Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο ΥΠΕΞ - Γεραπετρίτης: Η εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών, στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο ΥΠΕΞ - Γεραπετρίτης: Η εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών, στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο
Αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Εξωτερικών - Στο τιμόνι ο Γ. Γεραπετρίτης
Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών που στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στοχεύει στην περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα, τόνισε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στην τελετή παράδοσης - παραλαβής από τον Β. Κασκαρέλη.
«Έχετε κληθεί να αναλάβετε το υπουργείο Εξωτερικών σε μια κρίσιμη περίοδο, είμαι βέβαιος ότι με τις ικανότητες σας θα προάγετε τα συμφέροντά μας και θα αναβαθμίσετε τον ρόλο της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Κασκαρέλης, ο οποίος παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών στον Γ. Γεραπετρίτη.
Από την πλευρά του, ο κ. Γεραπετρίτης ευχαρίστησε τον κ. Κασκαρέλη λέγοντας πως είναι ένας από τους σοφότερους διπλωμάτες που διαθέτει η χώρα και «θα χρειαστούμε τις υπηρεσίες του και στο μέλλον , ελπίζω πάντοτε να υπολογίζω και στις συμβουλές του και τις ιδέες του», αλλά και τον πρώην ΥΠΕΞ, Ν. Δένδια, για την αδιαμφισβήτητα πετυχημένη θητεία του που είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας, της ευημερίας και του διεθνούς κύρους της πατρίδας μας». Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στους συνοδοιπόρους του, μιλώντας για «τρεις εξέχουσες προσωπικότητες: την κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Πρέσβη της χώρας μας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με μακρόχρονη θητεία εμπειρία σε θέσεις εξαιρετικά κρίσιμες, με βαθιά γνώση των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής. Από σήμερα αναλαμβάνει Υφυπουργός Εξωτερικών[…]Υποδέχομαι τον κ. Κώστα Φραγκογιάννη, τον Υφυπουργό Εξωτερικών, ο οποίος θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του στο Υπουργείο στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας και της εξωστρέφειας. Έχοντας εργαστεί περισσότερο από 30 χρόνια στο αντικείμενο της διεθνοποιημένης ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, κατά τη θητεία του έθεσε συγκεκριμένους στόχους αναπτυξιακής και εξωστρεφούς ατζέντας που υλοποίησε στο ακέραιο και αυτό θα συνεχίσει να πράττει. Τέλος, τον Υφυπουργό, τον κ. Γιώργο Κώτσηρα, ο οποίος θα έχει το χαρτοφυλάκιο της δημόσιας διπλωματίας και του Απόδημου Ελληνισμού».
Υπογράμμισε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνει.
Μεταξύ άλλων,  ανέφερε ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν και θα παραμείνει μία πολιτική αρχών. Μια πολιτική που στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, εμπνέεται από τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στοχεύει στην περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα. Οι αρχές αυτές που διέπουν τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική του κόσμου σήμερα βάλλονται πολλαπλώς από τις καταιγιστικές γεωπολιτικές εξελίξεις. Αποτελεί χρέος μας να υπερασπιζόμαστε καθημερινά και αδιαπραγμάτευτα την κυριαρχία και την εθνική μας υπόσταση. Σας διαβεβαιώ ότι θα το πράξουμε στο ακέραιο. Θα μου επιτρέψετε σήμερα να μην επεκταθώ περισσότερο σε θέματα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική. Θα έχουμε πολύ σύντομα την ευκαιρία στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων να αναπτύξουμε τα θέματα αυτά. Θα ήθελα μόνο από το βήμα αυτό να μεταφέρω ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο Πρωθυπουργός, στο πνεύμα ακριβώς της υποστήριξης των εθνικών μας συμφερόντων, θα θέσουμε εαυτόν στην υπηρεσία της πατρίδας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης