Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μηταράκης για το ναυάγιο στην Πύλο: Το Λιμενικό δεν μπορεί να παρέμβει σε διεθνή ύδατα

Μηταράκης για το ναυάγιο στην Πύλο: Το Λιμενικό δεν μπορεί να παρέμβει σε διεθνή ύδατα
Ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε πως «το Λιμενικό δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα»
Ο Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, έδωσε διευκρινίσεις για το αν μπορούσε να παρέμβει το Λιμενικό ώστε να αποφευχθεί το ναυάγιο στην Πύλο.
Ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε πως «το Λιμενικό δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα».
Ο υποψήφιος βουλευτής Χίου είπε πιο συγκεκριμένα:
«Υπάρχει η Διεθνής Σύμβαση των δικαιωμάτων της Θάλασσας, η UNCLOS η οποία είναι σε ισχύ από το 1994 και έχει υπογραφεί από 168 κράτη-μέλη, ορίζει ότι το Λιμενικό Σώμα έχει δικαίωμα να σταματήσει ένα σκάφος, να το ελέγξει για παράνομη δράση εντός χωρικών υδάτων.
Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος σε εκείνο το σημείο είναι 12 ναυτικά μίλια.
Υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρχει μία ζώνη επιπλέον 12 μιλίων, η συνορεύουσα ζώνη, η οποία δεν υπάρχει στο Ιόνιο, και να φτάσει τη δικαιοδοσία του Λιμενικού στα 24 μίλια».
Και πρόσθεσε: «Εν πάση περιπτώσει, εδώ μιλάμε για 49 μίλια εκτός από την ακτογραμμή της Ελλάδος. Εκεί το Λιμενικό δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα. Όπως δεν μπορούν άλλες χώρες να σταματήσουν ελληνικά πλοία που πλέουν ανά τον πλανήτη σε διεθνή ύδατα, έτσι και το ελληνικό λιμενικό δεν μπορεί προληπτικά να σταματήσει ένα σκάφος για έλεγχο για μία παράνομη πράξη, όπως είναι η παράνομη μετανάστευση, εκτός χωρικών υδάτων».
Παράλληλα, ο τέως υπουργός τόνισε: «Η ευρωπαϊκή πολιτική είναι αμφίσημη. Από τη μία θεωρεί ότι αυτή η μετανάστευση είναι παράνομη, από την άλλη, δυστυχώς, στην πράξη, αυτοί που τελικά φτάνουν επιβραβεύονται. Και αυτοί που τελικά φτάνουν στην Ευρώπη, που είναι εκατοντάδες χιλιάδες κάθε χρόνο παράνομα, τελικά μένουν στην Ευρώπη και έχουν ένα μέλλον πολύ καλύτερο από αυτούς που δεν ήρθαν. Αυτή είναι μία πραγματικότητα σκληρή, που δεν θα σταματήσει εάν, πρώτον, δεν υπάρξουν περισσότεροι νόμιμοι δίοδοι, και αν δεν σταματήσουμε να επιτρέπουμε τις παράνομες ροές».

Μηταράκης: Το μεταναστευτικό δεν θα τελειώσει ποτέ, το θέμα είναι να μην επηρεάζει την ασφάλειά μας

Ο κ. Μηταράκης, συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει δύο προβλέψεις, οι οποίες είναι πολύ αρνητικές. Πρώτον, ζητάει να αποχαρακτηριστεί η Τουρκία ως ασφαλής χώρα και ουσιαστικά να προσελκύσουμε 4.000.000 μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία. Και, δεύτερον, ζητάει να καταργηθεί η διοικητική κράτηση αυτών που είναι προς απέλαση, ουσιαστικά κάνοντας τις απελάσεις αδύνατες».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης