Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διακαναλική Μητσοτάκη: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτες εκλογές - Θα σχηματίσω κυβέρνηση με στελέχη χωρίς ιδεολογικό πρόσημο

Διακαναλική Μητσοτάκη: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτες εκλογές - Θα σχηματίσω κυβέρνηση με στελέχη χωρίς ιδεολογικό πρόσημο
Θα συνεργαζόμασταν μόνο με το ΠΑΣΟΚ αλλά αφού μας κλείνει την πόρτα κατάμουτρα, η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος
Σχετικά Άρθρα
Σίγουρος ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει την αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, άρα η χώρα δεν θα χρειαστεί τρίτες κάλπες εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε από το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκάλεσε για ανεύθυνη στάση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, που αρνήθηκε να συεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, καθιστώντας έτσι μονόδρομο την αυτοδυναμία, και απέκλεισε κάθε συνεργασία με μικρότερα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ.
Παράλληλα, έδωσε επαρκείς απαντήσεις στα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου και την υπόθεση της Ροδόπης, ενώ επιχείρησε να πείσει πως κατά την επόμενη τετραετία η ΝΔ θα κάνει τις βελτιώσεις στο ΕΣΥ που δεν έκανε κατά την πρώτη της τετραετία.
Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι μια κυβέρνηση σκληρής δουλειάς, κατέληξε υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος θα αναζητήσει κατά τον σχηματισμό της, «τον καλύτερο ή την καλύτερη, ανεξαρτήτως από ιδεολογικά πρόσημα». 

Μεταναστευτικό: Τα νησιά έχουν αναπνεύσει


Με μια εκτεταμένη αναφορά στο μεταναστευτικό ξεκίνησε η διακαναλική συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά σε ερώτημα του Γιάννη Καντέλη, εξηγώντας τις προτεραιότητες που είχε θέσει η κυβέρνηση: τη μείωση των ροών, την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών στα νησιά, τα ασυνόδευτα παιδιά και την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.
Σήμερα στα νησιά υπάρχουν λιγότεροι από 4000 μετανάστες, έχουν αναπνεύσει τα νησιά, υπάρχουν σύγχρονες δομές, μπήκε τέλος στο κολαστήριο της Μόριας.
Τα ασυνόδευτα ανήλικα βρίσκονται πλέον σε ειδικές δομές.
Εμείς υποδέχθηκαν από το Αφγανιστάν σχεδον 1.000 γυναίκες. Υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Με βάση τα στοιχεία έχουν χαθεί πολύ λιγότεροι άνθρωποι από όσοι χάθηκαν το 2015-2019. Αυτό που κάναμε ήταν να συντρίψουμε τα κυκλώματα των διακινητών. Οσο λιγότερες βάρκες υπάρχουν, τόσο λιγότερες ζωές θα χάνονται. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ευρώπη άλλαξε την πολιτική. Δεν μπορεί να υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική αν δεν φυλάσσονται τα σύνορά μας.
Ως προς τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία αιφνιδιάζεται από τον κ.Τσίπρα που ρίχνει ευθύνες στο λιμενικό, πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, και δεν βρίσκει να πει μία κουβέντα για τα άθλια υποκείμενα, τους διακινητές.
«Ως προς τη φερόμενη ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ και του κ.Τσίπρα δεν είδα κάτι τέτοιο για το κολαστήριο της Μόριας. Η χώρας μας καταδικάστηκε γι αυτή την έλλειψη ανθρωπιάς. Αυτά δεν υπάρχουν πια», κατέληξε.

Για τη Ροδόπη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση του Σπύρου Μουρελάτου από τον ΑΝΤ1 για το ζήτημα της Ροδόπης και πότε ενημερώθηκε ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Ελληνες πολίτες όπως και οι υπόλοιποι. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία διάκριση.
Η πολιτική της ισονομίας εγκαινιάστηκε από τον Κων/νο Μητσοτάκη και συνεχίστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΟΣΚ και πρέπει να είναι κοινός τόπος όλων των κομμάτων.
Το τουρκικό προξενείο ήθελε μία μειονότητα τουρκική και αποκομμένη και αυτό είναι ενάντια στην συνθήκη της Λωζάνης.
Το θέμα μπήκε με πρωτοβουλία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ της Ροδόπης και έλεγαν επί λέξη συγχαρητήρια στο τουρκικό προξενείο που παρενέβη στη Ροδόπη, αυτά τα είπε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ενημέρωση του κυρίου Τσίπρα υπήρξε πριν από τις εκλογές και μία ενώ ήμουν ακόμα πρωθυπουργός όταν ενημερώθηκα από την ΕΥΠ και αναλυτικά εξηγούσε τι έκανε το τουρκικό προξενείο. Εγώ τον ενημέρωσα και του έδωσα όλα τα στοιχεία για την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου», είπε.
Εγώ έχω ζήσει και έχω βιώσει τις διακρίσεις στη Θράκη.
Ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσει η μουσουλμανική κοινότητα εγώ οφείλω την πολιτική μας για τη μουσουλμανική κοινότητα να την προχωρήσει απαρέγκλιτα.
Βεβαίως θα θίξω το θέμα και στον κ. Erdogan.
Όλο αυτό στέλνει ένα μήνυμα και στην Τουρκία η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί παρεμβάσεις.

Για συνάντηση με Erdogan

Η Ράνια Τραγόμαλλου ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το αν και πότε θα έχει συνάντηση με τον προέδρο της Τουρκίας Tayip Erdogan.
Τους τελευταίους μήνες υπήρξε μία αποκλιμάκωση με την Τοιυρκία και φυσικά θα πάω σε μία συνάντηση με τον Erdogan και να θέσουμε ένα πλαίσιο συζητήσεων για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως οι εμπορικές σχέσεις, η πολιτική προστασία, έχουμε δυνατότητα να μπορούμε να συνεργαστούμε και να έχουμε ένα καλό κλίμα σχέσεων και όχι να είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε ένταση.

Για μεταναστευτικό και Δουβλίνο II

Ο Νίκος Αρμένης για το MEGA και το ΑΠΕ ρώτησε για το μεταναστευτικό και ως προς των νόμιμων διόδων μετανάστευσης με τον κ.Μητσοτάκη να απαντάει πως αυτοί που έρχονται για οικονομικούς λόγους στην ΕΕ, αν δεν δικαιούνται άσυλο θα πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα τους.
Ωστόσο σε ότι έχει να κάνει με το ζήτημα των εργατικών χεριών θα πρέπει να μπει ένα πλαίσιο για ευκαιρίες εργασίας από μετανάστες.
Να έρχονται μόνιμα με ασφάλεια χωρίς να πρέπει να μπουν σε βάρκα σκυλοπνίχτη και αυτοί θα πρέπει να γίνει με δικούς μας κανόνες. Και η Ευρώπη θα πρέπει να μπορεί να δίνει λύσεις, να δίνει καταφύγιο ασφάλειας σε όσους προσπαθούν να αποφύγουν εμπόλεμες ζώνες.

Η επόμενη κυβέρνηση με στελέχη χωρίς ιδεολογικό πρόσημο

Για τον Alpha η Αλεξάνδρα Καϋμμένου ρώτησε για το πώς θα είναι η επόμενη κυβέρνηση ΝΔ.
Εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, θα είναι μιια κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος.
Το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης είναι μεγάλο βάρος, μεγάλη ευθύνη της εντολής που μου δίνει ο ελληνικός λαός.
Ο κ.Μητσοτάκης είπε πως αν τον εμπιστευτεί ξανά ο λαός, ο ίδιος θα αναζητήσει για το σχηματισμό της κυβέρνησης τον καλύτερο ή την καλύτερη.
Θα δοθεί έμφαση στην επιλογή των προσώπων.
Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα. Για εμένα δεν είναι σημαντικό το ιδεολογικό πρόσημο των στελεχών. Η προσπάθεια ανανέωσης της ΝΔ είναι μία συνεχής προσπάθεια.

Δεν θα χρειαστούν τρίτες κάλπες

Η Σοφία Φασουλάκη από το OPEN ρώτησε για το ζήτημα τρίτης κάλπης αν δεν είναι αυτοδύναμη η ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως είναι σίγουρος ότι θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και δεν θα χρειαστούν τρίτες κάλπες.
Είμαι σίγουρος ότι θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Εγκάλεσε για ανεύθυνη στάση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι είναι μονόδρομος η αυτοδυναμία, καθώς ο ίδιος δεν προτίθεται να συνεργαστεί με μικρότερα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ.
Από την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μας κλείνει κατάμουτρα την πόρτα, η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος, υπογράμμισε.

Για την Υγεία

Απαντώντας σε ερώτηση της Μαρίνας Παπαδάκη από την ΕΡΤ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε:
«Οι πολίτες έχουν δίκιο να αγωνιούν και να ζητούν δραστικές παρεμβάσεις. Για μένα η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα. Το ΕΣΥ δοκιμάστηκε στην πανδημία, έδειξε και αρετές και αδυναμίες. Προβληματίζομαι όταν μου λένε ότι ένα τακτικό χειρουργείο αργεί μήνες. Έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στην αναμόρφωση των επειγόντων περιστατικών και στην ανακαίνιση των κέντρων υγείας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν προσθέσετε εμπεριστατωμένη πολιτική προληψης και α βαθμιας φροντίδας έχουμε ολιστική προσέγγιση. Στο μεσοπρόθεσμο δεν συμπεριλαμβάνονται ποτέ οι προσλήψεις, θα έπρεπε αυτό να το γνωρίζει ένας πρώην πρωθυπουργός. Θα προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές. Δεν έμαθε τίποτα από το μάθημα της κάλπης της 21ης Μαίου. Τα ίδια έλεγε και λέει. Είναι προσβλητικό να λέει κάποιος ότι δεν μας ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή. Δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει πρόσβαση στη πιο δύσκολη και ακριβή θεραπεία, οτιδήποτε άλλο είναι ψέμα».
Πρόσθεσε ότι «Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» έχει εντοπίσει πάνω από 8000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο. Χορηγούμε το dental pass, το καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας αλλά δεν πληρώνει ο πολίτης. Τον πολίτη τον ενδιαφέρει να έχει καλή πρόσβαση. Για τα ζητήματα του ΕΚΑΒ βεβαίως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μίσθωση υπηρεσιών για να αποκτήσουμε 6 βάσεις ευέλικτων ελικοπτέρων. Αυτός είναι ο πιο γρήγορος, αποτελεσματικός και διαφανής τρόπος να την έχουμε σύντομα. Μισθώνουμε κάθε χρόνο ελικόπτερα για τη δασοπυρόσβεση και δεν έχουμε μιλήσει για την ιδιωτικοποίηση της δασοπυρόσβεσης. Ας σταματήσει η αντιπολίτευση να κινείται στη σφαίρα της μαύρης προπαγάνδας και των fake news».
Σε επόμενη ερώτηση ειδικά για το ΕΚΑΒ ανέφερε: «Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διασώστες μας οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά. Πριν τα τραγικά περιστατικά είχαμε δεσμευτεί στο προγραμμά μας να μειώσουμε τους χρόνους απόκρισης του ΕΚΑΒ. Χρειαζόμαστε προσλήψεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Θα αξιοποιήσουμε και άλλες δυνατότητες πχ μέσα από την πυροσβεστική. Αποδίδω σημασία στις διακομιδές από τον αέρα. Θα προστεθούν και οι έξι νέες βάσεις των ευέλικτων ελικοπτέρων».ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ για την Υγεία.

Για δηλώσεις Στουρνάρα και φοροδιαφυγή

Ερωτώμενος από το Γρηγόρη Τζοβάρα του Πρώτου Θέματος για την οικονομία και τα όσα είπε ο κ.Στουρνάρας για τη φοροδιαφυγή και πως θα την αντιμετωπίσει ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι έγινε πρόοδος στο μέτωπο της φοροδιαφυγής κυρίως μέσα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
«Δεν φτάνει όμως αυτό.Δρομολογήσαμε την σύνδεση των μηχανών με την εφορία και θα προσθέσουμε σημαντικά έσοδα ώστε να μειώσουμε κι άλλο τους φόρους» είπε ο κ.Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι υπάρχουν και σήμερα κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ προσέθεσε ότι «για μας ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι σημαντική πτυχή του σχεδίου μας».
Σχετικά με την αύξηση μισθών και πως μπορεί να τίθεται ο στόχος αυτός και για τον ιδιωτικό τομέα, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι «η αύξηση των μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι κεντρική προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία. Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί να αυξάνει τους μισθούς. Οι μισθοί αυξάνονται όταν γίνονται περισσότερες επενδύσεις και μειώνεται η ανεργία ώστε να αποκτά μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη ο εργαζόμενος. Ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα κυρίως σε θέσεις που απαιτούν εξειδίκευση αυξήθηκε επειδή η πολιτική μας αποδίδει. Δεν υπάρχουν χέρια λένε οι εργοδότες και τους λέω πληρώστε καλύτερα. Απαραίτητο εργαλείο η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας».
Τέλος, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι θα είναι μακρύς ο δρόμος, αλλά ο κεντρικός του στόχος είναι η μείωση των ανισοτήτων. Σχετικά με τις ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις, είπε ότι έχουμε πάνω από 700 συμφωνίες που εγκρίθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο και προσέθεσε: «Οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να πληρώσουν παραπάνω για να έχουν ικανοποιημένους τους εργαζόμενους, αλλά και να δώσουν και μη μισθολογικά κίνητρα, όπως η παροχή μετοχών στους εργαζόμενους. Για τον κατώτατο μισθό εμείς μιλούσαμε για τα 730 ευρώ και τελικά πήγε στα 780. Εμείς το αυξήσαμε χωρίς επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Έχουμε την αξιοπιστία να μιλάμε γιαυτά τα θέματα».

Για τις αυξήσεις στους μισθούς

Η Ελένη Ευαγγελοδήμου από τα Νέα ρώτησε για τις αυξήσεις των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως δεν υπάρχει μαγικό ραβδί, αλλά οι μισθοί αυξάνονται όταν υπάρχουν επενδύσεις και περισσότερες δουλειές με τη μείωση της ανεργίας.
Την προηγούμενη τετραετία αυξήθηκε σχεδόν στα 1.200 ευρώ.
Λέω στους επιχειρηματίες που γκρινιάζουν ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους, να αυξήσουν τους μισθούς και θα βρουν υπαλλήλους.
Η πολιτική σταθερότητα και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα φέρει τις αυξήσεις των μισθών. Κεντρική προτεραιότητα η μείωση των ανισοτήτων.

Για την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο

«Έχω έναν ευχάριστο πονοκέφαλο για τη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης, έχουμε πολλά άξια στελέχη, θέλω να επιλέξω τους καλύτερους σε σχέση με την αποστολή που θα τους δώσω, είναι σαφές ότι πρωτοκλάσατα στελέχη θα βρεθούν σε άλλα υπουργεία, ενώ θα υπάρξει και η ευκαιρία σε νέους παίκτες να δείξουν τις δυνατότητες. Θα υπάρξουν και πρωτοκλασάτα στελέχη που σε πρώτη φάση δεν θα αξιοποιηθούν, το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα έχει πολλές περισσότερες γυναίκες» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επίσης, τόνισε σε ό,τι αφορά αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ιδιωτικοποίησης του νερού ξεκαθάρισε ότι «ένα από τα τρια πρώτα νομοσχέδια θα είναι η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο. Είναι ειλημμένη απόφαση η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ να φύγουν από το Υπερταμείο και να επανέλθουν υπό πλήρη κρατικό έλεγχο και εν προκειμένω υπό το Υπουργείο Υποδομών».

Για τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ

Σε ερώτηση για τα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι πολύ πιθανό η επόμενη Βουλή να έχει περισσότερα κόμματα, από αυτά, που είχε η Βουλή των δύο ημερών, ας το αναλογιστούν αυτό αυτοί που επέλεξαν την απλή αναλογική.
Φαίνεται ότι είναι κόμματα που επικαλούνται το θρησκευτικό συναίσθημα πολιτών θα ξαναπώ πως η Ορθοδοξία δεν φυλακίζεται στα όρια ενός κόμματος, η θέση του Αρχιεπισκόπου είναι πολύ καθαρή ως προς το αυτό. Συχνά αυτά τα κόμματα εκφέρουν έναν «πατριωτικό» λόγο, η κυβέρνηση αυτή ισχυροποίησε τη θέση της χώρας διεθνώς, η πολιτική του ρεαλιστικού και υπεύθυνου πατριωτισμού δεν συγκρούεται με αυτήν του προοδευτικού εκσυγχρονισμού».

Σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση και τις συναινέσεις

Στην τελευταία ερώτηση αναφορικά με την πιθανή αναθεώρηση συντάγματος και αν αυτή αφορά μόνο το άρθρο 16 ή και άλλες αλλαγές, αλλά και το αν θα στραφεί σε άλλα κόμματα για συναινέσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η διαδικασία αναθεώρησης συνταγματικά αρχίζει το 2025 αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να κάνουμε διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα για να πετύχουμε ευρύτερες συναινέσεις».
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «ακόμη και 180 βουλευτές να είχαμε πράγμα δύσκολο, δεν θα προχωρούσα σε αναθεώρηση χωρίς τη συναίνεση τουλάχιστον ενός κόμματος». Χαρακτήρισε θετική την προσέγγιση του κ. Ανδρουλάκη στο θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 και κατέληξε: «Δεν μιλάμε μόνο για άρθρο 16 αλλά θα επιδιώξουμε πιο ευρεία αναθεώρηση».


Διακαναλική συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη από το Λαύριο




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης