Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η Frontex «αδειάζει» την Ελλάδα - Πιθανή η αναστολή των δραστηριοτήτων της στη χώρα «μέχρι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη»

Η Frontex «αδειάζει» την Ελλάδα - Πιθανή η αναστολή των δραστηριοτήτων της στη χώρα «μέχρι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη»
Υπό έρευνα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Frontex οι ελληνικές αρχές
Σχετικά Άρθρα
H Frontex εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις δραστηριότητες της στην Ελλάδα μετά τη διαμάχη που έχει προκύψει με το ελληνικό Λιμενικό για την ανατροπή του υπερφορτωμένου αλιευτικού σκάφους ανοιχτά της Πύλου που παρέσυρε σε υγρό τάφο πάνω από 500 ανθρώπους, αναφέρουν δημοσιεύματα της εφημερίδας Le Monde και του ιστότοπου Politico.
Συγκεκριμένα τα δύο δημοσιεύματα υποστηρίζουν  ότι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ που έγινε στις 20-21 Ιουνίου, εξετάστηκε σοβαρά το ενδεχόμενο να αναστείλει η υπηρεσία τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα.
Η πρόταση αυτή κατατέθηκε συγκεκριμένα από τον υπεύθυνο θεμελιωδών δικαιωμάτων του οργανισμού, Jonas Grimheden, ο οποίος έχει αναλάβει να διεξάγει την έρευνα για την «έκθεση σοβαρών περιστατικών», η οποία θα καταγράψει τις πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τελέστηκαν κατά τη βύθιση του μεταναστευτικού σκάφους ανοιχτά της Πύλου.
Το ναυάγιο της Πύλου αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες των τελευταίων 20 χρόνων στη Μεσόγειο.

Αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα σε Frontex και Ελλάδα

Οι εντάσεις μεταξύ της ευρωπαϊκής Frontex και της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τον ρόλο που έπαιξε κάθε μέρος στην αντιμετώπιση της τραγωδίας, αυξάνονται με τη μέρα.
Έχει διατυπωθεί ισχυρή κριτική σε βάρος του ελληνικού Λιμενικού - αλλά και της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχει χαράξει σκληρή μεταναστευτική πολιτική - για το γεγονός ότι δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα για να αποτρέψει την ανατροπή του πλοίου.
Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες από επιζώντες ότι η ακτοφυλακή έδεσε το σκάφος και επιχείρησε να το τραβήξει με αποτέλεσμα να ταλαντευτεί και να ανατραπεί, κάτι που οι ελληνικές αρχές διαψεύδουν κατηγορηματικά.
Συν τοις άλλοις σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Frontex στο Politico, η Αθήνα δεν ανταποκρίθηκε στη χείρα βοηθείας που προσέφερε η πανευρωπαϊκή υπηρεσία ακτοφυλακής και συνόρων για το ναυάγιο της Πύλου.

Η Ελλάδα δεν δέχτηκε βοήθεια από το drone της Frontex στην Πύλο 

Συγκεκριμένα όπως ανέφεραν πηγές της Frontex, drone επιτήρησης της ευρωπαϊκής υπηρεσίας από την οποία ζήτησαν οι ελληνικές αρχές να συνδράμει, αφού ενημερώθηκαν μέσω των ιταλικών αρχών για την ύπαρξη αλιευτικού σε κίνδυνο εκείνο το πρωί της 13ης Ιουνίου, εντόπισε το αλιευτικό, ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές για την ακριβή τοποθεσία του και σημείωσε ότι το σκάφος ήταν μη ασφαλές στο χαμηλότερο επίπεδο ασφάλειας λόγω του μεγάλου αριθμού επιβαινόντων.
Το drone αποχώρησε προσωρινά για να επιστρέψει στη βάση του για ανεφοδιασμό.
Στη συνέχεια, η Frontex ζήτησε να επιστρέψει το drone στο σημείο όπου βρισκόταν το αλιευτικό, αλλά οι ελληνικές αρχές του ζήτησαν να πάει στην Κρήτη, με το αιτιολογικό ότι υπήρχε άλλη βάρκα σε κίνδυνο με 70-80 επιβαίνοντες.
Όταν επέστρεψε αργά τη νύχτα στην Πύλο, δεν υπήρχε ίχνος του αλιευτικού, το οποίο είχε βυθιστεί, και το drone συνέδραμε στην επιχείρηση διάσωσης.
Ως αποτέλεσμα, «κανένα αεροπλάνο ή σκάφος της Frontex δεν ήταν εκεί τη στιγμή της τραγωδίας», όπως τόνισε σε επίσημή δήλωσή του ο Οργανισμός.

Έρευνα της Frontex για πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές αρχές

Μετά το ναυάγιο, η Frontex ανέφερε ότι ξεκίνησε μια «έκθεση σοβαρών περιστατικών»  - πρόκειται για αναφορά που είναι υποχρεωμένη να συντάσσει η Frontex για περιστατικά όπου σημειώνονται παραβιάσεις του κανονισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων.
Η συγκεκριμένη έκθεση σοβαρών περιστατικών δεν αφορά μόνο το ναυάγιο της Πύλου αλλά και δύο προηγούμενα περιστατικά για τα οποία έχουν υπάρξιε αναφορές. .
Στο ένα οι ελληνικές αρχές φέρονται να είχαν ζητήσει από δύο ομάδες της Frontex να μην αναφέρουν ότι είδαν και συνάντησαν βάρκα μεταναστών, να άλλαξαν μάλιστα τις  γεωγραφικές συντεταγμένες στη βάση δεδομένων, «που δείχνουν μια πιο "ευνοϊκή" θέση της βάρκας από την πλευρά της Ελλάδας».
Το δεύτερο αφορά το βίντεο που δημοσιοποίησαν οι New York Times στις 19 Μαΐου, το οποίο απεικονίζει επιχείρηση επαναπροώθησης 12 μεταναστών στις 11 Απριλίου, οι οποίοι μεταφέρονται από βαν χωρίς πινακίδες σε σκάφος του Λιμενικού και στη συνέχεια σε φουσκωτή σχεδία, η οποία εγκαταλείπεται ακυβέρνητη μεσοπέλαγα στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με πηγές της Frontex, η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνοριοφυλακής θεωρεί «ανεπαρκή» την ενημέρωση που παίρνει από την Ελλάδα, ετοιμάζει  επιστολή στις ελληνικές αρχές για να τους ζητήσει να μοιραστούν όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα λεγόμενα «σοβαρά περιστατικά» έστω και εμπιστευτικά και ροειδοποιεί ότι η συνεργασία Frontex και Ελλάδας θα αξιολογηθεί με βάση τις πληροφορίες που θα σταλούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης