Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φουντώνει ο προεκλογικός αγώνας – Στα χαρακώματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την φορολογία και τη μεσαία τάξη

Φουντώνει ο προεκλογικός αγώνας – Στα χαρακώματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την φορολογία και τη μεσαία τάξη
Σε μία χώρα που έχει υποστεί υπερφορολόγηση εδώ και 13 χρόνια επί μνημονίων, δηλώσεις για επιβολή φόρων θεωρούνται απαγορευτικές
Η σύγκρουση των κομμάτων γύρω από το θέμα της φορολογίας έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος.
Αφορμή οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεκριμένα της Πόπης Τσαπανίδου για έκτακτη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν βγάλει υπερκέρδη αλλά κυρίως οι δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως των Δουδωνή-Χρονοπούλου για αύξηση φορολογίας στις γονικές παροχές και των μερισμάτων και φορολόγησης επιχειρήσεων και του Στέφανου Παραστατίδη για αύξηση του ΕΝΦΙΑ έβαλαν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, τραβώντας για πρώτη φορά τα βλέμματα από τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ που φιλοδοξεί να γίνει αντιπολίτευση.

Σε προεκλογική περίοδο δεν μιλάνε για φορολογία

Ασφαλώς, σε μία προεκλογική περίοδο το να μιλάς για επιβολή φόρων είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα που χρειάζεται τακτ και ισορροπημένες δηλώσεις.
Σε μία χώρα που έχει υποστεί υπερφορολόγηση εδώ και 13 χρόνια επί μνημονίων, δηλώσεις για επιβολή φόρων θεωρούνται απαγορευτικές.
Ακολούθησε ένας πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τα προγράμματά τους και τις κρυφές διατυπώσεις.

Σήκωσε το γάντι ο Χριστοδουλάκης

Στο επίκεντρο βρέθηκε και το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών ο οποίος επιμελήθηκε του οικονομικού προγράμματος του κόμματος. Ο κ. Χριστοδουλάκης επιτέθηκε στη ΝΔ τονίζοντας ότι έχει εστιάσει τα τελευταία χρόνια στην υπερφορολόγηση των φτωχών νοικοκυριών, έτσι ώστε να απομυζήσει πόρους από εκεί μέσω του ΦΠΑ και να φτιάξει τα διάφορα εκλογικά επιδόματα τα οποία θέλει» και συνέχισε «Εμείς εστιάζουμε μόνο στα πολύ πλούσια στρώματα, έτσι ώστε να έχουμε μια ήπια φορολογική μεταβολή και να χρηματοδοτήσουμε μέσω αυτής κοινωνικές πολιτικές».
Επίσης, τόνισε ότι η φορολογία των μερισμάτων στην Ελλάδα είναι από τις πιο χαμηλές ευρωπαϊκά και ότι με την κλιμακωτή αύξηση θα μπορούσαν να αυξήσουν τα έσοδα κατά 200 εκατ. ευρώ. Η ΝΔ έχει απαντήσει ότι τα έσοδα από αυτό τον μικρό συντελεστή (5%) έχουν αυξηθεί από το 2019 που ίσχυε το 10%.

Υπέρ της φορολόγησης στις γονικές παροχές

Το ΠΑΣΟΚ μέσω του κ. Χριστοδουλάκη υποστήριξε ότι το αφορολόγητο στις γονικές παροχές για 800 χιλ ευρώ περιουσία είναι αδιανόητο και δημιουργεί ανισότητα πλούτου. Στη ΝΔ ο κ. Σκέρτσος απάντησε ότι η μεταβίβαση χωρίς βάρη της περιουσίας του γονέα προς το παιδί είναι μία κοινωνική πολιτική που δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για τους νέους που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια. Ουσιαστικά είναι μία πολιτική που βοηθάει το βιογραφικό.

Γιατί χάθηκε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ από την ιστοσελίδα;

Εχθές το βράδυ με παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι το «κοστολογημένο» πρόγραμμα που είχε στην ιστοσελίδα του το ΠΑΣΟΚ εξαφανίστηκε και ότι στη θέση αυτή μπήκε ένα γενικόλογο κείμενο θέσεων. Πράγματι το πολυσέλιδο αναλυτικό πρόγραμμα που είχε αναρτηθεί στη ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ από τις 11/12/2022, πλέον δεν υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ θα πιέσει το ΠΑΣΟΚ στο τομέα της φορολόγησης

Είναι προφανές ότι η ΝΔ θα πιέσει πολύ το ΠΑΣΟΚ στο τομέα των προγραμμάτων καθώς εκεί έχει το θετικό ότι από το 2019 δεν έχει επιβάλει νέους φόρους αλλά έχει μειώσει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ενώ έχει υποσχεθεί κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας- το οποίο παραμένει από τα υψηλότερα στην Ε.Ε.
Έχει πετάξει εκτός μάχης τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την θρυλική γκάφα Κατρούγκαλου για τις ασφαλιστικές εισφορές, η οποία έδειξε και τους τελευταίους εναπομείναντες της μεσαίας τάξης στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει καταφέρει να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την φορομπηχτική πολιτική των μνημονίων.

Τα τρωτά σημεία

Ποια είναι τα τρωτά της σημεία; Ότι εξακολουθεί και λαμβάνει μεγάλο μέρος των κρατικών εσόδων από φόρους στα αγαθά και τις υπηρεσίες, ΦΠΑ και ειδικούς φόρους στην κατανάλωση. Έχει κατηγορηθεί ότι δεν έχει μειώσει ΦΠΑ σε βασικά είδη – όπως έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες- και τους ειδικούς φόρους π.χ στο πετρέλαιο εν μέσω ενεργειακής κρίσης δημιουργώντας ένα πλεόνασμα εισπράξεων. Η δικαιολογία τους ήταν ότι και να το έκαναν οι τιμές στα προϊόντα δεν θα έπεφταν…

Θα έχουμε χαμηλή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια

Πάντως, στο ΠΑΣΟΚ και ειδικά ο κ. Χριστοδουλάκης θεωρεί ότι τα επόμενα χρόνια θα αναγκαστεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση (λογικά η κυβέρνηση ΝΔ) να πάρει δημοσιονομικά μέτρα και να έχει σφικτούς προϋπολογισμούς καθώς εκτός από τα πρωτογενή πλεονάσματα που υποχρεούμαστε να έχουμε, η ανάπτυξη στις χώρες της Ε.Ε δεν θα ξεπερνάει το 2%. Το οποίο σημαίνει, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, ότι η γαλαντόμα πολιτική που άσκησε με τα επιδόματα τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία τρία χρόνια, δεν θα συνεχιστεί με συνέπεια οι ανισότητες να μην αμβλύνονται.
Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης