Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ποιοι κύκλοι θέλουν τον Γεραπετρίτη στο ΥπΕξ; - Προς υποβάθμιση ο Νίκος Δένδιας

Ποιοι κύκλοι θέλουν τον Γεραπετρίτη στο ΥπΕξ; - Προς υποβάθμιση ο Νίκος Δένδιας
Συνωστίζονται κορυφαία στελέχη της ΝΔ για την ηγεσία της εθνικής διπλωματίας – Το σκεπτικό Μητσοτάκη

Δυνατά προβάλλει η υποψηφιότητα του Γιώργου Γεραπετρίτη για τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών την τελευταία εβδομάδα, εφόσον φυσικά η ΝΔ εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Σε πολλά δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορεί εσχάτως η πληροφορία περί τοποθέτησης του στενού συνεργάτη του Κ. Μητσοτάκη στο νεοκλασσικό της Βασιλίσσης Σοφίας. Αν και δεν έχει γίνει ακόμα σαφές αν πρόκειται για στοχευμένες διαρροές συγκεκριμένων «εξωκομματικών» κύκλων ή για πληροφορίες που προέρχονται από την Πειραιώς, η επιλογή Γεραπετρίτη εξυπηρετεί ένα σκεπτικό.
Πρώτον, οι νομικές γνώσεις του άλλοτε καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου λέγεται ότι θα καταστούν εξαιρετικά χρήσιμες σε μία μακρά διαπραγματευτική διαδικασία με την Τουρκία σχετικά με το status quo στο νοτιανατολικό Αιγαίο. Με άλλα λόγια η επιλογή Γεραπετρίτη δίνει σήμα … Χάγης.
Δεύτερον, τοποθετώντας ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, ο Μητσοτάκης θα έχει πλέον όχι μόνο τον πρώτο αλλά και τον τελευταίο λόγο στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της περασμένης τετραετίας δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Νίκος Δένδιας αυτονομήθηκε από την σκληρή γραμμή Μητσοτάκη στα εθνικά, ακολουθώντας την εθνική στρατηγική της χώρας, όπως αυτή χαράχθηκε από τον Κ. Καραμανλή και τον Α. Παπανδρέου ήδη από τις πρώτες δεκαετίες της Μεταπολίτευσης.
Τρίτον, αποστρατεύοντας ή υποβαθμίζοντας τον Νίκο Δένδια αλλά και αφαιρώντας του τους πολιτικούς πόρους που παρέχει το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Μητσοτάκης θα έχει εξουδετερώσει ένα βασικό εσωτερικό του ανταγωνιστή, ηγεμονεύοντας, έτσι, έτι περαιτέρω στο εσωτερικό της δεξιάς πολυκατοικίας.
Εντούτοις, δε θα πρέπει κανείς να αγνοεί και τα υπόλοιπα στελέχη της ΝΔ που έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να μετακινηθούν προς… Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς, σύμφωνα με τα γαλάζια ρεπορτάζ, τόσο ο Κωστής Χατζηδάκης, όσο και η Νίκη Κεραμέως προβάλλουν ως πολύ δυνατές υποψηφιότητες. Σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Υπουργείο Εξωτερικών θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τη διάταξη του επόμενου Υπουργικού Συμβουλίου, καθορίζοντας εν πολλοίς ποιες επιλογές θα γίνουν και στα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης