Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κόλαφος η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις, καλεί σε περιορισμό των παράνομων λογισμικών

Κόλαφος η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις, καλεί σε περιορισμό των παράνομων λογισμικών
Με ψήφους 411 υπέρ και 97 κατά υπερψηφίστηκε η έρευνα της PEGA για τις παρακολουθήσεις

Κατέληξε σε οριστικό πόρισμα η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA, καλώντας τα εθνικά κράτη να λάβουν θεσμικά μέτρα για να περιοριστούν τα φαινόμενα παράτυπων παρακολουθήσεων.
Ιδιαίτερες συστάσεις έγιναν σε Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία, Κύπρο και Ελλάδα με αναφορές σε ζητήματα παραβίασης των ατομικών δικαιωμάτων.

PEGA για Ελλάδα: να ληφθούν άμεσα μέτρα 

Στην περίπτωση της χώρας μας το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να αποκαταστήσει και να ενισχύσει άμεσα τις θεσμικές και νομικές δικλείδες, να καταργήσει της εξαγωγικές άδειες που προσκρούουν στην κείμενη νομοθεσία της ΕΕ και να σεβαστεί την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ». Παράλληλα η έκθεση σημειώνει πως και η Κύπρος έχει κομβικό ρόλο στην εξαγωγή παράνομου λογισμικού παρακολουθήσεων όπως το Pegasus, παραβιάζοντας κατάφορα την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Η δημοκρατία σε κίνδυνο» 

Στην συνεδρίαση της PEGA πολλοί ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι οι παράνομες παρακολουθήσεις βάζουν «την ίδια τη Δημοκρατία σε κίνδυνο» με τον επικεφαλής της επιτροπής να αναδεικνύει «την υπονόμευση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων όταν τα παράνομα λογισμικά χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο από τις κυβερνήσεις».
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και των υπόλοιπων κρατών-μελών που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της PEGA για σκάνδαλα παρακολουθήσεων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης