, σε χωριστή κάλπη, γίνεται και η εκλογή του Προέδρου του κόμματος
Επιπλέον, το καταστατικό αναφέρει πως «η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής».
Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το πότε θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης