Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αποκάλυψη BN: Στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν από τον Γ. Παπανδρέου να αναλάβει πρωτοβουλίες για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Αποκάλυψη BN: Στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν από τον Γ. Παπανδρέου να αναλάβει πρωτοβουλίες για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ
Εισηγήσεις για ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της συνεργασίας δέχεται ο πρώην πρωθυπουργός, όπως αποκαλύπτει στο BN στέλεχος του ΠΑΣΟΚ
Σχετικά Άρθρα
Διεργασίες και ζυμώσεις – έστω και σε πρώιμο στάδιο – ξεκίνησαν στον χώρο της Κεντροαριστεράς μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023 και την άνετη αυτοδυναμία της ΝΔ με 158 έδρες και 40,6%.
Μπορεί η ΝΔ να μην αναδείχθηκε παντοδύναμη από τις κάλπες, ωστόσο η διαλυτική κατάσταση που παρατηρείται στον ΣΥΡΙΖΑ και η στασιμότητα που αποπνέει το ΠΑΣΟΚ, προδιαθέτουν για μία γαλάζια κυριαρχία πολλών ετών, εάν δεν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη κυρίως στο οικονομικό πεδίο.
Είναι αδιαμφισβήτητο, πώς ο ΣΥΡΙΖΑ με συνεχείς συντριπτικές ήττες, χωρίς ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα και με 17,8% δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρό αντίπαλο για τη ΝΔ.
Σοβαρό αντίπαλο για τη ΝΔ δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε το ΠΑΣΟΚ με εικόνα στασιμότητας και 11,8% αλλά και με τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά από έναν ΣΥΡΙΖΑ σε …περιδίνηση.
Πολλοί και όχι άδικα μιλούν για την ανάγκη συνεργασίας των δύο χώρων, προκειμένου να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της ΝΔ.

Πώς θα γίνει η συνεργασία

Το μέγα ερώτημα που τίθεται, είναι πώς θα μπορούσε να αρχίσει η συζήτηση για μία τέτοια σύμπραξη και τι είδους θα είναι.
Θα είναι σε επίπεδο ηγεσίας ή θα είναι σε επίπεδο βάσης;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τους δύο χώρους, τους χώριζαν πολλά το προηγούμενο διάστημα.
Από τα πρώτα χρόνια των μνημονίων και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να υπερκεράσει τότε το ΠΑΣΟΚ αλλά και μέχρι το τελευταίο διάστημα, όταν το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Και στους δύο χώρους μετά τις εκλογές φαίνεται να έχει αρχίσει η σχετική συζήτηση.

Εισηγήσεις στον Γιώργο Παπανδρέου για ανάληψη πρωτοβουλιών

Στο χώρο του ΠΑΣΟΚ δέκτης προτροπών για την ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπως αποκαλύπτει στέλεχος του Κινήματος στο Bankingnews.
«Ο πρώην πρωθυπουργός είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός, υπέρμαχος των συνεργασιών, με καλές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και με σημαντική επιρροή στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Και ο ίδιος φαίνεται να βλέπει θετικά μία τέτοια κίνηση και δεν αντίκειται στις …’’πιέσεις’’ για ανάληψη πρωτοβουλιών», είπε το έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο Bankingnews,
Η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου το βράδυ των εκλογών δείχνει μία έντονη ανησυχία για την πορεία των πολιτικών πραγμάτων και έρχεται σε αντιδιαστολή με την πανηγυρική διακήρυξη του Νίκου Ανδρουλάκη.
«Η δημοκρατία απειλείται από τη συγκέντρωση πλούτου, εξουσίας και μέσων ενημέρωσης στα χέρια των λίγων», παρατήρησε ο πρώην πρωθυπουργός ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης διαπίστωσε πώς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δυναμώνει και έρχεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έστω και «χαμηλοφώνως» δεν εγκρίνουν τις εκτιμήσεις του κ. Ανδρουλάκη, βλέπουν ότι η παρούσα στρατηγική και τακτική του κόμματος έχει «ταβάνι» και για τον λόγο αυτό απευθύνθηκαν στον πρώην πρωθυπουργό.
Ο κ. Παπανδρέου δεν απορρίπτει τις προτροπές που δέχεται και αναμένεται το επόμενο διάστημα σε συνεννόηση με στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο συνδικαλιστικό κίνημα και στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης να ξεκινήσει τη βεντάλια των συνεργασιών.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Φθινοπώρου και οι κινητοποιήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος το επόμενο διάστημα είναι οι πρώτες προκλήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Βέβαια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένθερμος υποστηρικτής μίας τέτοιας προσέγγισης αλλά πιθανότητα θα «πιεστεί» από την πολιτική πραγματικότητα να δει με άλλο μάτι μία προσέγγιση με την Κουμουνδούρου, που θα πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να τακτοποιήσει τα του οίκου της.  

Οι συνομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ

Και στην αντίπερα όχθη φαίνεται να υπάρχει θετικό έδαφος για μία τέτοια προσέγγιση και εξόχως σημαντική ήταν η παρέμβαση του επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023.
«Νομίζω ότι και η Αριστερά και η Κεντροαριστερά με πρώτο σημείο καμπής τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να συναινέσουν προκειμένου να μην επιτρέψουμε η ΝΔ και αυτή η συντηρητική κυβέρνηση να βάλει ακόμα πιο γερά θεμέλια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα», σημείωσε.
«Όποιος δεν το συμμερίζεται αυτό θεωρώ ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συντελέστηκε στη χώρα την προηγούμενη Κυριακή», ανέφερε, απαντώντας στο ερώτημα των Παραπολιτικών FM αν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Σ.Γ.

 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης