Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νίκη αλλά όχι παντοδυναμία Μητσοτάκη, συντριβή της Αριστεράς – Ο άξονας της κοινωνίας έστριψε προς τα δεξιά

Νίκη αλλά όχι παντοδυναμία Μητσοτάκη, συντριβή της Αριστεράς – Ο άξονας της κοινωνίας έστριψε προς τα δεξιά
Η ΝΔ έχει καταφέρει να εισχωρήσει για τα καλά στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά
Σχετικά Άρθρα

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 τελείωσαν και έστειλαν τη ΝΔ στην εξουσία, όπως αναμενόταν. Είναι μία νίκη Μητσοτάκη απέναντι σε όλα τα άλλα κοινοβουλευτική κόμματα, αν αναλογιστεί κανείς την δύσκολη κυβερνητική θητεία 2019-2023. Παράλληλα, όμως, δεν είναι μία νίκη που μπορεί να πανηγυρίσει αρκετά η Πειραιώς.
Γι’ αυτό και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης στο μήνυμα του μετά το αποτέλεσμα, διατήρησε χαμηλούς τόνους και ξόρκισε την αλαζονεία και την έπαρση. 

Άνετη και όχι μεγάλη πλειοψηφία 

Δεν μπορεί να την πανηγυρίσει όπως θα ήθελε διότι η είσοδος αρκετών μικρών κομμάτων στο κοινοβούλιο, έκοψε έδρες από τη ΝΔ οι οποίες θα του εξασφάλιζαν μία παντοδυναμία μέσα στη Βουλή. Μία μεγάλη πλειοψηφία που θα του έδινε ένα μεγάλο προβάδισμα σε θεσμικές αλλαγές στο Σύνταγμα.
Το δεύτερο συμπέρασμα των εκλογών είναι ότι ο πολιτικός άξονας της χώρας έστριψε προς τα δεξιά ακολουθώντας την τάση που επικρατεί στην Ευρώπη με τη άνοδο των εθνικών κομμάτων. 

Ο πολιτικός άξονας έγειρε στα δεξιά 

Η είσοδος του κόμματος Σπαρτιάτες, του κόμματος ΝΙΚΗ και η διατήρηση των ποσοστών για Ελληνική Λύση αναδεικνύουν μία αλλαγή σκηνικού στην ελληνική πολιτική σκηνή καθώς πλέον τα δύο κόμματα αθροίζουν γύρω στο 13% και βάζουν την Δεξιά ως ρυθμιστή των εξελίξεων. Μάλιστα, με τα ποσοστά των δεξιών κομμάτων εκτός Βουλής, το ποσοστό μπορεί να ξεπερνάει το 15%. 

Κυριαρχία ΝΔ στο Κέντρο 

Η ΝΔ έχει καταφέρει, όμως, να εισχωρήσει για τα καλά στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά – που δίνει την αυτοδυναμία-  γι’ αυτό και δεν χάνει από τα γενικά ποσοστά της αν αναλογιστεί κάποιος και την χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές του Ιουνίου σε σχέση με τον Μάιο. 

Ο ρόλος της Ζωής Κωνσταντοπούλου 

Η είσοδος της Πλεύσης Ελευθερίας στο παραπέντε δείχνει ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου αξιοποίησε τους δυσαρεστημένους του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και έρχεται στην Βουλή για να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο ρήγμα μέσα στη Κουμουνδούρου. Όμως, συνολικά, θα πρέπει να πούμε ότι η Αριστερά/Κεντροαριστερά στην Ελλάδα έχει χάσει ποσοστά. Ουσιαστικά έχει συντριβεί. 

Οι εξελίξεις στη Κεντροαριστερά

Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά θα είναι μεγάλες. Ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του ουσιαστικά άνοιξε το θέμα της ηγεσίας του κόμματος, βάζοντας όμως και τον εαυτό του στην εξίσωση. Αυτό θα δημιουργήσει αρκετή γκρίνια και αντιπαράθεση με στελέχη της ομάδας 53. Ο κ. Τσίπρας έχει πλέον πολλές ήττες από τον Κ.Μητσοτάκη και δεν μπορεί να πείσει ότι αποτελεί εναλλακτική για τη διακυβέρνηση της χώρας. Το ίδιο, όμως, φαίνεται και για το ΠΑΣΟΚ που παρά την μικρή άνοδο, παρέμενει στα ίδια επίπεδα χωρίς να σηματοδοτεί την πολιτική αλλαγή που οραματιζόταν. 

Ο Μητσοτάκης θα στηριχτεί στα στελέχη της ΝΔ 

Η επόμενη μέρα για την Νέα Δημοκρατία την βρίσκει να συνεχίζει το έργο της, με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή. Εικάζουμε ότι οι σχεδιασμοί που περιλάμβαναν αξιοποίηση εξωκοινοβουλευτικών στελεχών και άλλων στελεχών από το ΠΑΣΟΚ, δεν θα προχωρήσουν μετά το αποτέλεσμα αυτό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να στηριχθεί, κυρίως, στα στελέχη της ΝΔ και σε αυτή την τετραετία που έρχεται. 

Η αξιοποίηση Βορίδη

Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι και κάποιες αλλαγές στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Όπως για παράδειγμα, ο ερχομός του στελέχους από την πατριωτική πτέρυγα Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Επικρατείας που θα είναι πολύ κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως επίσης, η αξιοποίηση τελευταία στιγμή του Βασίλη Κικίλια και άλλων στελεχών που ενδεχομένως να μην είχαν αξιοποιηθεί αν η ΝΔ είχε πιάσει πάνω από 165 βουλευτές. 

Σωτήρης Πίκουλας 
sotirispikoulas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης