Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ρευστό το πολιτικό τοπίο – Η στροφή Τσίπρα στα αριστερά, οι διαρροές Βελόπουλου και το άγχος της ΝΔ για την επόμενη Βουλή

Ρευστό το πολιτικό τοπίο – Η στροφή Τσίπρα στα αριστερά, οι διαρροές Βελόπουλου και το άγχος της ΝΔ για την επόμενη Βουλή
Tο debate θα έδινε την ευκαιρία σε κάποιους πολιτικούς αρχηγούς να απευθυνθούν στα δικά τους κοινά.
Αναπροσαρμογή των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων έφερε η τραγωδία στην Πύλο με πρώτο θύμα τo debate.
Φυσικά το debate θα έδινε την ευκαιρία σε κάποιους πολιτικούς αρχηγούς να απευθυνθούν στα δικά τους κοινά.

Στροφή στην Αριστερά ο Αλέξης

Για παράδειγμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να απευθυνθεί στο αριστερό ακροατήριο για να θέσει την ατζέντα του μεταναστευτικού συνεχίζοντας ουσιαστικά την παρέμβαση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου.
Γνωρίζει καλά ότι δεν μπορεί να πάρει από πουθενά αλλού και θέλει να μιλήσει σε πρώην ψηφοφόρους του ή σε ψηφοφόρους που πήγανε σε άλλα αριστερά κόμμα όπως π.χ στην Πλεύση Ελευθερίας. Γι’ αυτό βλέπουμε ότι ο ίδιος ο Α. Τσίπρας επικρίνει την υπηρεσιακή κυβέρνηση αλλά και την κυβέρνηση της ΝΔ για την στρατηγική των κλειστών συνόρων και του φράκτη στον Έβρο ενώ παλαιότερα είχε πει ότι θα τον συνέχιζε τον φράκτη εάν έβγαινε κυβέρνηση.
Από την μεριά της η Νέα Δημοκρατία σε αυτή την φάση περισσότερο καίγεται να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες περιοδείες και να κρατήσει ενεργό το κομματικό μηχανισμό της.

Καίγεται ο Βελόπουλος για το debate διότι θέλει να κλείσει τις διαρροές

Ο πολιτικός αρχηγός που καιγόταν παρόλες τις δύσκολες συνθήκες να πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών ήταν ο Κυριάκος Βελόπουλος για τους δικούς τους λόγους. Ο Κ. Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, παλεύει να κρατήσει τις διαρροές προς το κόμμα ΝΙΚΗ και το κόμμα Σπαρτιάτες και δημοσκόποι εκφράζουν αβεβαιότητα εάν τελικά θα εισέλθει στην Βουλή. Γι’ αυτό και το debate θα ήταν μια καλή ευκαιρία για τον κ. Βελόπουλο να αναπτύξει τις θέσεις του σε πανελλήνια μετάδοση και να κλείσει διαρροές που έχει το κόμμα του προς τα άλλα κόμματα.

Η ατζέντα του μεταναστευτικού

Το ναυάγιο στην Πύλο αναδεικνύει ένα θέμα προς αξιοποίηση για όλα τα κοινά. Τα αριστερά κόμματα θα επιτεθούν διότι θέλουν ανοικτά σύνορα και τα δεξιά κόμματα θα αξιοποιήσουν αυτή την κατάσταση για να αναπτύξουν μία σκληρή ατζέντα για την λαθρομετανάστευση. Υπό αυτό το πρίσμα, βοηθάει και τα μικρά δεξιά κόμματα να σηκώσουν το θέμα και να αποκομίσουν οφέλη. Μην ξεχνάμε, ότι η αυτοδυναμία της κυβέρνησης, πλέον, δεν εξαρτάται τόσο από το ποσοστό της όσο από τον αριθμό των μικρών κομμάτων που θα μπούνε μέσα στη Βουλή.

O παράγοντας Haftar για το ατύχημα

Αναδεικνύεται, όμως, και ένα άλλο παρασκήνιο: Ενας από τους κύριους υπεύθυνους της τραγωδίας στην Πύλο είναι ο στρατηγός Ηaftar στην Λιβύη, διότι ελέγχει πλήρως το ανατολικό κομμάτι της Λιβύης από όπου φεύγουν οι καραβιές των λαθροδιακινητών.
O Haftar, τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση είχε πριμοδοτήσει με πολλούς τρόπους και είχε στηρίξει τον αγώνα απέναντι στην κυβέρνηση της Τρίπολης, έχει ανοίξει μέτωπο με την Ευρώπη επειδή δεν τον στηρίζουν. Για παράδειγμα, η Ιταλία- μια άλλη χώρα εισόδου των μεταναστών – έχει κάνει συμφωνία με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης , τους έχει εξοπλίσει με πλοία και έτσι ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές. Ο Haftar, όμως, δεν το κάνει αυτό.

Τι θα πει στην διακαναλική συνέντευξη ο Μητσοτάκης

Μέσα σε αυτό το ρευστό πλαίσιο, σχεδόν μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να κλείσει τις τελευταίες λεπτομέρειες.
Ο πρώην πρωθυπουργός σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, στην διακαναλική συνέντευξη της Κυριακής θα θελήσει να πει το δικό του εκλογικό αφήγημα.
Αυτό της αυτοδύναμης κυβέρνησης. Θα υπενθυμίσει ότι εάν δεν έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία αυτό θα σημαίνει περιπέτειες και θα στείλει το δίλλημα «αυτοδυναμία ή αλλιώς εκλογές τον Αύγουστο». Θα υπενθυμίσει ότι ο πληθωρισμός μειώνεται, ότι το στα κρατικά ταμεία έχουμε υπερέσοδα 2 δις ευρώ, ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει αμέσως με το σχηματισμό κυβέρνησης και ότι η τουριστική χρονιά αναμένεται να είναι το ίδιο καλή όπως το 2022, με έσοδα πάνω από 18 δις ευρώ.
Την Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει τελικά στην Πάτρα, στις 21 Ιουνίου θα ανέβει Θεσσαλονίκη για την ανοικτή ομιλία και στις 23 Ιουνίου για την ανοικτή ομιλία στην Αθήνα.

Άγχος για το πόσα κόμματα θα μπουν

Το μεγάλο άγχος για τη ΝΔ είναι πόσα κόμματα θα μπουν στην Βουλή. Η Πλεύση Ελευθερίας παρά τις πρακτικές της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τα ψηφοδέλτια, δείχνει να είναι μέσα στη Βουλή συνθέτοντας ένα δύσκολο τοπίο κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το σενάριο της επτακομματικής Βουλής προϋποθέτει για τη ΝΔ ένα ποσοστό γύρω στο 39,2% για να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση ενώ το σενάριο της εξακομματικής Βουλής, ο πήχης μειώνεται περισσότερο. Η ΝΔ θα κυνηγήσει το 40%+ που θα φέρει το μπόνους των 50 εδρών.

Ο Μητσοτάκης θέλει μια μεγάλη Κ.Ο

Οι δημοσκοπήσεις την βρίσκουν πάνω από 41%, θα μπορεί να εκλέξει από 157 ή 163 βουλευτές στη χειρότερη και την καλύτερη περίπτωση με 7 κόμματα στη Βουλή, ενώ σε εξακομματική Βουλή μπορεί να φτάσει και παραπάνω από 163 βουλευτές. Όμως, αν μπει και 8ο κόμμα στη Βουλή τότε αυτομάτως θα χάσει και άλλους βουλευτές και από μία άνετη πλειοψηφία, θα μπορούσε να έχει μία ισχνή κοινοβουλευτική δύναμη. Μια μικρή κοινοβουλευτική δύναμη θα επηρεάσει τον Κ. Μητσοτάκη τόσο ως προς τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Προφανώς δεν θα μπορεί να φέρει και άλλους εξωκοινοβουλευτικούς διότι θα γκρινιάξει η Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Από την άλλη, δεν θα μπορεί να περάσει τολμηρά νομοσχέδια που φέρνουν αντιδράσεις.

Σ. Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης