Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η ΝΔ κινείται άνω του 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ μειώνει τις διαρροές, αβεβαιότητα για τα μικρά κόμματα – Αυτός είναι ο βασικός κορμός της κυβέρνησης

Η ΝΔ κινείται άνω του 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ μειώνει τις διαρροές, αβεβαιότητα για τα μικρά κόμματα – Αυτός είναι ο βασικός κορμός της κυβέρνησης
Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι η ΝΔ θα σχηματίσει κυβέρνηση και μάλιστα θα έχει πάνω από 157 βουλευτές

Η ΝΔ βρίσκεται στην τελική ευθεία για να έχει μία πολύ μεγάλη νίκη στις εκλογές της 25 Ιουνίου 2023.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και όσα εκφράζουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, η ΝΔ μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 44-45% με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να ξεπεράσει το 18% και το ΠΑΣΟΚ να μένει στάσιμο.
Επίσης, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ κερδίζει ένα δυναμικό κοινό, τη νεολαία καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kapa Research η ΝΔ κερδίζει την νέα γενιά 17-42 με αρκετές μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκεκριμένα ΝΔ: 33,6% ΣΥΡΙΖΑ: 20,4%.

Το λιγότερο 157 έδρες

Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι η ΝΔ θα σχηματίσει κυβέρνηση και μάλιστα θα έχει πάνω από 157 βουλευτές. Το 157 είναι το χειρότερο σενάριο, όπως φαίνεται. Παράλληλα, έτσι όπως εξελίσσεται η μάχη στα μικρότερα κόμματα, μπορεί να δούμε και 7 κόμματα στη Βουλή αλλά μπορεί να δούμε και 5 κόμματα στην επόμενη Βουλή.

Αβέβαιο ποια κόμματα θα μπουν στη Βουλή

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόση δύναμη θα έχουν τα μικρότερα δεξιά κόμματα όπως η Ελληνική Λύση, η ΝΙΚΗ και οι Σπαρτιάτες καθώς οι δημοσκοπήσεις τούς δείχνουν να κινούνται στο όριο του 3%.  
Οι μετακινήσεις είναι πολλές και οι μεταβολές συνεχείς. Κάποια έχασαν την δυναμική τους (Ελ.Λύση, ΝΙΚΗ) και κάποια άλλα τώρα την ανακτούν (Σπαρτιάτες).
Αυτό που λέγεται έντονα είναι ότι «ο κατακερματισμός της ψήφου ίσως λειτουργήσει υπέρ Μητσοτάκη τελικά».

Έκλεισε διαρροές ο Τσίπρας

Πλέον, στα κεντρικά της ΝΔ σκέφτονται αφενός να κυλήσουν ομαλά οι τελευταίες ημέρες.
Το ναυάγιο στην Πύλο δεν επηρέασε το εκλογικό σώμα και ίσως εν τέλει φαίνεται να λειτούργησε συσπειρωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς βλέπουμε να χάνει δυνάμεις η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ίσως αυτό το φλερτ Τσίπρα στα αριστερά του να έκοψε τις διαρροές.

Οι τελευταίες περιοδείες

Παράλληλα, όμως, άνοιξε και μία δεξιά ατζέντα που έχει ευνοήσει κόμματα της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Όπως επίσης και το περιστατικό στη Κω. Για τη συνέχεια η ΝΔ έχει σχεδιάσει την σημερινή άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χαλκιδική – όπου διεκδικεί και δεύτερη έδρα- και την Τετάρτη την ομιλία του στην Θεσσαλονίκη. Την Πέμπτη θα επισκεφτεί κρίσιμους μεγάλους δήμους της Αθήνας, την Ηλιούπολη μάλλον, και μετά την Παρασκευή θα μιλήσει στο Σύνταγμα.

Έχουν ήδη πάρει τηλέφωνα τους επόμενους υπουργούς

Το δεύτερο πράγμα που απασχολεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το κυβερνητικό σχήμα που θα δημιουργήσει στις 26 Ιουνίου.
Οι πληροφορίες μας τον θέλουν να έχει πάρει ήδη κάποια τηλέφωνα τους σίγουρους του επόμενου σχήματος αλλά και στενοί του συνεργάτες να έχουν κάνει ένα πρώτο γύρο επαφών με όλα τα στελέχη ακόμα και με γενικούς γραμματείς.
Από αυτά που διαρρέουν σε πρώτη φάση έχουμε τα εξής συμπεράσματα:

- Νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών θα είναι ο Κωστής Χατζηδάκης παίρνοντας στις αρμοδιότητές του και το ΕΣΠΑ ενώ αναπληρωτής υπουργός σε ότι έχει να κάνει με την φορολογική διοίκηση αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

- Νέος υπουργός Εξωτερικών θα πάει ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Ν.Δένδιας θα πάει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στο υπουργείο Υγείας – ίσως τη πιο δύσκολη αποστολή της νέας κυβέρνησης- θα πάει η Νίκη Κεραμέως και θα είναι μαζί της η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

- Στο νέο Μαξίμου, θα κάνουν κουμάντο ο Σταύρος Παπασταύρου σε επίπεδο νομοθεσίας και νομοσχεδίων, ο Άκης Σκέρτσος σε επίπεδο συντονισμού των υπουργείων και ο Γιάννης Μπρατάκος σε επίπεδο σχέσεων με το κόμμα και παραγωγικούς φορείς.

- Νέα κυβερνητική εκπρόσωπος θα είναι η Σοφία Ζαχαράκη.
Θα αξιοποιηθούν οι Μιχάλης Χρυσοχοίδης ενώ θα έχουμε και σίγουρα σε υπουργικά πόστα πάνω από 5-6 γυναίκες.
Αυτός θα είναι ένας βασικός κορμός και γύρω από αυτόν θα επιλεγούν και οι υπόλοιποι υπουργοί.  

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης