Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Στον αέρα οι 17 δεσμεύσεις Μητσοτάκη για οικονομία, υγεία, παιδεία - Πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ το Μεσοπρόθεσμο 2023-2026

Τσίπρας: Στον αέρα οι 17 δεσμεύσεις Μητσοτάκη για οικονομία, υγεία, παιδεία - Πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ το Μεσοπρόθεσμο 2023-2026
Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στον διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά
Σχετικά Άρθρα
Για «κρυφή προγραμματική ατζέντα» της Νέας Δημοκρατίας και για «εθνικά επικίνδυνη» και «αδίστακτη» συμπεριφορά του κόμματος του κυρίου Μητσοτάκη, που δημιουργεί ζητήματα διχασμού στη τοπική κοινωνία της Ροδόπης επειδή δεν αντέχει ένα ροζ νομό στο χάρτη κάνει λόγο ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην Καθημερινή της Κυριακής (11/6), απαντώντας στις ερωτήσεις που του θέτει ο διευθυντής της Αλέξης Παπαχελάς. Παράλληλα, εξηγεί πως αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι κεντρικό ρόλο στην μεγάλη ήττα του διαδραμάτισε η αξιακή επιλογή του υπέρ της απλής αναλογικής, δεδομένου ότι έλειψαν οι πολιτικές συμμαχίες για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης και δηλώνει σε ότι αφορά το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ίδιος δεν θα λιποτακτήσει - θα μείνει για να κρατήσει το κόμμα ζωντανό να εγγυηθεί την ανανέωσή του.

Για την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την απλή αναλογική
 
Επιχειρώντας να διατυπώσει μια ερμηνεία για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι οι τρεις βασικές αιτίες ήταν ο «στρατηγικός εγκλωβισμός του ΣΥΡΙΖΑ στο αξιακό όραμα της απλής αναλογικής», το ότι το κόμμα του δεν κατάφερε να εστιάσει στα επίδικα της τρέχουσας τετραετίας 2019 - 2022 και άφησε τη δημόσια συζήτηση να εστιάζει στο 2015, και ότι  «ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την εικόνα ενός κόμματος που στελέχη που έκαναν αντιφατικές δηλώσεις, δεν είχε δηλαδή μια συνεκτική εικόνα».
Κατόπτιν της επιμονής του διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά στο θέμα της απλής αναλογικής, ο Αλέξης Τσίπρας διευκρινίζει ότι «δεν επρόκειτο ούτε για παγίδα ούτε για ιδεοληψία της αριστεράς, αλλά για ένα όραμα δεκαετιών που το αίτημά του άγγιζε κάποτε το σύνολο του προοδευτικού χώρου αλλά και  ένα ρομαντικό  όραμα με στόχο την αλλαγή της κουλτούρας του πολιτικού συστήματος, για πολιτική ζωή με λιγότερη τοξικότητα και περισσότερο πνεύμα συνεργασίας στη βάση πολιτικών προγραμμάτων - για να γίνουμε Ευρώπη»
Όπως και να χει όμως δεν πετύχαμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα αποδοχής της προτασής μας από το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ, το Βαρουφάκη, «από την άποψη αυτή mea culpa», προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη Θράκη

Απαντώντας στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τα θέματα της Ροδόπης, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι «λόγω της κινητικότητας του ίδιου του τουρκικού προξενείου» πάρα πολλοί υποψήφιοι, βουλευτές και πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκλεγμένοι και μη, όλων των κομμάτων στη Θράκη έχουν επαφές με το τουρκικό προξενείο.
«Τις αμέσως προηγούμενες μέρες είχαν δημοσιευθεί μάλιστα φωτογραφίες του περιφερειάρχη της ΝΔ και της υποψήφιας της ΝΔ με τον Τούρκο πρόξενο και τους ψευτομουφτήδες», προσθέτει, καλώντας τη συνέχεια τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί τα βήματα που έχει ορίσει η διακομματική επιτροπή για τη Θράκη και να μην αυτοσχεδιάζει, υιοθετώντας «κυπατζίδικες λογικές που κινδυνεύουν να δημιουργήσουν  ζητήματα διχασμού στις τοπικές κοινωνίες» «από αλαζονεία και έπαρση προκειμένου να μην υπάρχει κανένα άλλο χρώμα στον χάρτη την επόμενη μέρα των εκλογών». 

Για την κρυφό πρόγραμμα της ΝΔ στην οικονομία

Σε ότι αφορά τα θέματα της οικονομίας, απαντώντας στον πλέον ενδιαφέρον ερώτημα του Αλέξη Παπαχελά σχετικά με το γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει «κρυφή οικονομική ατζέντα», ο Αλέξης Τσίπρας αφού επισημάνει ότι ο ίδιος ζήτησε «να πάνε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τα προγράμματά τους σε οποιοδήποτε ανεξάρτητο φορέα για κοστολόγηση και μετά να κάνουν ένα debate επί αυτών, κάτι που η  ΝΔ η οποία περιέφερε πλαστό έγγραφο δήθεν κοστολόγησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αρνήθηκε» προσθέτει.
«Ας μη γελιόμαστε: Το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι αυτό που κατέθεσε πριν από δύο μήνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Πεσοπρόθεσμο μέχρι το 2026. Στο πραγματικό τους πρόγραμμα λοιπόν δεν περιλαμβάνεται παρά μονάχα μία από τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη. Τουλάχιστον 17 δεσμεύσεις για την οικονομία, την υγεία και τη νέα γενιά που έχει κάνει σημαία η ΝΔ βρίσκονται στον αέρα χωρίς καμία κοστολόγηση και εκτός μεσοπρόθεσμου. Πρόκειται για μια πρωτοφανή απόπειρα εξαπάτησης». 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης