Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο νέος κόσμος της Ρωσίας μετά την εξέγερση της Wagner: Το μέλλον του Putin και η 12η GUMO

Ο νέος κόσμος της Ρωσίας μετά την εξέγερση της Wagner: Το μέλλον του Putin και η 12η GUMO
Ποιος θα είναι το αφεντικό της Wagner, τι θα γίνει στην Ουκρανία και ποιος θα ελέγχει τα ρωσικά πυρηνικά όπλα είναι μερικά από τα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα στη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Στην επόμενη ημέρα στη Ρωσία μετά την ανταρσία του Prigozhin αναφέρεται σε σημερινό του δημοσίευμα το Politico, το οποίο πολύ εύστοχα επισημαίνει ότι «όλα τα μάτια είναι στραμμένα στη Ρωσία, μόνο που κανείς δεν ξέρει τι κοιτάει».
Το δημοσίευμα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν προκύψει από την εξέγερση της Wagner, ερωτήματα στα οποία πολύ δύσκολα μπορεί να δώσει κανείς μια αξιόπιστη απάντηση.
«Ετοιμάζονται και άλλες εξεγέρσεις;
Θα κλιμακώσει ο Putin στην Ουκρανία για να ρεφάρει;
Είναι ασφαλή τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας;
Θα επιστρέψουμε σε ένα τεταμένο status quo εν καιρώ πολέμου;» διερωτάται το Politico, το οποίο υποστηρίζει πως το μόνο που θεωρεί πως είναι σίγουρο είναι ότι «το αήττητο του Ρώσου ηγέτη έχει καταρρεύσει».

Δεν σημαίνει τέλος Putin

Ωστόσο, το δημοσίευμα σπεύδει να επισημάνει πως αυτό δεν συνεπάγεται ότι επίκειται το τέλος του Putin.
Αλλά συνεπάγεται κυρίως ότι τα γεγονότα αυτά έχουν πυροδοτήσει μια σειρά από σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι.
Για ένα μέλλον όπου οι άγνωστες παράμετροι είναι πολύ περισσότερες από αυτές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως γνωστές.

Η επόμενη κίνηση του Putin: Καταστολή, περισσότερος πόλεμος ή έξωση;

Η ανταρσία του Prigozhin έχει προκαλέσει συγκεχυμένες εκτιμήσεις για το ποια πρόκειται να είναι η επόμενη κίνηση του Putin.
Συνήθως, λέει το Politico, η κίνηση αυτή έχει να κάνει με περισσότερη καταστολή, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει διαφανεί ακόμα.
Αντιθέτως, ο Putin ισχυρίζεται ότι έδωσε στους στασιαστές μια διέξοδο, με το να επιτρέψει την έξοδο του Prigozhin και των μαχητών της Wagner στη Λευκορωσία.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως εξασθένηση της δύναμης της Μόσχας.
Αν και δεν λείπουν και εκείνοι οι διπλωμάτες που πάνε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να αποκλειστεί πως ο Putin μπορεί να θέλει περισσότερο πόλεμο και μια νέα επίθεση προς την Ουκρανία προκειμένου να δείξει στη ρωσική κοινή γνώμη πως έχει τον πλήρη έλεγχο των εξελίξεων.
Πάντως, στο προσκήνιο παραμένει και το σενάριο του τέλους του Putin.
Αν και όλοι συμφωνούν πως αυτή τη στιγμή δεν απειλείται η παραμονή του στην εξουσία, επισημαίνεται πως το ενδεχόμενο αυτό κάποια στιγμή θα συμβεί.
Για τον John Lough, ειδικό για τη Ρωσία στο Chatham House, αυτό πρόκειται να συμβεί σε έναν χρόνο από σήμερα.
Το εάν αυτό θα συμβεί με πραξικόπημα ή μέσα από μια προγραμματισμένη διαδοχή, θα κρίνει και το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Putin.
Σύμφωνα με την Emily Ferris από το RUSI, ο διάδοχος του Putin θα του μοιάζει πάρα πολύ, καθώς θα πρέπει να ξέρει τι γίνεται στις υπηρεσίες ασφαλείας, να έχει σχετικό υπόβαθρο από αυτό τον χώρο και να μπορεί να ελέγξει τους ολιγάρχες.

Το επόμενο αφεντικό της Wagner: Ο Putin, o Prigozhin ή η Λευκορωσία;

Κατά το Politico, η Wagner δεν έχει πεθάνει ακόμα, αν και δεν είναι σαφές για ποιον λειτουργεί.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko είπε πως ο Prigozhin θα μπορεί από το λευκορωσικό έδαφος όπου βρίσκεται, να συντονίζει τον ιδιωτικό στρατό του.
Αλλά και αυτή η δήλωση προκάλεσε νέα ερωτήματα.
Όπως: Γιατί ο Putin αφήνει μια τέτοια ομάδα να λειτουργεί δίπλα του υπό έναν προδότη;
Τι κερδίζει η Λευκορωσία από αυτή τη συμφωνία;
Πολλοί Δυτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την παρουσία της Wagner στη Λευκορωσία, επισημαίνοντας πως μένει να διαπιστωθούν ακόμα πολλά από τη συμφωνία Prigozhin – Lukashenko, αν και Αμερικάνοι ειδικοί λένε πως η εξέλιξη αυτή δεν συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ουκρανία αλλά αποτελεί επί της ουσίας μια ενίσχυση του Lukashenko σε σχέση με τις μελλοντικές του σχέσεις με την ηγεσία της Ρωσίας.
Μάλιστα, αναλυτές υπογραμμίζουν πως δεν αποκλείεται ο Lukashenko να δει τις δράσεις της Wagner στην Αφρική ως μια επιχειρηματική ευκαιρία για τον ίδιο, δεδομένου ότι η Wagner στηρίζει αφρικανικές κυβερνήσεις με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους.

Το επόμενο κεφάλαιο της Μόσχας: Λιγότερα στρατεύματα και μισθοφόροι ή σύγκρουση παραστρατιωτικών;

Ένα ακόμα ερώτημα είναι κατά πόσο η αποτυχημένη ανταρσία της Wagner θα επηρεάσει το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, τόσο όσον αφορά το πόσοι μαχητές της Wagner θα επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης όσο και το κατά πόσο η εξέγερση τους θα επηρεάσει τον τρόπο σκέψης και το ηθικό του ρωσικού στρατού.
Πολλοί εκτιμούν ότι εάν οι δυνάμεις της Wagner δεν ξανασυμμετάσχουν στις μάχες στην Ουκρανία, τότε θα αλλάξει σημαντικά η δυναμική του πολέμου, καθώς θα μειωθεί κατά πολύ η επιθετική ικανότητα της Ρωσίας.
Αλλά η εξέγερση του Prigozhin θα μπορούσε να επηρεάσει επίσης τη σκέψη και τις κινήσεις και άλλων Ρώσων ολιγαρχών, εταιρειών και διοικητών που ελέγχουν δικές τους ένοπλες δυνάμεις ή που προτίθενται να δημιουργήσουν τους δικούς τους ιδιωτικούς στρατούς.

Ο επόμενος ιδιοκτήτης των πυρηνικών: Το ρωσικό κράτος ή ένας μελλοντικός στασιαστής;

Ένα επίσης κορυφαίο ζήτημα είναι ποιος θα ελέγχει το τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας.
Διότι οι Δυτικοί μπορούν να θέλουν να βλέπουν αποδυναμωμένο τον Putin αλλά επίσης δεν θέλουν τα πυρηνικά να πέσουν στα χέρια κάποιου απρόβλεπτου ή ασταθούς ηγέτη.
Αξιωματούχοι της Δύσης λένε ότι είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς μια κατάσταση όπου το ρωσικό κράτος χάνει τον έλεγχο του πυρηνικούς της οπλοστασίου, αν και άλλοι επισημαίνουν ότι τα πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε μια μελλοντική μάχη για την εξουσία.
Μάλιστα Δυτικοί ειδικοί εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στη διοίκηση της 12ης GUMO, της διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που έχει υπό τον έλεγχο της το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει η εν λόγω διεύθυνση να είναι και εκείνη που θα ρυθμίσει ποιος θα ανέβει στην εξουσία.
Σύμφωνα με το Politico, εάν ο Putin πέσει, τότε οι υποψήφιοι διάδοχοι του μπορεί να προσεγγίσουν την ηγεσία της 12ης GUMO και όποιος κερδίσει την εμπιστοσύνη της, τότε αυτός και να αναλάβει την προεδρία της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης