Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Επεισόδιο» Τσίπρα με Τουρνά για το ναυάγιο: Ένα πλοίο που ταξιδεύει υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει;

«Επεισόδιο» Τσίπρα με Τουρνά για το ναυάγιο: Ένα πλοίο που ταξιδεύει υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει;
Το επεισόδιο σημειώθηκε κατά την ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα από τον υπηρεσιακό υπουργό Πολιτικής Προστασίας για το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου
Σχετικά Άρθρα
Την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα έχουν προκαλέσει οι ισχυρισμοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης αλλά και του Λιμενικού σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά Πύλου, όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.
Το Λιμενικό ισχυρίζεται ότι δεν μπορούσε να παρέμβει για τη διάσωση των μεταναστών, καθώς οι ίδιοι αρνήθηκαν τη βοήθεια. Κι αυτός είναι ο ισχυρισμός που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετέβη στην Καλάματα για να ενημερωθεί από τον υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ευάγγελου Τουρνά.

Η ενημέρωση για το ναυάγιο

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό, στην Καλαμάτα, ο κ. Τουρνάς σημείωσε πως το αλιευτικό αρνήθηκε να δεχθεί βοήθεια από το Λιμενικό. Ο κ. Τσίπρας τότε απηύθυνε το ερώτημα: «Ποιοι αρνήθηκαν;» και συμπλήρωσε: «Ο κυβερνήτης πιθανότατα είναι και ο διακινητής και ο διακινητής το τελευταίο που θέλει είναι να συλληφθεί».
Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος σημείωσαν από την πλευρά τους ότι «σε διεθνή ύδατα, τη βοήθεια πρέπει να την αιτηθεί ο κυβερνήτης του πλοίου. Δεν μπορούμε από μόνοι μας» διότι, όπως είπαν, αυτό «προκύπτει από το εγχειρίδιο έρευνας και διάσωσης και από τη σύμβαση για την έρευνα και διάσωση. Ότι η συνδρομή αιτείται από τον πλοίαρχο. Παρόλα αυτά, επειδή είδαμε ότι το πλοίο είναι υπερφορτωμένο και είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος, δεν το αφήσαμε. Δεσμεύσαμε παραπλέοντα και κρατήσαμε δυνάμεις κοντά του».
Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη λέγοντας: «Επειδή θέλω να καταλάβω λίγο το πλαίσιο. Όταν υπάρχει ένα πλοίο σε διεθνή ύδατα, όπου συντελείται αδίκημα, αν διακινεί ναρκωτικά για παράδειγμα, εκεί υπάρχει παρέμβαση ανεξαρτήτως αν ο κυβερνήτης δεχτεί ή δεν δεχτεί την παρέμβαση των αρχών. Έτσι δεν είναι; Όταν υπάρχει διακινδύνευση τόσων εκατοντάδων ανθρωπίνων ζωών και προφανής διάσταση της εκμετάλλευσης και της παρανομίας των διακινητών -εδώ πρόκειται για μία εξόφθαλμη εγκληματική πράξη- το αντίστοιχο πλαίσιο δεν υπάρχει;»
Όταν οι αξιωματικοί είπαν απευθυνόμενοι στον κ. Τσίπρα πως «υπάρχει, γι’ αυτό τον λόγο ήμασταν κοντά» πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Αυτό είναι άλλο που μου λέτε τώρα. Είναι άλλο σε σχέση με το πρώτο επιχείρημα. Το πρώτο επιχείρημα ήταν "αν ο κυβερνήτης λέει μην έρθετε, εμείς δεν ερχόμαστε". Ο κυβερνήτης προφανώς είναι εγκληματίας. Άρα τι θα σου πει; Μην έρθεις, γιατί αν έρθεις, θα μπω φυλακή έτσι και με συλλάβετε».
Με τη σειρά του, ο κ. Τουρνάς υποστήριξε απαντώντας στον κ. Τσίπρα: «Δεν θα ήθελα να κάνουμε μια προσπάθεια να διερευνήσουμε το ναυτικό ατύχημα, γιατί εκ του ρόλου τα όργανα δεν εξουσιοδοτούνται και δεν έχουν την νομιμοποίηση να κάνουν τέτοιο στην παρούσα φάση, αν μου επιτρέπετε».
Τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Αν μου επιτρέπετε κι εμένα, όμως, είμαστε εδώ για να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε μια τραγωδία. Δεν είμαστε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες. Τις απαντήσεις δεν τις ζητάει κάποιος άλλος ή εγώ, τις ζητάει ο ανθρωπισμός μας. Να καταλάβουμε λίγο ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιχειρούμε, όχι μόνο εμείς, όλη η Ευρώπη, γιατί εδώ υπάρχει και η FRONTEX. Υπάρχει η FRONTEX, υπάρχει το ελληνικό λιμενικό το οποίο λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της FRONTEX και το τελευταίο που με απασχολεί εμένα τούτη την ώρα είναι να δώσω ευθύνες για τα αίτια. Αλλά όμως οφείλουμε να πάρουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις για κάτι το οποίο θα επαναληφθεί, αν δεν δώσουμε κάποιες απαντήσεις».

Στη συνέχεια, οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο υπηρεσιακός υπουργός επιχείρησε μέσω της ερώτησης που έκανε να καταγραφεί ότι δεν υπήρχε καμία άλλη λύση. «Δηλαδή μας λέτε κύριε υπουργέ ότι όταν ένα πλοίο που ταξιδεύει υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα;» ρώτησε εκ νέου Αλέξης Τσίπρας.
Στην απάντηση του υπηρεσιακού υπουργού ότι απλά ρωτάει και δεν θέλει να προδικάσει τίποτα ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Τι ρωτάτε; Δεν ήρθαμε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες! Ήρθα και κάνω ερωτήσεις, προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς συνέβη. Κάνατε μια ερώτηση ότι όποιο πλοίο είναι υπερφορτωμένο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει. Δεν το δέχομαι. Δεν το δέχομαι με την κοινή λογική».
Τέλος ο Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέφερε ότι το δραματικό αυτό γεγονός μας έχει συγκλονίσει όλους. Πάνω από όλα μας έχει συγκλονίσει το ίδιο το γεγονός, αυτό καθαυτό αλλά και επί πλέον υπό την έννοια ότι η τραγωδία αυτή μας δείχνει ότι δεν υπάρχει ίδια σημασία και η ίδια αξία στην ανθρώπινη ζωή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης