Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα στοιχήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ένα σφικτό δημοσιονομικό πλαίσιο – Τα κρίσιμα υπουργεία στη θητεία 2023 - 2027

Τα στοιχήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ένα σφικτό δημοσιονομικό πλαίσιο – Τα κρίσιμα υπουργεία στη θητεία 2023 - 2027
Η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει ανάπτυξη της τάξης του 3%
Σχετικά Άρθρα
Ιδιαίτερα σφικτό θα είναι το πλαίσιο που θα λειτουργήσει η νέα κυβέρνηση.
Οι υπουργοί θα λάβουν από σήμερα τους μπλε φακέλους με τις υποχρεώσεις τους στους τομείς του.

Σφικτό το δημοσιονομικό πλαίσιο στην 4ετία

Η μεγάλη πίεση για την νέα κυβέρνηση είναι ότι δεν θα έχει ρήτρα διαφυγής ούτε τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις όπως τα 50 δις ευρώ τα οποία διαχειρίστηκε για να κάμψει την δυσαρέσκεια του κόσμου στις κρίσεις που εμφανίστηκαν στην τετραετία 2019-2023 ενώ οι επόμενοι προϋπολογισμοί θα χρειαστεί να είναι υπερπλεονασματικοί, που σημαίνει κόψιμο δαπανών και χρηστή διαχείριση των μίνι κρίσεων που μπορούν να εμφανιστούν.
Ήδη για παράδειγμα, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης προανήγγειλε το τέλος των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, είδηση που σόκαρε με το καλημέρα τους πολίτες.

Έρχεται ύφεση στην Ευρώπη

Όλα τα παραπάνω σε ένα οικονομικό περιβάλλον το οποίο δείχνει ότι οι ΗΠΑ θα έχουν ύφεση για το 2023 και το 2024 θα συμβεί αυτό στην Ευρώπη και φυσικά θα πιέσει και την ελληνική οικονομία.
Εχθές, είδαμε τον νέο Πρωθυπουργό να επισκέπτεται το υπουργείο Οικονομικών και τον νέο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη σε μία ένδειξη της κρισιμότητας που θα παίξει το υπουργείο για το ολικό σχεδιασμό της κυβερνητικής θητείας.
Η αφετηρία θα έρθει με την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας – που αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβρη- αλλά αυτό δεν θα έχει επίδραση στην ελληνική οικονομία άμεσα, παρά μόνο στην αναχρηματοδότηση του χρέους μακροπρόθεσμα αφού αναμένεται τα ελληνικά ομόλογα να αγοράζονται πιο φθηνά.

Υποχρέωση της Ελλάδας να έχει ανάπτυξη 3% κάθε χρόνο

Η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει ανάπτυξη της τάξης του 3% και για να μπορέσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα αλλά κυρίως για να κάνει πραγματικότητα τη μεγαλύτερη δέσμευσή της: την αύξηση των μισθών όπου κάθε χρόνο θέλουν να είναι της τάξης του 6% και σωρευτικά στην τετραετία γύρω στο 25%.
Παράλληλα, το νέο υπουργείο Οικονομικών έχει τα χρηματοδοτικά εργαλεία (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ) για να στηρίξει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κατανοεί κάποιος ότι το υπουργείο Οικονομικών καθίσταται το νούμερο 1 χαρτοφυλάκιο για τη επιτυχία του νέου κυβερνητικού εγχειρήματος.

Τι θα πρέπει να τρέξει η νέα ομάδα στο υπουργείο Υγείας

Ωστόσο, δεν θα είναι το μόνο χαρτοφυλάκιο το οποίο θα παίξει ρόλο στην εικόνα της κυβέρνησης απέναντι στη κοινωνία. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας.
Μάλιστα, το έργο των Χρυσοχοΐδη, Αγαπηδάκη, Θεμιστοκλέους και Βαρτζόπουλου θα κριθεί μέρα με την μέρα αφού θα πρέπει να ανατραπεί μία εικόνα που έχουν οι πολίτες για το σημερινό Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι μεταρρυθμίσεις και οι αναβαθμίσεις υποδομών

Η νέα ομάδα στο υπουργείο Υγείας θα πρέπει να κάνει πιο αποτελεσματική την κατάσταση στα νοσοκομεία και να εκλείψει τις εικόνας αναμονής στα επείγοντα περιστατικά.
Επίσης, θα πρέπει να διαμορφώσει ένα νέο, πιο γρήγορο ΕΚΑΒ με στελέχωση νέων μονάδων.
Παράλληλα, θα πρέπει να τρέξει τις συμπράξεις των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιώτες, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα αλλά και ιδιωτικά.
Ουσιαστικά, το κράτος θα νοικιάζει υπηρεσίες από τους ιδιώτες για να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες.
Παράλληλα, μεγάλη υποχρέωση είναι να έχουν αναβαθμιστεί 156 κέντρα υγείας και 80 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα ενώ θα έχει παραδοθεί και το Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο, το πιο σύγχρονο της Ευρώπης

Η κρίσιμη αποστολή Πιερρακάκη στο Παιδείας

Στο υπουργείο Παιδείας, επίσης, η αποστολή του Κυριάκου Πιερρακάκη θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και θα χρειαστούν λεπτοί χειρισμοί. Οι πρώτες κινήσεις του υπουργού είναι να εντάξει ψηφιακές λειτουργίες στην εκπαίδευση και να εκσυγχρονίσει την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες του. Όμως, το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η προετοιμασία για την ένταξη των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην εκπαίδευση, πριν έρθει η Συνταγματική Αναθεώρηση. Οι πληροφορίες μας θέλουν, το θέμα του άρθρου 16 να έρθει το 2025, στην προπαρασκευστική διαδικασία και θα χρειαστούν 180 ψήφοι για να περάσει με απλή πλειοψηφία στην επόμενη βουλή. Όμως, η προετοιμασία όλου του πλαισίου θα πρέπει να γίνει τώρα.

Ο ρόλος Άδωνι στο Εργασίας και οι αυξήσεις μισθών

Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξει και το υπουργείο Εργασίας.
Ο νέος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης θα έχει να τρέξει το ΕΡΓΑΝΗ Νο3, την περαιτέρω ένταξη κλάδων στην ψηφιακή κάρτα ενώ για την επόμενη τετραετία θα έχει την ευχέρεια να ανακοινώσει αυξήσεις κάθε χρόνο σε μισθούς αλλά και σε συντάξεις αφού σύμφωνα με το νόμο Βρούτση, κάθε έτος που θα υπάρχει ανάπτυξη θα έχουμε βάσει αλγορίθμου και αύξηση σε όλες τις συντάξεις. Θυμίζουμε η δέσμευση είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 και ο μέσος μισθός τα 1500 ευρώ.

Τα έργα που θα πρέπει να τρέξει ο Σταϊκούρας

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, επίσης, θα έχει σημαντικό ρόλο στην εικόνα της κυβέρνησης.
Tα έργα που έχει να διαχειριστεί ο Χρήστος Σταικούρας είναι η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης στις αρχές του 2024, η ολοκλήρωση του σιδηροδρόμου Ε65 στην Κεντρική Ελλάδα, ο νέος δρόμος Πατρών – Πύργου που θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 2025.
Μέχρι το τέλος του 2026 θα πρέπει να κατασκευαστεί το νέο υπερσύγχρονο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, το μεγαλύτερο της Μεσογείου.
Παράλληλα, μέχρι τέλους 2026 θα πρέπει να παραδοθεί στον Παναθηναϊκό το νέο γήπεδο στο Βοτανικό και ο νέος σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων στον Ελαιώνα.

Το Μετρό, ο ΒΟΑΚ και η τηλεδιοίκηση στον ΟΣΕ

Τηρουμένων των αναλογιών, αρχές του 2028 θα πρέπει να ολοκληρωθεί η Επένδυση στο Ελληνικό. Τέλος του 2028 θα έχει τελειώσει και η γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας αλλά και ο ΒΟΑΚ στη Κρήτη. Στο ζήτημα των Μεταφορών, βέβαια, το μεγάλο στοίχημα είναι και η ασφάλεια στις γραμμές των τραίνων με την τηλεδιοίκηση σε όλο το δίκτυο του ΟΣΕ να είναι επιτακτική μετά και το δυστύχημα στα Τέμπη.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι άλλη μία δέσμευση είναι ότι το 2027 θα πρέπει όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου να είναι ψηφιακές.
Επίσης, κρίσιμος θα είναι ο ρόλος του υπουργείο Εσωτερικών για την αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα, την άυξηση των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους, κυρίως όμως η αξιολόγησή τους που θα φέρει προστριβές και κόντρες.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης