Πολιτική

Πληθαίνουν οι διεθνείς επικρίσεις για το ναυάγιο της Πύλου - Ηχηρή παρέμβαση Διεθνούς Αμνηστίας

Πληθαίνουν οι διεθνείς επικρίσεις για το ναυάγιο της Πύλου - Ηχηρή παρέμβαση Διεθνούς Αμνηστίας
Στη δημοσιότητα και το mail προειδοποίησης που έλαβαν οι ελληνικές αρχές και η Frontex από την Alarm Phone

Επιφανές στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας επεσήμανε στο βρετανικό Τύπο ότι «η ελληνική κυβέρνηση είχε συγκεκριμένες ευθύνες για κάθε επιβάτη του αλιευτικού που βρέθηκε σε εμφανή κίνδυνο» ενώ χαρακτήρισε την τραγωδία της Πύλου «αφάνταστου μεγέθους ακριβώς επειδή ήταν απόλυτα εφικτό να προβλεφθεί».
Την ίδια στιγμή έλαβε δημοσιότητα το mail της Alarm Phone που προειδοποιούσε τις ελληνικές αρχές και τη Frontex για την επικίνδυνη πορεία του μοιραίου αλιευτικού στα ανοιχτά της Πύλου. Σύμφωνα με το Solomon την ύπαρξη του mail επιβεβαίωσε η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, αναφέροντας, ότι «Το Γραφείο μας όντως κοινοποιήθηκε χτες (σ.σ. 13/06) το απόγευμα σε αλληλογραφία από την Οργάνωση Watch The Med – Alarm Phone, η οποία αναφερόταν σε πλωτό σκάφος που βρισκόταν σε κίνδυνο νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου με μεγάλο αριθμό επιβαινόντων. Άμεσα ενημερώσαμε με τη σειρά μας τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ζητώντας επείγουσα ενημέρωση σχετικά με το συντονισμό επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, με σκοπό την αποβίβαση των ανθρώπων σε ασφαλές μέρος» το οποίο καταλήγει με «την ενημέρωσή σας πως η Frontex μεταβίβασε αμέσως το μήνυμα στις ελληνικές Αρχές».
Υπενθυμίζεται ότι η στάση της κυβέρνησης επικρίθηκε και … εκ των έσω με το διεθνή πραγματογνώμονα Νίκο Σπανό να υπογραμμίζει την υποχρέωση διάσωσης εκ μέρους του λιμενικού. Ειδικότερα τόνισε πως «Είναι σαν να μου λέτε ότι μπορώ να σας βλέπω να πνίγεστε αλλά εγώ σας αφήνω να πνίγεστε. Δεν ρωτάμε το προσωπικό σε ένα σκάφος που κινδυνεύει αν χρειάζεται βοήθεια. Βοήθεια χρειάζονται και με το παραπάνω, αφού το σκάφος είναι ακυβέρνητο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης