Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ευρωβουλή: Μετά τον Αλέξη Γεωργούλη, άρση ασυλίας και για τη Μαρία Σπυράκη - Τι ανέφερε ο Ευρωπαίος γενικός εισαγγελέας

Ευρωβουλή: Μετά τον Αλέξη Γεωργούλη, άρση ασυλίας και για τη Μαρία Σπυράκη - Τι ανέφερε ο Ευρωπαίος γενικός εισαγγελέας
Άρση ασυλίας για τη Μαρία Σπυράκη αποφάσισε η επιτροπή «JURI»
Σχετικά Άρθρα
Με πλειοψηφία αποφασίστηκε σήμερα 30/5 η άρση ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε επιστολή που είχε υποβληθεί από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (European Public Prosecutor’s office) στις 15 Δεκεμβρίου 2022, είχε ζητηθεί η άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη λόγω εν εξελίξει έρευνας για γεγονότα που μπορεί να αποτελούν εξαπάτηση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.
Υπήρξαν εικαζόμενες παρατυπίες σε δύο περιπτώσεις, τις οποίες η κ. Σπυράκη φέρεται να γνωρίζει:
-Κοινοβουλευτικός συνεργάτης (APA) δεν ήταν παρών στον τόπο εργασίας του στις Βρυξέλλες μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Φεβρουαρίου 2020 για να ασκήσει τα καθήκοντά του.
-Είσπραξη αποζημιώσεων για αποστολές που δεν πραγματοποιήθηκαν από δύο συνεργάτες APA της Σπυράκη μεταξύ Νοεμβρίου 2014 - Φεβρουαρίου 2020 για τον πρώτο βοηθό, και Ιουλίου 2014 – Φεβρουαρίου για τον δεύτερο βοηθό.
Στη συνέχεια, η Σπυράκη εξόφλησε στη Βουλή όλα τα αχρεωστήτως καταβληθέντα μέχρι σήμερα ποσά.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται πιθανή ποινική ευθύνη.
Στην ψηφοφορία στην επιτροπή JURI αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας της κ. Σπυράκη με μικρή πλειοψηφία.
Από τα 16 παρόντα μέλη, 9 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας (S&D, RE και Πράσινοι), 6 ψήφισαν κατά (ΕΛΚ και ECR) και 2 απείχαν (ID).

Η ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα, ανέφερε:

«Σήμερα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το δίκαιο της Ένωσης, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της κας Εύας Καϊλή, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και της κυρίας Μαρίας Σπυράκη, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλεγμένη με τη Νέα Δημοκρατία.
Βάσει ερευνητικής έκθεσης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.
Σύμφωνα με το εφαρμοστέο εθνικό δίκαιο, η κ. Καϊλή και η κ. Σπυράκη δικαιούνται το τεκμήριο της αθωότητας».

Προηγήθηκε ο Γεωργούλης

Υπενθυμίζεται πως η αρμόδια Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το μεσημέρι της Τρίτης 30/05, αποφάσισε την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη για την υπόθεση κακοποίησης σε βάρος της Ελένης Χρονοπούλου.
Το επόμενο βήμα στην υπόθεση είναι να αποφασίσει για την άρση της ασυλίας η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στη συνεδρίαση που θα γίνει πιθανότατα την 1η Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης