Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογές 2023: Αποσύρεται από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ ο Κατραντζή μετά τον σάλο - Τσίπρας: Ένα μήνα γνώριζε ο Μητσοτάκης

Εκλογές 2023: Αποσύρεται από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ ο Κατραντζή μετά τον σάλο - Τσίπρας: Ένα μήνα γνώριζε ο Μητσοτάκης
«Αποσύρομαι από τις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου, προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα καλής συμβίωσης στην περιοχή μας», ανέφερε ο Μ. Κατραντζή
Σχετικά Άρθρα
(upd) Απέσυρε την υποψηφιότητά του από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ο Μουσταφά Κατραντζή, μετά τον σάλο που προκλήθηκε με αφορμή τις δηλώσεις του για «Τούρκους Δυτικοθρακιώτες» λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά και τις χθεσινές αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα.
Για υποκριτική εκ των υστέρων απόσυρση Κατραντζή έκανε λόγο ο Α. Τσίπρας, σημειώνοντας σε σημερινή του δήλωση ότι ο Κ. Μητσοτάκης το γνώριζε εδώ και ένα μήνα.
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας στις 18/6 αποκάλυψε ότι στο ενημερωτικό δελτίο της ΕΥΠ που του έστειλε ο κ. Μητσοτάκης, γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα, «αυτή η σαφής αναφορά μιλά για “στρατευμένο στα σχέδια της Άγκυρας και του Τουρκικού Προξενείου”».

Η ανάρτηση Κατραντζή

«Αποσύρομαι από τις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου, προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα καλής συμβίωσης στην περιοχή μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Μ. Κατραντζή.
«Η διαδρομή μου στην πολιτική όλα αυτά τα χρόνια είχε ως μοναδικό στόχο τη συνέχιση της αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Ροδόπη.
Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις αποσύρω την υποψηφιότητα μου από τις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου, προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα καλής συμβίωσης στην περιοχή μας», σημείωσε.
Μετά την κίνηση αυτή του Μ. Κατραντζή, ακολούθησε σχετική ανάρτηση του εκπροσώπου της ΝΔ, Άκη Σκέρτσου.  
Μάλιστα, στελέχη της ΝΔ σχολίασαν πως «υπήρξε επικοινωνία κι αμέσως ανταποκρίθηκε. Στην ανάρτηση μιλάει σαφώς για μουσουλμάνους και χριστιανούς. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από τόσες εβδομάδες δεν εχουν βγει να πουν μια κουβέντα. Η διαφορά είναι σαφής. Αλήθεια θα πουν ποιόν θα εκπροσωπούν στην ελληνική βουλή όπως τους καλούμε τόσον καιρό;».
Ακολουθεί η ανάρτησή του Μ. Κατραντζή:  
katranci_2.JPG

Σκέρτσος: Αυτή είναι η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ

«Αυτή είναι η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένουν στις λίστες του και την επομένη των εκλογών μπορεί να κάθονται στα έδρανα της Βουλής μπορούν να μας πουν επιτέλους τι και ποιον εκπροσωπούν;», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης του Κατραντζή.
σκ.JPG
Τσίπρας: Ένα μήνα γνώριζε ο Μητσοτάκης για τον Κατραντζή – Πόσο υποκριτής και αδίστακτος

Υποκριτή και αδίστακτο χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη με αφορμή την απόσυρση της υποψηφιότητας του Μουσταφά Κατραντζή από τη ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
«Η εκ των υστέρων απόσυρση από τα ήδη τυπωμένα ψηφοδέλτια της ΝΔ, του υποψηφίου της κ. Μουσταφά Κατραντζή, απλά επιβεβαιώνει πόσο υποκριτής, αδίστακτος και τελικά επικίνδυνος για τα εθνικά μας θέματα είναι ο κ. Μητσοτάκης.
Ενώ γνώριζε εδώ και έναν μήνα πως στο έγγραφο της ΕΥΠ ο δικός του υποψήφιος αναφερόταν ως «στρατευμένος» στην Άγκυρα, όχι μόνο τον διατήρησε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ για τις δεύτερες εκλογές, αλλά είχε και το θράσος να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εμένα προσωπικά για τους δικούς μας υποψήφιους μουσουλμάνους βουλευτές.
Ενώ γνώριζε από τις 19 Μαΐου ότι υποψήφιός του μιλούσε για «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» στα τουρκικά Μέσα, όχι μόνο δεν απαντούσε στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά ζητούσε και πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης από τους υποψήφιους των αντιπάλων του.
Για μερικές χιλιάδες ψήφους, ο κ. Μητσοτάκης δε δίστασε να μετατρέψει το ευαίσθητο εθνικά ζήτημα της Θράκης, σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης.
Και να διαχειριστεί για άλλη μια φορά την ΕΥΠ ως προσωπικό και κομματικό εργαλείο, ευτελίζοντας ότι είχε απομείνει από το κύρος της.
Ας αναρωτηθεί λοιπόν σήμερα κάθε δημοκρατικός πολίτης, ποιον αλήθεια εξυπηρετεί αυτή η απύθμενη ανευθυνότητα.
Και τι θα ξημερώσει στη χώρα, αν αυτή η αλαζονεία και η υποκρισία επιβραβευθεί στις κάλπες της επόμενης Κυριακής.
Κάποιοι στη Τουρκία σίγουρα θα τρίβουν τα χέρια τους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Η αποκάλυψη Τσίπρα στις 18/6 - Τι προηγήθηκε


«Στο ίδιο ενημερωτικό σημείο που μου έστειλε ο κ. Μητσοτάκης, γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτή η σαφής αναφορά μιλά για “στρατευμένο στα σχέδια της Άγκυρας και του Τουρκικού Προξενείου”. Λυπάμαι που το κάνω, αλλά οφείλω να προβώ σε αυτή την αποκάλυψη για να αναδείξω και να αποκαλύψω σήμερα στον ελληνικό λαό τα απύθμενα όρια του θράσους του κ. Μητσοτάκη και της ανευθυνότητάς του», δήλωσε ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια της δικαναλικής συνέντευξης το προηγούμενο 24ωρο, με αφορμή το θέμα με τους δυο υποψηφίους του στη Ροδόπη και το εμπιστευτικό δελτίο της ΕΥΠ που έλαβε  από τον πρόεδρο της ΝΔ.
Συγκεκριμένα, στις 18/6 κληθείς να απαντήσει εάν η ΕΥΠ ενημέρωσε για τις δηλώσεις του γαλάζιου υποψήφιου Μουσταφά Κατραντζή για “Τούρκους της Δυτικής Θράκης”, ο κ. Τσίπρας απάντησε:
«Πρώτα απ’ όλα με φέρνετε σε δύσκολη θέση, διότι δεν έχω συνηθίσει δημόσια να μιλώ για άκρως απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα. Έχω διαβάσει δεκάδες, όπως κατανοείτε, από τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας. Παρ` όλα αυτά, όμως, είμαι υποχρεωμένος σήμερα. Και είμαι υποχρεωμένος βλέποντας αυτή την αδιανόητα ανεύθυνη στάση που κρατάει ο κ. Μητσοτάκης στο θέμα αυτό, ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά την κοινωνική ειρήνη στη Θράκη, ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα.
Και είμαι υποχρεωμένος, ξέρετε, να το κάνω, ακριβώς διότι βλέπω ότι αυτή ήταν μια στρατηγική επιλογή, που έχει να κάνει αφενός μεν με την αλαζονεία και την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη να μην υπάρχει ούτε ένα σημείο του χάρτη χωρίς τη δική του επικράτηση, να μην υπάρχει ούτε ένα σημείο του χάρτη όπου οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα έχουν υπερισχύσει. Αφετέρου δε έχει να κάνει με τη σκοπιμότητά του να ψαρέψει ψήφους όχι μονάχα από τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και από τον χώρο της Ακροδεξιάς.
Και ήταν απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια και ανεύθυνη αυτή η στάση και η τακτική δεν μου έχει ξανασυμβεί. Ξέρετε, εγώ τεσσεράμισι χρόνια, όποτε υπήρχε ένα ζήτημα που έπρεπε να ενημερωθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστελνα τον αρχηγό της ΕΥΠ να τον ενημερώσει. Δεν του έστελνα χαρτιά σ’ έναν φάκελο χωρίς καμία ενημέρωση ή έστω ένα τηλεφώνημα να μου εξηγήσει τι ακριβώς είναι αυτό το χαρτί, από πού απορρέει.
Και ακόμα πιο ανεύθυνο, όταν μετά από δυο εβδομάδες είδα αποσπασματικά σημεία αυτού του εγγράφου δημοσιευμένα σε μια εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας. Προφανώς δεν διέρρευσαν από μένα. Αισθάνομαι λοιπόν ότι έχουμε να κάνουμε με μια αθλιότητα και ανευθυνότητα, η οποία παίρνει χαρακτηριστικά απύθμενου θράσους. Ιδίως όταν –και οφείλω να κάνω αυτή την αποκάλυψη- στο ίδιο ενημερωτικό σημείο που μου έστειλε ο κ. Μητσοτάκης, γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας.
Και αυτή η σαφής αναφορά μιλά για “στρατευμένο στα σχέδια της Άγκυρας και του Τουρκικού Προξενείου”. Λυπάμαι που το κάνω, αλλά οφείλω να προβώ σε αυτή την αποκάλυψη για να αναδείξω και να αποκαλύψω σήμερα στον ελληνικό λαό τα απύθμενα όρια του θράσους του κ. Μητσοτάκη και της ανευθυνότητάς του.
Και το κάνω και για έναν ακόμα λόγο: Γιατί πέντε μέρες τώρα, παριστάνουν τον ανήξερο και δεν σχολιάζουν καν αυτή τη δήλωση του γαλάζιου υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος δεν μίλησε για τον εαυτό του, άρα δεν είναι αυτοπροσδιορισμός, είναι συλλογικός προσδιορισμός. Μίλησε για «Τούρκους της δυτικής Θράκης» σε ένα Μέσο Ενημέρωσης τουρκικό.
Εγώ δεν θα ζητήσω σήμερα εξίσου ανεύθυνα από τον κ. Μητσοτάκη να τον αποσύρει από τα ψηφοδέλτια, ούτε εξίσου ανεύθυνα θα ζητήσω να κάνει δηλώσεις εθνικοφροσύνης. Γιατί αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. Απλά θέλω να καταγράψω την ανευθυνότητα και την υποκρισία. Και να πω ότι αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας κάποια στιγμή.
Τι μου ζητούσε εμένα να κάνω ο κ. Μητσοτάκης μέσα από αυτό το τρικ, αυτό το σχέδιο, αυτή την παγίδα που έστησε; Μου ζητούσε να βγω και να πω ότι 20-25.000 Έλληνες πολίτες στη Θράκη είναι υποκινούμενοι και δεν έχουν ελευθερία κρίσης να κρίνουν αυτοί ποιους πολιτικούς ψηφίζουν και, άρα, να δημιουργήσω μείζονα θεσμική κρίση, μείζονα κοινωνική κρίση στη Θράκη και μείζονα εθνική κρίση, ενδεχομένως.
Δεν το έκανα. Προφανώς γιατί δεν θα τον ακολουθήσω σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο της ανευθυνότητας. Αλλά πάει πολύ! Μια εβδομάδα τώρα, δέκα μέρες, να έχει αναγάγει αυτό σε κεντρικό ζήτημα, με αφορμή ένα έγγραφο της ΕΥΠ, στο οποίο έγγραφο όμως είναι σαφής η αναφορά και σε σχέση με τον δικό του υποψήφιο βουλευτή και προφανώς δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν το πρόσεξε, ότι δεν το είδε. Νομίζω ότι αν υπήρχε Νόμπελ ανευθυνότητας, θα το είχε πάρει ο κ. Μητσοτάκης με αυτή τη στάση του σε ένα κρίσιμο και ευαίσθητο εθνικό θέμα».

Μετά τις δηλώσεις του Α. Τσίπρα, ακολούθησε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έκανε λόγο για αφωνία Σκέρτσου για την απολάκυση του προέδρου του κόμματος της Κουμουνδούρου.
«Ο κ. Σκέρτσος επί δέκα ημέρες περιφέρεται στα κανάλια χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ “εθνική εξαίρεση” και στοχοποιώντας την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης με επιλεκτικές κυπατζίδικες διαρροές στα ΜΜΕ.
Σήμερα, όμως, δεν βρήκε μία λέξη για να απαντήσει στην αποκάλυψη του Αλέξη Τσίπρα ότι στο δελτίο της ΕΥΠ που του έστειλε ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ κ. Κατραντζή ως “στρατευμένος" στο Τουρκικό Προξενείο. Αυτό μετά την αποκάλυψη ότι ο κ Κατραντζή είχε μιλήσει για "Δυτικοθρακιώτες Τούρκους" λίγες μέρες πριν τις εκλογές σε τουρκική εφημερίδα. Περιμένουμε επιτέλους μια σαφή τοποθέτηση. Όχι άλλη υποκρισία, όχι άλλη πατριδοκαπηλία, όχι άλλα επικίνδυνα παιχνίδια με ευαίσθητα εθνικά ζητήματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στις 18/6 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Υπενθυμίζεται ότι για απύθμενη υποκρισία της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, που «η μόνη του έγνοια είναι να εκφοβίσει Έλληνες πολίτες για λίγες χιλιάδες ψήφους και να αποφευχθεί η ουσιαστική συζήτηση για το οικονομικό του πρόγραμμα και την καταστροφική διαχείριση του εθνικού συστήματος υγείας από την κυβέρνηση του», έκανε λόγο στις 14/6 η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Π. Τσαπανίδου, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία».
Όπως ανέφερε σε δήλωσή της η κα Τσαπανίδου, «το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία σχετικά με τις δηλώσεις του υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ κ. Κατραντζή σε τουρκική εφημερίδα, όπου αναφερόμενος στη Μουσουλμανική μειονότητα μιλά για Τούρκους της Δυτικής Θράκης, αποδεικνύει την απύθμενη υποκρισία της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.
Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς και γνώριζε αυτές τις δηλώσεις όταν αποφάσιζε να εντάξει για δεύτερη φορά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ τον κ. Κατραντζή».

Το δημοσίευμα

«Και υποψήφιος της ΝΔ αποκαλεί Τουρκική τη μειονότητα» , ανέφερε στο πρωτοσέλιδό της στις 14/6 η εφημερίδα «Δημοκρατία», για τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπη, Μουσταφά Κατραντζή, προσθέτοντας ότι στις 21/5 μιλούσε για «Τούρκους Δυτικοθρακιώτες» σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Gundem».
Ακολουθεί το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας:
δ1_4.JPG
δ22.JPG
Η δήλωση  του Μ. Κατραντζή  στο πλαίσιο συνέντευξής του  στο τουρκικό μέσο είχε γίνει στις 19/5.
katranci_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης