Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εισαγγελική παρέμβαση για τον θάνατο εγκύου στη Νέα Μάκρη – Πολιτικές αντιδράσεις, κατεπείγουσα ΕΔΕ, η αντίδραση του υπ. Υγείας

Εισαγγελική παρέμβαση για τον θάνατο εγκύου στη Νέα Μάκρη – Πολιτικές αντιδράσεις, κατεπείγουσα ΕΔΕ, η αντίδραση του υπ. Υγείας
Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, την οποία θα διενεργήσει η προϊσταμένη της ποινικής δίωξης, εισαγγελέας Αγγελική Τριανταφύλλου
Σχετικά Άρθρα
(upd) Πολιτική θύελλα ξέσπασε με αφορμή το θάνατο 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη και τις καταγγελίες συγγενών της για καθυστερημένη άφιξη του ασθενοφόρου, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να κατηγορούν τη ΝΔ για την κατάσταση του ΕΣΥ και τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ.
Την παρέμβαση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνου, προκάλεσαν οι καταγγελίες των συγγενών για καθυστέρηση του ασθενοφόρου που είχε κληθεί στις 6/6 για να παραλάβει την 19χρονη έγκυο, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή.
Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, την οποία θα διενεργήσει η προϊσταμένη της ποινικής δίωξης, εισαγγελέας Αγγελική Τριανταφύλλου.
Στο πλαίσιο αυτής, θα αναζητηθούν τυχόν υπεύθυνοι για τη διαχείριση του περιστατικού και τη μη έγκαιρη διακομιδή της κοπέλας στο νοσοκομείο.

Υπουργείο Υγείας: Οι ευθύνες θα αποδοθούν

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας διερευνά τις συνθήκες γύρω από τις μεταφορές ασθενών και όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, οι ευθύνες θα αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας αναμένει τα πορίσματα των ΕΔΕ από την 1η ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ.

Διατάχθηκε ΕΔΕ

Ήδη, Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) με κατεπείγοντα χαρακτήρα έχει διαταχθεί από το ΕΚΑΒ, αλλά και από την 1η ΥΠΕ, για να διερευνηθούν οι συνθήκες και η τήρηση των πρωτοκόλλων από το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του περιστατικού στις 6/6 με την 19χρονη έγκυο που έχασε τη ζωή της.

Οι καταγγελίες των συγγενών της 19χρονης

Οι συγγενείς αποδίδουν την τραγική κατάληξη στην καθυστέρηση του ΕΚΑΒ, καθώς είχαν καλέσει από 8:30 το πρωί και το ασθενοφόρο έφτασε στις 13:00.
Σύμφωνα με τους συγγενείς της 19χρονης οκτώ μηνών εγκύου, η πρώτη κλήση προς το ΕΚΑΒ έγινε το πρωί της Τρίτης 6/6 στις 8:30, με ανεπίσημες πηγές από το ΕΚΑΒ ωστόσο να το διαψεύδουν αναφέροντας ότι η ώρα της πρώτης κλήσης ήταν στις 11:00.
Από την πλευρά του ΕΚΑΒ φέρεται να διατυπώνεται ότι τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν για την έγκυο δεν έδιναν εικόνα επείγοντος και έτσι, δεν τέθηκε ψηλά στην λίστα άμεσης εξυπηρέτησης.
Σημειώνεται ότι προηγήθηκε παρόμοιο παριστατικό στην Κω, όπου μια 63χρονη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή πάνω σε καρότσα φορτηγού που τη μετέφερε στο νοσοκομείο, επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο.

ΠΟΕΔΗΝ: Υπάρχουν νησιά χωρίς ασθενοφόρο – Στην Αττική είναι 45 αντί για 90

Με αριθμούς αποτύπωσε την πραγματικότητα που επικρατεί στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, με αφορμή τον θάνατο της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, μόλις μια μέρα μετά την δημοσιοποίηση του περιστατικού με την 63χρονη γυναίκα στην Κω.
Σχετικά με το τελευταίο περιστατικό, ο κ. Γιαννακός, επισήμανε -μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα- ότι η κλήση στο ΕΚΑΒ είναι καταγεγραμμένη επίσημα στις 10:55 και όχι στις 08:30 όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς. «Από κει και πέρα, δίνεται καταβολή δυνάμεων, έγκυος γυναίκα, δηλαδή υποβαθμίζεται το περιστατικό. Δεν σημαίνει όμως αυτό τίποτα. Ένας συγγενής όταν καλεί ασθενοφόρο δεν ξέρει να εκτιμήσει το περιστατικό. Το ασθενοφόρο πρέπει να πηγαίνει άμεσα» τόνισε ο κ. Γιαννακός.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι συγγενείς μετά τις 11 ξαναπήραν τηλέφωνο, είπαν ότι επιβαρύνθηκε το περιστατικό και έφυγε κινητή μονάδα για να την παραλάβει. «Όμως όταν κλήθηκε 11, σας λέω εγώ, αν πήγαινε 11:30 μπορεί να μην πέθαινε το μωρό και η γυναίκα. Μισή ώρα είναι ανεκτή, άντε μία. Τρεισήμισι ώρες;» επισήμανε.
«Στην Αττική επιχειρούν 45 ασθενοφόρα αντί για 90. Γι’ αυτό έγινε, γιατί δεν έχουμε διασώστες και ασθενοφόρα. Και γιατί δεν έχουμε κάνει τίποτα ως πολιτεία. Ασθενοφόρα έχουμε πολλά, αλλά είναι χαλασμένα γιατί έχουν κάνει ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα. Ούτε κόσμο έχουμε, ούτε πληρώματα ασθενοφόρων. Αν είχαμε κόσμο θα λειτουργούσαν περισσότερα και ας είναι χαλασμένα. Αυτή τη στιγμή δουλεύουν για την πρωινή και απογευματινή βάρδια 45 αντί για 90 για όλη την Αττική και στη βραδινή βάρδια 25 αντί για 50» κατήγγειλε ο κ. Γιαννακός.
Περιγράφοντας την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στα νησιά, ο κ. Γιαννάκος, είπε χαρακτηριστικά πως «για άλλο ένα καλοκαίρι, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα νησιά δυστυχώς είναι υγειονομικά ανοχύρωτα, από νοσηλευτές, γιατρούς και διασώστες, πληρώματα ασθενοφόρων».
Προκηρύξεις γίνονται κατά καιρούς, όμως βγαίνουν άγονες ανέφερε ο κ. Γιαννακός και ο λόγος είναι πως το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό δεν δείχνει ενδιαφέρον. «Οι γιατροί παίρνουν 1.850 ευρώ το μήνα, οι νοσηλευτές και οι διασώστες παίρνουν 800 ευρώ το μήνα. Ποιος θα πάει σε ένα νησί να ζήσει με αυτά τα χρήματα; Προτιμούν να πάνε στο εξωτερικό που τους πληρώνουν και τα εισιτήρια και έρχονται και δωρεάν στην πατρίδα, στο σπίτι τους» σημείωσε.
Το υγειονομικό προσωπικό που ανήκει στον μόνιμο πληθυσμό των νησιών έχει εξαντληθεί, πρόσθεσε ο κ. Γιαννακός.
«Για άλλη μια φορά λοιπόν, δεν φρόντισαν να στελεχώσουν τους σταθμούς του ΕΚΑΒ στα νησιά, με αποτέλεσμα στα περισσότερα μεγάλα νησιά του Αιγαίου να επιχειρεί ένα ασθενοφόρο το 24ωρο
Σε Κάλυμνο, Λέρο, Μύκονο, Σαντορίνη, Σύρο, Σάμο, Πάρο επιχειρεί ένα ασθενοφόρο, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακό, ενώ όπως είπε υπάρχουν νησιά που δεν έχουν κανένα.

Στο ΕΚΑΒ ο Ανδρουλάκης: Οι ελλείψεις έχουν τραγικά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό

Την κεντρική υπηρεσία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, επισκέφθηκε το πρωί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, και εκπρόσωποι των εργαζομένων τον ενημέρωσαν ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, εξαιρουμένων μερικών μεγάλων νησιών όπως η Ρόδος, μετά βίας καλύπτεται η λειτουργία ενός ασθενοφόρου το 24ωρο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μυκόνου και της Πάρου, με τρεις και επτά μόνιμους διασώστες αντίστοιχα. 
Στη συζήτηση του κ. Ανδρουλάκη με τη διοίκηση και τους εργαζομένους του ΕΚΑΒ επισημάνθηκε ότι εξαιτίας των χαμηλών μισθών και της έλλειψης παροχής κινήτρων δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για τις προκηρύξεις θέσεων επικουρικού προσωπικού.
Ειδικά στην Αττική για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες χρειάζονται 20 επιπλέον ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια και 10 επιπλέον το βράδυ, ενώ σε όλη τη χώρα απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 700 διασωστών. 
Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ επισήμανε ότι σε κάποια νησιά αλλά και στην ηπειρωτική χώρα υπάρχουν ασθενοφόρα «δύο ταχυτήτων» και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο περιστατικό, που σημειώθηκε στους Παξούς κατά την πρώτη χρονιά της πανδημίας όπου ένας άνθρωπος έπαθε ανακοπή και πήγε το ασθενοφόρο μόνο με τον οδηγό. 
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
«Οι ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ, στα πρωτοβάθμια Κέντρα Υγείας και γενικότερα στο ΕΣΥ έχουν τραγικά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό.
Η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί σωστά τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο ΕΣΥ, με υπηρεσίες σε  όλη την Ελλάδα.
Επιτέλους, πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή, ώστε  να δοθούν πόροι στο ΕΣΥ.
Εμείς δεσμευόμαστε να διοχετεύσουμε το 8% έως 10% των πόρων  του Ταμείου Ανάκαμψης και όχι το 2% έως 4% όπως έχει επιλέξει με ιδεοληπτικό τρόπο, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Σημειώνεται ότι βολές  κατά της ΝΔ λέγοντας ότι «το κοινωνικό κράτος έχει εγκαταλειφθεί πλήρως τα τελευταία χρόνια», εξαπέλυσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δ. Μάντζος, με αφορμή το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη.
«Γιατί είμαστε τρίτοι από την κορυφή στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην ΕΕ; Γιατί έχουμε ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Γιατί έχουμε μισθούς αναξιοπρέπειας στους υγειονομικούς μας; Γιατί έχουμε ελλιπές προσωπικό και τόσες πολλές ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες; Γιατί έχουμε ένα ΕΚΑΒ σε πλήρη αποδιοργάνωση, χωρίς σχεδιασμό, με ένα ασθενοφόρο να καλύπτει όλη τη νησιωτική Ελλάδα; Και τώρα βλέπουμε και 30 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στην Ανατολική Αττική να μην υπάρχει ούτε δημόσιο νοσοκομείο, ούτε κάλυψη από ασθενοφόρο!», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Μάντζος.
Υπογράμμισε πως «τα διαχρονικά προβλήματα θα πρέπει κανείς να τα βλέπει, αλλά να αναλαμβάνει και τις ευθύνες. Υπάρχει ευθύνη της ΝΔ που αυτήν τη στιγμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς το λόγο, ως απάντηση της ΕΕ στην πανδημία, η χώρα μας αντλεί 2-4% και μάλιστα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του ΕΣΥ, την ώρα που οι γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία, δίνουν 8-10% των χρηματοδοτήσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Εμείς έχουμε μιλήσει από την αρχή για 8-10% από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μιλάμε για κάλυψη των κενών σε προσωπικό. Όταν τα λέγαμε, ήμαστε λαϊκιστές. Τώρα που το λέμε, είμαστε επίκαιροι».
«Το 2019 είχαν πει πολλά, προεκλογικά, στη ΝΔ. Έκτοτε, όμως, σηκώνουν τα χέρια ψηλά στην υγεία. Είτε ομολογούν την πλήρη αποτυχία, είτε στρώνουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, είτε και τα δύο μαζί -ό,τι κι αν ισχύει, κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές.
Το ΠΑΣΟΚ έχει ιδρύσει το ΕΣΥ, το έχει ενισχύσει και έχει σταθεί στο πλάι του. Δεν το ιδιωτικοποίησε, ούτε σήκωσε τα χέρια ψηλά στην εγκατάλειψή του. Αυτά έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ», τόνισε.

Τσαπανίδου (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ): Η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε πίσω της συντρίμμια στο ΕΣΥ

«Η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε πίσω της συντρίμμια στο ΕΣΥ και αυτή η σκληρή και αμείλικτη πραγματικότητα, οφείλει να μας κινητοποιήσει άμεσα», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου, με αφορμή το θάνατο της νεαρής εγκύου στη Νέα Μάκρη.
Όπως ανέφερε σε δήλωσή της η κα Τσαπανίδου «μια γυναίκα στην Κω πέθανε γιατί δεν υπήρχαν οδηγοί για τα ασθενοφόρα του νησιού. Λίγες ώρες μετά, άλλη μια τραγική είδηση μας συγκλονίζει όλους. Μια νεαρή γυναίκα στην Νέα Μάκρη 19 ετών έγκυος, έφυγε από τη ζωή μαζί με το αγέννητο μωρό της, λόγω καθυστέρησης ασθενοφόρου όπως καταγγέλλει η οικογένεια της.
Δεν το χωράει ανθρώπινος νους, εν έτει 2023 να χάνονται συνάνθρωποι μας με αυτό τον τρόπο».
«Η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε πίσω της συντρίμμια στο ΕΣΥ και αυτή η σκληρή και αμείλικτη πραγματικότητα, οφείλει να μας κινητοποιήσει άμεσα.
Η χώρα χρειάζεται ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνεται στις αυτονόητες ανάγκες όλων των ανθρώπων», κατέληξε η κα Τσαπανίδου.

Γκιόκας (ΚΚΕ): Χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων

Στο Κέντρο Υγείας της Ν. Μάκρης,
στη σκιά του τραγικού περιστατικού, βρέθηκε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής.
«Επισκεφτήκαμε σήμερα το Κέντρο Υγείας της Ν. Μάκρης, προκειμένου να ενημερωθούμε για το τραγικό αυτό περιστατικό, που μία νεαρή έγκυος γυναίκα έχασε τη ζωή της.
Διαπιστώνονται για μια ακόμη φορά οι τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε ό,τι έχει να κάνει με το ΕΚΑΒ, με τις πολύωρες καθυστερήσεις, που έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζόμενων, ενώ η Αττική συνολικά θα έπρεπε να είχε 110 οχήματα διαθέσιμα για να καλύπτει τις ανάγκες, αυτή τη στιγμή τα διαθέσιμα οχήματα είναι λιγότερα από 50 κι αντίστοιχα μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ», δήλωσε ο κ. Γκιόκας.
Πρόσθεσε ότι «το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που υπάρχουν στην Αν. Αττική, που έχουν χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και φυσικά το μόνιμο ζήτημα, που διεκδικούν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι και οι μαζικοί φορείς της περιοχής, της δημιουργίας επιτέλους δημόσιου νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής».
«Όσο δεν επιλύονται αυτά τα προβλήματα, όσο η υγεία του λαού θυσιάζεται στο βωμό της εμπορευματοποίησης και της πολιτικής κόστους – οφέλους, τόσο θα θρηνούμε θύματα και θα βιώνουμε τραγικές καταστάσεις», κατέληξε.

Βελόπουλος: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος της δολοφονίας του ΕΣΥ

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ
και ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος της δολοφονίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλος, με αφορμή τον θάνατο 63χρονης στην Κω.
Όπως ανέφερε ο κ. Βελόπουλος, «οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος της δολοφονίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα μαλώνουν για την αδικοχαμένη γυναίκα στην Κω.
Πραγματικά το καλύτερο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να σωπάσουν. Να μην μιλούν.
Γιατί καμία ζωή δεν μπορεί να μεταφέρεται πάνω σε μία καρότσα και κανείς να μην απολογείται. Ντροπή σε όλους τους».

Κριθαρίδης (ΜέΡΑ25): Το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ βρίσκονται σε εγκληματική κατάρρευση

«Το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ βρίσκονται σε εγκληματική κατάρρευση», τονίζει ο Μιχάλης Κριθαρίδης, Υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη, με αφορμή τον θάνατο 19χρονης εγκύου που περίμενε επί ώρες ασθενοφόρο στη Νέα Μάκρη.
«Μετά τον τραγικό χαμό της 63χρόνης στην Κω και 19χρόνη έγκυος στην Αττική έχασε την ζωή της μαζί με το αγέννητο μωρό της, αφού πρώτα περίμενε για ατελείωτες ώρες ένα ασθενοφόρο να την μεταφέρει σε κάποια δημόσια δομή υγείας. Το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ βρίσκονται σε εγκληματική κατάρρευση», σημειώνει σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Κριθαρίδης.

www.bankingnews.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης