Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Θα είμαι παρών την επόμενη μέρα – Πάγιο αίτημα της Αριστεράς η αναλογική

Τσίπρας: Θα είμαι παρών την επόμενη μέρα – Πάγιο αίτημα της Αριστεράς η αναλογική
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναέρθει να διεκδικήσει σύντομα την εξουσία του τόπου» δήλωσε στην τελευταία προεκλογική του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας

Υπερασπίστηκε την στρατηγική επιλογή της απλής αναλογικής ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα δήλωσε παρών για τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας.
«Η απλή αναλογική δεν ήταν παγίδα, αλλά πάγιο αίτημα της Αριστεράς» τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός για να προσθέσει «ήταν ένα όραμα για το πως θα μπορούσε να αλλάξει το πολιτικό σύστημα να γίνει λιγότερο τοξικό. Είχαμε διαρκή άρνηση από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για συνεργασία. Δεν είναι αντιφατικό. Η απλή αναλογική υπέστη μία ιστορική ήττα. Όχι με δική μας ευθύνη. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε δεκαετίες να μιλήσουμε για άλλο εκλογικό σύστημα»

Το δίλημμα της κάλπης

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τα διλήμματα της κάλπης υπογραμμίζοντας ότι «Ο πολίτης βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα που τα θέτει το εκλογικό σύστημα. Ποιος θα κυβερνήσει και με ποιο πρόγραμμα.
Δύο είναι τα προγράμματα και δύο τα κόμματα εξουσίας. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο πρέπει να επιλέξει.
Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της απλής αναλογικής ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν επιδείξει μια αλαζονική στάση και μια έπαρση.
Δείχνει ότι αυτό που πραγματικά επιθυμούν και επιδιώκουν είναι την επόμενη μέρα να είναι όχι απλά κυβέρνηση, αλλά μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση» για να συμπληρώσει πως «όταν έχουμε μια δημοκρατία και ένα πολιτικό σύστημα, όπου ο έλεγχος της κυβέρνησης δεν γίνεται από μια δύναμη που μπορεί να είναι ισχυρή, όταν έχουμε έναν κατακερματισμό της προοδευτικής ψήφου, αυτό ευνοεί μία προοπτική ανεξέλεγκτης κυβέρνησης.
Έχει μεγάλη σημασία ποιος θα είναι ο συσχετισμός δύναμης. Εάν επαναληφθεί ο ίδιος συσχετισμός της απλής αναλογικής, αποδυναμώνεται η δυνατότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο.
Είναι και ζήτημα σταθερότητας του πολιτικού συστήματος και υγείας της δημοκρατίας να έχουμε την επόμενη μέρα έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλο δέος στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη»

Δηλώνει παρών για την επόμενη μέρα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επόμενη μέρα καθώς και στον ρόλο που θα κληθεί να παίξει ο ίδιος στις εξελίξεις εντός του κόμματός του, σημειώνοντας ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που έχει συλλογικές διαδικασίες. Εγώ έχω ξεκαθαρίσει ότι θα είμαι παρών. Δεν φυγομάχησα ποτέ.Επιτρέπεται να πέσεις, αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς. Το ίδιο θα πράξω και την επόμενη ημέρα. Θα είμαι παρών και θα καταθέσω το σχέδιό μου ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει κυβερνητική δύναμη. Το τι θα κάνω εγώ και πώς θα πορευτούμε την επόμενη ημέρα, θα το κρίνουμε συλλογικά. Είμαι ένα πολιτικό ον που έχω μάθει να μάχομαι και όχι να φυγομαχώ. Έμεινα, έδωσα τη μάχη, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος. Δεν έφυγα, είμαι εδώ. Αφήστε όμως το αποτέλεσμα να μιλήσει, ας μιλήσουμε για το κρίσιμο, διακύβευμα για το προγραμματικό».
Έκλεισε σε προσωπικό τόνο αποδεχόμενος ότι «Ήδη υφίσταμαι τις κυρώσεις. Ο ελληνικός λαός και η ετυμηγορία του είναι σεβαστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν καταφέρει και κερδίσει θα είναι μια διαφορετική ημέρα. Αλλά αν χάσει αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να αναστοχαστεί. Θα πάει σε μια διαδικασία. Μην επιμένετε σ’ αυτό το ερώτημα». 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης