Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πονοκέφαλος... το 8ο κόμμα για το πολιτικό σύστημα – Με μόλις 153-154 έδρες η ΝΔ, η Βουλή δεν θα έχει ήρεμη θητεία

Πονοκέφαλος... το 8ο κόμμα για το πολιτικό σύστημα – Με μόλις 153-154 έδρες η ΝΔ, η Βουλή δεν θα έχει ήρεμη θητεία
Η παράταξη που δείχνει μεγάλη δυναμική στην Ελλάδα, είναι η πατριωτική δεξιά
Σχετικά Άρθρα
Ήμασταν οι πρώτοι που είδαμε ότι η στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη στο εθνικό κόμμα «Σπαρτιάτες» θα έφερνε το κόμμα σε αύξηση των ποσοστών του.
Δεν πέρασαν 5 ημέρες και από εκεί που δεν τον ανίχνευαν οι δημοσκοπικές εταιρείες, έκανε την εμφάνιση του στις μετρήσεις με 1,5% αλλά και με ποσοστά που φτάνουν μέχρι και το 2%.

Πιάνει δυναμική το κόμμα Σπαρτιάτες

Καταλαβαίνει κανείς ότι το κόμμα «Σπαρτιάτες» πιάνει δυναμική μετά την επίσημη στήριξη Κασιδιάρη και ότι είναι εμφανής η επίδραση που έχει στο δεξιό ακροατήριο, ειδικά στο νεότερο ηλικιακά κοινό, ο Η. Κασιδιάρης.
10 μέρες είναι μεγάλος πολιτικός χρόνος... αλλά ως εκλογικός χρόνος είναι πολύ μικρός....
Όμως ο πολιτικός χρόνος είναι πάρα πολύς ώστε να έχουμε συσπείρωση των ψηφοφόρων που κανονικά θα στήριζαν το κόμμα Έλληνες αλλά τώρα καλούνται να ψηφίσουν τους «Σπαρτιάτες».
Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι και το κόμμα ΝΙΚΗ εμφανίστηκε 2 εβδομάδες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου και έπιασε ένα πολύ καλό ποσοστό κοντά στο 3%.

Αποδυναμωμένη η Κεντροαριστερά


Τι σηματοδοτεί, όμως, η αύξηση των ποσοστών των «Σπαρτιατών»; Στην Ελλάδα, η Κεντροαριστερά βρίσκεται αποδυναμωμένη.
Η στροφή Μητσοτάκη στο Κέντρο και τη Κεντροαριστερά έχει πάρει δυνάμεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Και τα δύο κόμματα θα βρεθούν στις επόμενες εκλογές αποδυναμωμένα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρει να πιάσει το ποσοστό της 21ης Μαίου και θα βρεθεί πιο κάτω ενώ και το ΠΑΣΟΚ είναι στάσιμο, δεν μπορεί να αξιοποιήσει τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Σημαίνει ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τα σημερινά κόμματα της Κεντροαριστεράς. Αντιθέτως, βλέπει θετικά τη Πλεύση Ελευθερίας ως καινούρια άφθαρτη αντισυστημική δύναμη.

Αναπτύσσονται τα εθνικά κόμματα στην Ευρώπη

Η παράταξη που δείχνει μεγάλη δυναμική στην Ελλάδα, είναι η πατριωτική δεξιά.
Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Είναι σε όλη την Ευρώπη. Το εθνικό κόμμα AfD στην Γερμανία είναι το δεύτερο κόμμα σε δυναμική.
Στην Ιταλία το εθνικό κόμμα της Μeloni είναι το πρώτο κόμμα και κυβερνάει σε κυβερνητικό συνασπισμό. Στην Γαλλία το κόμμα της LePen είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις.
Στην Ισπανία, τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα είναι το εθνικό κόμμα Vox. Τα σοσιαλιστικά κόμματα παντού ηττώνται.
Στην Ισπανία η κυβέρνηση Sancez έπεσε, στην Γερμανία ο Scholz και το κόμμα είναι είναι καταρρακωμένο.
Στην Γαλλία είναι σχεδόν τελειωμένο.

Διασπασμένη η Δεξιά στην Ελλάδα


Στην Ελλάδα η Δεξιά είναι διασπασμένη.
Αν αθροίσουμε, όμως, τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης, της ΝΙΚΗς και του κόμματος Έλληνες πριν κοπεί από τον Άρειο Πάγο αλλά και τα ποσοστά από μικρά κόμματα (Εμφιετζόγλου κλπ), τότε αυτά ξεπερνάνε το 11-12%% και αυτομάτως γίνονται 3η κοινοβουλευτική δύναμη.
Σε αυτή τη συγκυρία, όμως, τα κόμματα κοιτάνε την ατζέντα του εκάστοτε αρχηγού.
Ότι γίνεται στην Ευρώπη τώρα, μπορεί να γίνει ετεροχρονισμένα στην Ελλάδα αργότερα.

Το 8ο κόμμα στην Βουλή θα μειώσει την κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ

Όμως, τι θα γίνει εάν τελικά ισχύσει το σενάριο να έχουμε και 8ο κόμμα, τους Σπαρτιάτες, μέσα στη Βουλή;
Αυτομάτως, η ΝΔ παρά την κυριαρχία της θα χάσει κάποιες έδρες που θα πρέπει να δοθούν στο 8ο κόμμα. Άρα μπορεί να έχουμε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία όχι τόσο δυνατή, μπορεί να είναι και 153-154.
Και έναν Κυριάκο Μητσοτάκη όχι και τόσο παντοδύναμο. Και φυσικά το Κοινοβούλιο με τα 8 κόμματα δεν θα είναι ήσυχο κοινοβούλιο.

Δεν θα έχουμε μία ήρεμη κοινοβουλευτική θητεία

Η αξιωματική αντιπολίτευση που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά κόπων και βασάνων, δεν θα είναι μία αντιπολίτευση που θα πείθει.
Ούτε το ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να πείσει.
Δεν δείχνει δυναμική που να ανατρέψει τις ισορροπίες. Η αντιπολίτευση που θα γίνεται από τα δεξιά κόμματα, όμως, θα έχει αποτύπωμα στη κοινωνία. Εάν μπει ειδικά και το κόμμα «Σπαρτιάτες» που μέλη του είναι πρώην στελέχη του κόμματος «Έλληνες» τότε θα δούμε πολύ δυναμιτισμένη ατμόσφαιρα. Σε συνδυασμό και με τη προσωπικότητα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ίσως τελικά να μην έχουμε μία ήρεμη κυβερνητική και κοινοβουλευτική θητεία.

Ασόβαρες θέσεις από Βελόπουλο

Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου μπορεί να πήρε ένα καλό ποσοστό στις 21 Μαΐου (4,45%) αλλά τώρα βρίσκεται σε πτώση.
Οι μετακινήσεις μεταξύ των δεξιών κομμάτων είναι πολλές. Εκφράζονται απόψεις ότι σε 10 μέρες μπορεί να δούμε αλλαγές και εν τέλει να μην μπορέσει να μπει μέσα στη Βουλή.
Οι απόψεις του ότι καλύτερα να πάρουμε τουρκικούς πυραύλους kuzgun αντί για F35 δεν είναι σοβαρές απόψεις και θα έχουν αντίκτυπο σε ένα σοβαρό δεξιό κοινό.

Το ΝΙΚΗ έχει πιάσει ταβάνι – Μεγάλο ποσοστό ορφανής δεξιάς ψήφου

Επίσης, το κόμμα ΝΙΚΗ δείχνει να πιάνει ταβάνι, η προβολή του θρησκευτικού αισθήματος δεν έχει απήχηση σε όλους και πλέον θα αρχίσει να πέφτει.
Ενώ, παράλληλα, υπάρχει τώρα και η προοπτική των Σπαρτιατών που, επίσης, δεν ξέρουμε πόσο κόσμο θα ενεργοποιήσει.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ξεκάθαρα ότι στη Ελλάδα υπάρχει μεγάλο ποσοστό ορφανής δεξιάς ψήφου που θέλει να τη δώσει σε ένα σοβαρό δεξιό κόμμα με θέσεις.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης