Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα μηνύματα των αρχηγών – Μητσοτάκης: Καμία έπαρση – Τσίπρας: Θέτω εαυτόν στην κρίση του ΣΥΡΙΖΑ - Ανδρουλάκης: Δυναμώνουμε

Τα μηνύματα των αρχηγών – Μητσοτάκης: Καμία έπαρση – Τσίπρας: Θέτω εαυτόν στην κρίση του ΣΥΡΙΖΑ - Ανδρουλάκης: Δυναμώνουμε
Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου 2023
Σχετικά Άρθρα
Εξελίξεις δρομολογούνται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νέα επώδυνη ήττα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας θέτει εαυτόν στην κρίση των μελών του πολιτικού σχηματισμού ενώ πιθανή θεωρείται η διεξαγωγή συνεδρίου το επόμενο διάστημα.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι οι ευρωεκλογές μετά από έναν χρόνο.
Σε δηλώσεις του μετά τη νίκη και την αυτοδυναμία αλλά όχι την παντοδυναμία ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος, πως δεν θα δεχθεί καμία έπαρση και καμία αλαζονική συμπεριφορά.
Ο κ. Μητσοτάκης, επισήμανε ότι έκλεισε οριστικά ένας τραυματικός κύκλος στην πολιτική ζωή της χώρας, υπονοώντας την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δυναμώνουμε» ήταν το νόημα των δηλώσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Μητσοτάκης: Δεν θα ανεχθώ καμία έπαρση και καμία αλαζονική συμπεριφορά

Για ισχυρή εντολή του εκλογικού σώματος έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη νίκη του κόμματος του στις βουλευτικές εκλογές και την αυτοδυναμία.

Ο κ. Μητσοτάκης, επισήμανε ότι έκλεισε οριστικά ένας τραυματικός κύκλος στην πολιτική ζωή της χώρας, υπονοώντας την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Εδραιώνεται ο κύκλος της προόδου, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας πως νιώθει βαρύτερο το χρέος να υπηρετήσει την Ελλάδα και να μείνει πιστός στη λαϊκή εντολή.
Στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του, ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχθεί καμία έπαρση και καμία αλαζονική συμπεριφορά. «Η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο στην ιστορία της. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες οι πολίτες δεν έστειλαν μόνο ένα μήνυμα συνέχειας στη διαδρομή που χαράξαμε πριν από τέσσερα χρόνια αλλά μας έδωσαν ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η πατρίδα μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Με ηχηρό και ώριμο τρόπο έκλεισαν οριστικά έναν τραυματικό κύκλο ψέματος και τοξικότητας που κράτησαν πίσω τη χώρα και δίχασαν την κοινωνία εδραιώνοντας έτσι την εποχή της αληθινής προόδου.
Ευχαριστώ και ευγνωμονώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για την εμπιστοσύνη τους. Αυτή η απλόχερη στήριξη αυξάνει την ευθύνη να ανταποκριθούμε στις ελπίδες τους. Ενώ κι εγώ προσωπικά νιώθω τώρα βαρύτερο το χρέος να υπηρετήσω την πατρίδα με όλες μου τις δυνάμεις.
Ποτέ δεν υπόσχομαι θαύματα. Σας βεβαιώνω όμως ότι θα μείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον με σχέδιο, αφοσίωση και κυρίως με σκληρή δουλειά, χωρίς να ανεχθώ καμία έπαρση και καμία αλαζονική συμπεριφορά.
Είμαστε εξάλλου απέναντι στα προβλήματα και δίπλα σε όλους τους πολίτες. Όσο σημασία λοιπόν αποδίδω στην αποτελεσματικότητα της νέας διακυβέρνησης άλλο τόσο θα πολεμήσω κάθε στάση που θα περιφρονεί την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Οι στόχοι μας είναι υψηλοί και πρέπει να είναι υψηλοί σε μια δεύτερη θητεία που μπορεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα αυξήσουν τους μισθούς και θα μειώσουν τις ανισότητες. Με καλύτερη δημόσια και δωρεάν υγεία. Με ένα πιο αποτελεσματικό και ψηφιακό κράτος και μια ισχυρή πατρίδα στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης. Έχουμε και το σχέδιο και την εμπειρία να τα κάνουμε όλα αυτά πράξη.
Από αύριο κιόλας η νέα κυβέρνηση καλείται να αποτυπώσει σε έργο την επικράτηση των ιδεών και των πολιτικών συμπεριφορών που δικαίωσε η κάλπη. Γνωρίζω ότι οι προσδοκίες είναι μεγάλες γι αυτό και θα επιδιώκω πάντα ευρύτερες συναινέσεις. Όμως ο λαός μας έδωσε μια ασφαλή πλειοψηφία. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις λοιπόν θα προχωρήσουν με ταχύτητα καθώς αυτό απαιτεί η επιλογή του ελληνικού λαού και θα την τιμήσω στο ακέραιο», τόνισε.
«Απευθύνομαι και σε όσους συμπολίτες μας σήμερα δεν μας ψήφισαν αλλά και σε όσους δυστυχώς δεν έπραξαν το καθήκον τους αυξάνοντας σημαντικά την αποχή σε σχέση με τις εκλογές του Μαϊου για να τους υποσχεθώ ακόμα μια φορά ότι θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα και οι πολίτες ιδίως οι πιο αδύναμοι πρέπει να αισθάνονται το κράτος δίπλα τους σε κάθε δυσκολία», υπογράμμισε.

Τσίπρας: Πρώτος εγώ θέτω εαυτόν στην κρίση του κόμματος

Δηλώσεις για τη μεγάλη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.
Έχουμε υποστεί σοβαρή εκλογική ήττα, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων λέγοντας χαρακτηριστικά πως θέτει εαυτόν στην κρίση των μελών του κόμματος.
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο κόμμα από τη βάση, ενώ θα ανανεωθεί με νέα πρόσωπα.
Οπως είπε, είναι αρνητικό το ότι μπήκαν στη Βουλή τρία ακροδεξιά κόμματα. Σε αυτό έχει ευθύνη η Νέα Δημοκρατία που διολίσθησε σε ακραίο και διχαστικό λόγο.
Οταν δεξιά και ακροδεξιά προελαύνουν, οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να ετοιμάζουν τις αντιστάσεις τους. Απαιτείται νηφάλια εκτίμηση αλλά και γρήγορες αποφάσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι οι ευρωεκλογές μετά από έναν χρόνο.
Οπως είπε, για τον ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος και αυτός να αποτιμηθεί με περηφάνια, αλλά πρέπει να ανοίξει ένας νέος κύκλος, πιο ελπιδοφόρος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τις ευθύνες που του ανέθεσε η λαϊκή ψήφος. Θα βάλουμε μπροστά τις διεργασίες για τις οριστικές μας αποφάσεις. Τα μέλη θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική.
Επιπλέον, μίλησε για ενότητα, ευθύνες ως νέα αντιπολίτευση αφήνοντας όμως παράλληλα αιχμές για την νοοτροπία στελεχών που οδήγησαν σε αυτό το ναυάγιο.
Παρά το βαρύ εκλογικό αποτέλεσμα, οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκαν έξω από τα γραφεία του κόμματος και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν λίγο μετά τις 21:00 έφτασε στα γραφεία ο πρόεδρος.

Ανδρουλάκης: Δυναμώνουμε

«Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει δυναμικά, ξαναπιάνοντας το νήμα της ιστορίας. Δεσμεύομαι ότι το κόμμα θα ασκήσει στιβαρή και γερή αντιπολίτευση» τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης.
«Κάναμε ακόμα ένα βήμα στην ανοδική μας πορεία, την πορεία που κάνει το Κίνημά μας το τελευταίο διάστημα» είπε ξεκινώντας τις δηλώσεις του, συμπληρώνοντας πως «σε πολλούς νομούς το ΠΑΣΟΚ έχει αναδειχτεί δεύτερη δύναμη. Ξαναπιάνουμε το νήμα της ιστορίας».
Ο κ. Ανδρουλάκης δεσμέυτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ως ισχυρή δύναμη θα ασκήσει αξιόπιστη αντιπολίτευση στη ΝΔ, ενώ δεν έκρυψε τον ιδιαίτερο προβληματισμό του για την – όπως είπε – «άνοδος της ακροδεξίας και των ναζιστικών κομμάτων».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ανέφερε ότι το «Το αποτέλεσμα υπογραμμίζει το χρέος μας να οικοδομήσουνε την σύγχρονη κεντροαριστερά απέναντι στη ΝΔ» και έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι από αύριο «ξεκινάει το νέο ταξίδι για μια ισχυρή Ελλάδα, την Ελλάδα της αξιοπρέπειας. Σε αυτή την πορεία θα είμαι σε όλοι μαζί».

Κουτσούμπας: Η ψήφος στο ΚΚΕ φάνηκε ότι δεν ήταν συγκυριακή

Την πρώτη του δήλωση έκανε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή, ευκαιριακή.
Δείχνει αγωνιστικούς δεσμούς στη γειτονιά, στο χωριό, στους χώρους πολιτισμού που αντέχουν και διευρύνονται και πρέπει να δυναμώσουν.
Συνεχίζουμε αποφασιστικά.
Είναι κρίσιμο με όσους προσέλκυσαν το κόμμα μας ανεξάρτητα από το τι έκαναν στις εκλογές να συνεχιστεί η συζήτηση και η κοινή δράση γύρω από τα ζητήματα που μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη για την άνοδο του εργατικού λαϊκού κινήματος.
Έχουμε αύξηση σε ποσοστό και ψήφους από τις εκλογές του Μαΐου.
Το ποσοστό μας είναι 7,7%.
Η μείωση σε βουλευτές οφείλεται μόνο στον καλπονοθευτικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας που κλέβει βουλευτικές έδρες. Σε έναν αρνητικό πολιτικό συσχετισμό, εκφράζεται δυναμική ανόδου που συνεχίζεται και αποτελεί θετικό στοιχείο αυτής της εκλογικής μάχης. Δυναμική που νομίζουμε ότι έχει ευρύτερη απήχηση από την εκλογική της έκφραση και εκφράστηκε με αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων σε σωματεία».
Θα βρεθούμε δίπλα στους εργαζόμενους, στις λαϊκές δυνάμεις στη νεολαία. Από το σημερινό αποτέλεσμα φαίνεται πως η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή, ευκαιριακή.
Δείχνει αγωνιστικούς δεσμούς στους τόπους δουλειάς, στη γειτονιά, στο χωριό, στους τόπους υγείας, παιδείας, του πολιτισμού που πρέπει να δυναμώσουν και να διευρυνθούν» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισημαίνοντας πως η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για τον ελληνικό λαό.

Σπαρτιάτες: Καύσιμο ο Κασιδιάρης

Ως το καύσιμο για να εισέλθουν οι Σπαρτιάτες στη Βουλή χαρακτήρισε τον Ηλία Κασιδιάρη ο επικεφαλής του κόμματος Βασίλης Στίγκας
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ΄Ελληνες και τις Ελληνίδες που μας στήριξαν για να μπουν στη Βουλή οι Σπαρτιάτες με ένα καλό ποσοστό.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Ηλία Κασιδιάρη για τη στήριξη που μας έδωσε, ήταν το καύσιμο για να φτάσουμε μέχρι εδώ.
Οι Σπαρτιάτες ήταν πάντοτε, και πριν γίνουν πολιτικός φορέας, ένα δίκτυο πολιτικής δράσης που βοηθούσε όσους είχαν ανάγκη και χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα "μια ημέρα χαραγμένη στο μυαλό όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων, αφού για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό ένα εθνικό κόμμα θα είναι στο Κοινοβούλιο», σημείωσε ο κ. Στίγκας.
«Οι Σπαρτιάτες αντιπροσωπεύουν όλα τα ιδεώδη του Ελληνισμού και τις αξίες που αντιπροσωπεύουν τη χώρα μας, δεν έρχονται για να διχάσουν αλλά για να ενώσουν», τόνισε ο επικεφαλής των Σπαρτιατών.

Βελόπουλος: Λυπάμαι για τους δημοσκόπους

Δριμεία επίθεση στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, που έθεταν το κόμμα του εκτός Βουλής, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
Αντέξαμε τον βρώμικο πόλεμο του συστήματος, λυπάμαι για τους δημοσκόπους που παίζουν με τους ανθρώπους, λυπάμαι για αυτή την κατάσταση, σημείωσε ο κ. Βελόπουλος μετά τη γνωστοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος και την είσοδο της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή.
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την Ελλάδα, τόνισε ο κ. Βελόπουλος.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν φοβήθηκαν και άντεξαν τον βρώμικο πόλεμο του συστήματος.
Λυπάμαι πραγματικά όλους αυτούς τους δημοσκόπους που παίζουν με την ψυχολογία των ανθρώπων, που παίζουν με τους ανθρώπους.
Είναι δυνατόν, έως την τελευταία στιγμή να μας λένε το ανώτατο όριο είναι 4,2% και μπορεί να είμαστε έξω από τη Βουλή; Λυπάμαι γιατί ανεχόμαστε μια κατάσταση, η οποία πρόδηλα δεν είναι δημοκρατική», τόνισε ο κ. Βελόπουλος.
«Αυτό που έχω να τους πω όμως και είναι ωμό, είναι πως η Ελληνική Λύση δεν πεθαίνει.
Είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει και ό,τι και να κάνουνε θα αποδείξουμε πως είμαστε πολύ σκληροί. Θα συνεχίσουμε, εθνικά, κοινωνικά, λαϊκά, τον αγώνα για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Ένα χαμόγελο από μας, σε αυτούς που ήθελαν να πεθάνει η Ελληνική Λύση. Η Ελληνική Λύση δεν πεθαίνει ποτέ», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση ποιους βουλευτές εκλέγει το κόμμα του, ο κ. Βελόπουλος απάντησε: «Αν δεν βγει το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι βουλευτές. Όποιοι κι αν είναι, εμείς είμαστε Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων».

Νατσιός (Νίκη): Πραγματική αντιπολίτευση

«Η "ΝΙΚΗ" θα ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση στην ερχόμενη Βουλή», ανέφερε σε δηλώσεις ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Νατσιός και συμπλήρωσε:
«Δεν αγωνιζόμαστε μόνο για αυτούς που μας τίμησαν με την ψήφο τους αλλά για όλο τον ελληνικό λαό. Ασφαλώς και γι' αυτή την σιωπηλή πλειοψηφία που δεν προσήλθε να ψηφίσει.
Με σεβασμό στην ψήφο των συμπολιτών μας και με φόβο θεού θα πορευθούμε μαχόμενοι για τη νίκη του ελληνισμού, την νίκη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας την νίκη του απλού λαού»

Κωνσταντοπούλου: Κάνω για 100 βουλευτές

Για την επίθεση που δέχτηκε η Πλεύση Ελευθερίας μίλησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην πρώτη της δήλωση μετά την είσοδο του κόμματός της στη Βουλή
«Αντέξαμε απέναντι σε μια ανέντιμη πρωτοφανή επίθεση», επισήμανε.
«Οι πολίτες αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν στην ελπίδα τους (…), οι πολίτες αποφάσισαν να υπάρχει γυναίκα αρχηγός κόμματος στη Βουλή», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι κάνει για 100 βουλευτές και ο κάθε βουλευτής της για 20 και πρόσθεσε πως η Πλεύση Ελευθερίας θα είναι η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση.
Θα είμαι η υπεράσπιση των πολιτών. Κι αν είμαστε 8 ή 9 βουλευτές εγώ κάνω για 100 και οι υπόλοιποι κάνουν ο καθένας τους για άλλους 20. Θα αντιμετωπίσουμε κάθε αντιξοότητα, κάθε κυβερνητική καταχρηστική πρωτοβουλία, θα αντιμετωπίσουμε κάθε εμπόδιο με χαμόγελο, πυγμή και αποφασιστικότητα.
Οι πολίτες αποφάσισαν να υπάρχει γυναίκα αρχηγός κόμματος στη Βουλή και οι πολίτες αποφάσισαν ότι η Πλεύση Ελευθερίας αξίζει να βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνους που εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό και τους πολίτες.
Θέλω να σας πω ότι έχω υψηλό αίσθημα ευθύνης γιατί αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι πολύ δύσκολο αλλά εμείς είμαστε για τα δύσκολα. Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι αυτό που δεν θα κάνει κανείς στη Βουλή. Θα φέρνουμε τους πολίτες στη Βουλή με αμεσοδημοκρατικό τρόπο όποτε μπορούμε στη Βουλή. Αυτο που ξεκινάει σήμερα είναι μόνο η αρχή».
Επίσης, ευχαρίστησε τους συνεργάτες της, οι άνθρωποι που έδωσαν μαζί τη μάχη, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς δυνάμεις, αλλά με μεγάλη αγάπη, με την οποία θα φτιάξουμε τη χώρα μας και θα αλλάξουμε τον κόσμο.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκλεισε την ομιλία της κάνοντας και γροθιά και καρδιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης