Τελευταία Νέα
Πολιτική

Απάντηση Σταϊκούρα σε Τσίπρα: Αποτέλεσμα σκληρής και μεθοδικής δουλειάς το Πρόγραμμα Σταθερότητας - Ενστάσεις από Βρυξέλλες αν ήταν έωλο

Απάντηση Σταϊκούρα σε Τσίπρα: Αποτέλεσμα σκληρής και μεθοδικής δουλειάς το Πρόγραμμα Σταθερότητας - Ενστάσεις από Βρυξέλλες αν ήταν έωλο
«Αξιολογήθηκε η συνετή οικονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και έχει προεξοφληθεί η επενδυτική βαθμίδα που έρχεται αμέσως μετά τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης της ΝΔ», υπογράμμισε ο Χρ. Σταϊκούρας
Σχετικά Άρθρα
Αποτέλεσμα της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των στελεχών του είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε πριν από ένα μήνα, τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από το Ζάππειο το προηγούμενο 24ωρο έκανε λόγο για κρυφή ατζέντα στην οικονομία και στη δημόσια Υγεία της ΝΔ και αναφέρθηκε σε 5+1 αλήθειες.
Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ έσπευσε να απαντήσει στον Α. Τσίπρα- που ανέφερε πως σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ΝΔ το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν περιλαμβάνει παρά μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματός της – σχολίασε πως αν ηταν εώλο το κείμενο θα υπήρχαν ενστάσεις από τις Βρυξέλλες και οι αγορές θα ανησυχούσαν.
«Ξεκινώ από το αυτονόητο, αν ηταν εώλο το κείμενο, θα είχαμε δεχθεί ενστάσεις από τις Βρυξέλλες και οι αγορές θα ανησυχούσαν ήδη για την πορεία της χώρας, θα είχαν αρχίσει να τιμολογούν πιο ακριβά την χώρα, ενώ τώρα συμβαίνει το αντίθετο, δανειζόμαστε φθηνότερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.
Πρόσθεσε δε, πως «αξιολογήθηκε η συνετή οικονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και έχει προεξοφληθεί η επενδυτική βαθμίδα που έρχεται αμέσως μετά τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης της ΝΔ».
Μάλιστα, αναλύοντας κάθε σημείο της κριτικής που ασκείται από τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε όλα όσα περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, τονίζοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και εξηγώντας πως η συνετή δημοσιονομική πολιτική ενίσχυσε τα εισοδήματα, τα οποία ωστόσο παραδέχτηκε ότι πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο και γρηγορότερα , αλλά και να συγκλίνουν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση στόχευσε στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «χρησιμοποιείς τα έσοδα και τα επιστρέφεις στην κοινωνία, δεν λεηλατείς την κοινωνία με φόρους όπως έκανε ο κ. Τσίπρας».
«Αν είχαμε περισσότερες δυνατότητες (της ελληνικής οικονομίας), δεν θα ήθελε η κυβέρνηση να βοηθήσει περισσότερο την κοινωνία;» σημείωσε και κατέληξε λέγοντας ότι «αποδείξαμε ότι υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και πετυχαίνουμε καλύτερα αποτελέσματα από τους στόχους και επιστρέφουμε μέρισμα στην κοινωνία με δίκαιο τρόπο».

Τι προηγήθηκε - Οι 5+1 αλήθειες από Τσίπρα

Στα ψέματα που όπως υποστήριξε, περιλαμβάνει το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ αναφέρθηκε στις 9/6 από το Ζάππειο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην οικονομία και στη δημόσια υγεία και «5+1 αλήθειες, επίσημα, όπως προκύπτουν από το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας για την τριετία 2024-26 που κατέθεσε η ΝΔ».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το επιχείρημα της ΝΔ ότι το πρόγραμμα της έχει κοστολογηθεί και εγκριθεί από την Κομισιόν είναι ένα ακόμα ξεδιάντροπο ψέμα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τσίπρας:
-Αλήθεια πρώτη: Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ΝΔ, το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν περιλαμβάνει παρά μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ – αυτό της μεταρρύθμισης του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου με κόστος 0,3%!
Δεν περιλαμβάνει τις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, φορολογικές ελαφρύνσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση ΕΝΦΙΑ για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, την αύξηση νοσηλευτικού προσωπικού, την αύξηση των απολαβών των εκπαιδευτικών, την αύξηση δικαιούχων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και πολλά άλλα.
-Αλήθεια δεύτερη: Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι δαπάνες του μισθολογίου του δημόσιου τομέα σε σταθερές τιμές - δηλαδή σε όρους αγοραστικής δύναμης- μειώνονται κατά 730 εκ. ευρώ!
Άρα οι πραγματικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων όχι μόνο δεν θα αυξηθούν, αλλά θα μειωθούν.
- Αλήθεια τρίτη: Σύμφωνα με τους αριθμούς του Προγράμματος Σταθερότητας, οι πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου, δηλαδή οι δημόσιες δαπάνες που καλύπτουν την δημόσια παιδεία, την υγεία, την πολιτική προστασία, την ασφάλεια των πολιτών, μεταξύ 2023 και 2026, σε ονομαστικούς όρους, παραμένουν στάσιμες στα επίπεδα των 11,6 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αυτό σημαίνει ότι σε πραγματικούς όρους - σε σταθερές δηλαδή τιμές - μειώνονται μεταξύ 2023 και 2006 κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ή σωρευτικά κατά 10% στην τετραετία, κάτι που ισοδυναμεί με μείωση κατά 10% της αγοράς αναγκαίων αγαθών από το ελληνικό δημόσιο
-Αλήθεια τέταρτη: Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η ΝΔ ως προς τις αμοιβές της μισθωτής εργασίας, αποκαλύπτει ότι λένε ψέματα για 1.500 ευρώ μέσο μισθό.
Σε σταθερές τιμές, η αύξηση των αμοιβών μόλις πλησιάζει το πενιχρό 1,3%!
Είναι δε αξιοσημείωτο πως η μέση αύξηση της πραγματικής αμοιβής των μισθωτών για την περίοδο αυτή υπολείπεται σημαντικά της μέσης αύξησης της παραγωγικότητας που κινείται στην περιοχή του 7%.
-Αλήθεια πέμπτη: Όπως προκύπτει από τα δελτία εκτέλεσης του προϋπολογισμού των τελευταίων 6 τριμήνων, η ΝΔ χρησιμοποίησε σκόπιμα τον πληθωρισμό ως κρυφό φόρο, συλλέγοντας περίπου 6 δισ. ευρώ πέρα και πάνω από αυτά που προέβλεπαν οι προϋπολογισμοί 2022 και 2023!
-Αλήθεια έκτη: Η κρυφή ατζέντα στην υγεία.
«Κατανοούμε γιατί η ΝΔ δεν θέλησε να κοστολογηθεί το πρόγραμμά της αλλά κατανοούμε και τις δηλώσεις του κ. Πνευματικού που απλώς φανέρωσε την ατζέντα του κ. Μητσοτάκη», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η διαλογή ασθενών είναι η μία μόνο παράμετρος του σχεδίου της ΝΔ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης