Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης…«ξορκίζει το κακό»: Δεν πρόκειται να καβαλήσω το καλάμι και δεν θα ανεχθώ φαινόμενα αλαζονείας - Μονόδρομος η αυτοδυναμία

Ο Μητσοτάκης…«ξορκίζει το κακό»: Δεν πρόκειται να καβαλήσω το καλάμι και δεν θα ανεχθώ φαινόμενα αλαζονείας - Μονόδρομος η αυτοδυναμία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα προς τα στελέχη της ΝΔ απαιτώντας εκλογική εγρήγορση και προειδοποιώντας ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα αλαζονείας
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να καθησυχάσει όλους όσοι ανησυχούν για φαινόμενα αλαζονείας από μία κυβέρνηση της ΝΔ με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» στέλνει μήνυμα προς τα στελέχη της ΝΔ απαιτώντας εκλογική εγρήγορση και προειδοποιώντας ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα αλαζονείας.
Σκιαγραφεί και την ταυτότητα της κυβέρνησης που προτίθεται να σχηματίσει, αντλώντας από τη δεξαμενή των νέων προσώπων που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.
Μάλιστα ο ίδιος ξεκαθαρίζει, ότι «δεν πρόκειται να καβαλήσω το καλάμι», ενώ δηλώνει για το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου ότι δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να προβλέψει την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την έκταση.
Υποστήριζει την αναγκαιότητα αυτοδυναμίας του κυβερνώντος κόμματος, ένα μήνυμα που είχε επαναλάβει και κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για τη μάχη της 21ης Μαΐου.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης  θα συναντηθεί το απόγευμα της Κυριακής 29/5, στις 19:30, με τους εκλεγμένους και τους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς.

Για την κάλπη στις 21/5

«Ήμουν σίγουρος ότι θα είχαμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Πίστευα ότι θα μπορούσαμε να φθάσουμε στα ποσοστά του 2019. Σίγουρα, πάντως, ήταν και για μένα  μία ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι καταφέραμε να ξεπεράσουμε  τα ποσοστά μας, αλλά και ότι αυξήσαμε τον απόλυτο αριθμό των ψήφων μας. Όμως, δεν μπορούσα σε καμία περίπτωση να προβλέψω να προβλέψω την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Προσθέτει πως «είναι μοναδικό φαινόμενο , μετά το 1974, το πρώτο κόμμα να έχει υπερδιπλάσιο αριθμό ψήφων από το δεύτερο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι μέσα και από αυτό το αποτέλεσμα αναδείχθηκε μια σημαντική πρόοδος της ελληνικής κοινωνίας ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα της συμμετοχής στην κάλπη. Μια επιβράβευση, όχι μόνον του έργου μας, αλλά πιστεύω και του ορθού πολιτικού λόγου. Μια άλλη αντίληψη για την πολιτική, η οποία ανάγει την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη σε κυρίαρχες αξίες. Αλλά και μια κάθετη, θα έλεγα, απόρριψη της τοξικότητας, της χυδαιότητας, την ύβρεως - της πολιτικής συμπεριφοράς δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ».
Υπενθυμίζει ότι από την πρώτη στιγμή ζήτησε αυτοδυναμία, συμληρώνοντας πως «αν οι πολίτες επιθυμούν μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση οφείλουν να γνωρίζουν ότι  θα πρέπει να επαναβεβαιώσουν την ψήφο τους».

Προσγειωμένος και σεμνός


«Όσο πιο ισχυρή η εντολή, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη εγώ ο ίδιος να είμαι προσγειωμένος, σεμνός και να τιμήσω την εμπιστοσύνη των πολιτών. Να αποφύγω και τα λάθη τα οποία μπορεί να έγιναν στην πρώτη περίοδο. Άλλωστε, αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σημαίνει ασύδοτη, αλλά αποτελεσματική κυβέρνηση.
Μόνο οι ισχυρές κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν μεγάλες αλλαγές.
Δεν έχω κρύψει τη φιλοδοξία μου, η δεύτερη τετραετία να είναι μια τετραετία πολύ μεγάλων αλλαγών.
Όσο πιο ισχυρή νομιμοποίηση έχω για να κάνω τέτοιες αλλαγές τόσο πιο εύκολο θα είναι να τις υλοποιήσω», σημειώνει.
Επαναλαμβάνει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, η κάλπη στις 25/6 είναι και πάλι άδεια και καλεί τους πολίτες να ξαναψηφίσουν.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου είναι μια πολύ καλή ένδειξη για το πώς θα ξαναψηφίσουν οι πολίτες. Όμως, πρέπει να πάμε να  ξαναψηφίσουμε. Τότε κληθήκαμε να νικήσουμε. Τώρα καλούμαστε να κυβερνήσουμε. Αν, συνεπώς, οι πολίτες επιθυμούν να επιστρέψω στο Μέγαρο Μαξίμου, αν αυτή είναι η επιλογή τους, τότε θα πρέπει να ξαναέρθουν να με ξαναψηφίσουν».

Μονόδρομος η αυτοδυναμία της ΝΔ

Κληθείς να απαντήσει τι θα γίνει σε περίπτωση οριακής πλειοψηφίας και αν θα πάει σε τρίτες εκλογές, αναφέρει πως πρόκειται για απειλητικό σενάριο που ανοίγει τον δρόμο σε νέες περιπέτειες, ακυβερνησία ή παραλυτικούς συμβιμασμούς, ακόμη και σε τρίτες εκλογές, ζητώντας αυτό να το αποκρούσουν οι πολίτες με την ψήφο τους.
Ξεκαθαρίζει ότι λαμβάνοντας υπόψη και την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκη, μετά τις εκλογές δεν υπάρχει άλλη πολιτική επιλογή στη χώρα παρά μόνον η αυτοδυναμία ΝΔ, λέγοντας πως είναι μονόδρομος.
Μάλιστα, σημειώνει πως ο κ. Ανδρουλάκης  απορρίπτει κάθε ιδέα συνεργασίας ακόμη και αν η ΝΔ έχει 149 βουλευτές.
«Γίνεται έτσι παραπάνω από σαφές ότι σε περίπτωση που η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία στις 25 Ιουνίου, τότε μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες. Κατά τον κ. Ανδρουλάκη, ίσως και σε τρίτες κάλπες τον Αύγουστο. Λυπάμαι, αλλά ακυβερνησία και νέα πολιτική ταλαιπωρία νομίζω ότι δεν θέλουν ούτε οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί η αγωνία του κ. Ανδρουλάκη να είναι τα ποσοστά του στην αντιπολίτευση, όμως η αγωνία των πολιτών  είναι αύριο να έχει η χώρα σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση. Για να συμβεί αυτό πρέπει στις 25 Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία να εξασφαλίσει ισχυρή αυτοδυναμία», προσθέτει.
Αποκλείει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία με κόμματα ή κομματίδια εκ δεξιών της ΝΔ.
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να συμβεί αυτό. Συνεπώς, η αυτοδυναμία της ΝΔ θα σημάνει παντοδυναμία της χώρας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
     

Rotation στη νέα κυβέρνηση

Μιλώντας για τη νέα κυβέρνηση που θέλει να κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει πως «θα είναι μια κυβέρνηση σκληρής δουλειάς – με πολύ rotation για να χρησιμοποιήσω έναν μπασκετικό όρο – δηλαδή με πολλές αλλαγές σε σχέση με την απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ».
Όπως τονίζει ο κ. Μητσοτάκης «θα είναι μια κυβέρνηση συμπεριληπτική, που δίνει έμφαση στην αξιοκρατία και την ικανότητα των στελεχών, που θα είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας την αποστολή που θα τους αναθέσω.
Θέλω να είμαι σίγουρος ότι τα στελέχη στα οποία θα αναθέσω αποστολές θα είναι σε θέση να τις υλοποιήσουν. Θα σας έλεγα ότι είμαι πιο αποδεσμευμένος από ό,τι στο παρελθόν από τις κλασικές ισορροπίες, που ενδεχομένως ένας αρχηγός πρέπει να κρατά. Θα είναι μια κυβέρνηση σκληρής δουλειάς. Με περισσότερες γυναίκες, με πολύ rotation για να χρησιμοποιήσω έναν μπασκετικό όρο».
Σημειώνει δε, πως θέλει να αποφύγει την «κατάρα της δεύτερης 4ετίας» ως μια τετραετία ήσσονος προσπάθειας και συμβιβασμού με το εκλογικό αποτέλεσμα. Μακριά από μένα οποιαδήποτε τέτοια λογική», εξηγώντας ότι σε προσωπικό επίπεδο έχει πολλή ενέργεια και διάθεση να κάνει περισσότερα από αυτά που έκανε την πρώτη 4ετία. 
«Γνωρίζω πολύ καλά πως να κρατάω την κυβερνητική μηχανή καλοκουρδισμένη»
, αναφέρει χαρακτηριστικά. 
Αναφερόμενος  στον τομέα της υγείας σημειώνει πως «η δημόσια υγεία είναι και ένα προσωπικό στοίχημα.  Έμαθα πολλά στα χρόνια της πανδημίας και νομίζω ότι ξέρω πολύ καλά που πρέπει να παρέμβουμε.
Περιμένουμε να υλοποιήσουμε μεγάλες αλλαγές στα νοσοκομεία μας.  Παρεμβάσεις που θα κάνουμε στα επείγοντα περιστατικά, στους γιατρούς μας, στις προσλήψεις που πρέπει να γίνουν στον τρόπο που πρέπει να στελεχώνουμε ειδικά τις πιο ακριτικές περιοχές».

Διαφορετική η Ελλάδα το  2027

«Το 2027 θα μιλάμε για μια τελείως διαφορετική Ελλάδα και αυτή είναι η φιλοδοξία μου», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης.
Στις προτεραιότητες της δεύτερης 4ετίας, όπως σημειώνει,  είναι η οικονομία, η ανάπτυξη με άλλα χαρακτηριστικά, η δημόσια υγεία, η Δικαιοσύνη, ενώ δηλώνει πως οραματίζεται μια οικονομία που δεν θα εξαρτάται μόνο από τον τουρισμό.
Επαναλαμβάνει ότι θα συνεχιστεί η στήριξη των αδύναμων και ξεκαθαρίζει πως «δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών να καταστρέψουμε τα πολύ ευαίσθητα οικοσυστήματά μας, όπως τα νησιά μας. Μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν περάσει "κάτω από τα ραντάρ" είναι τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που δρομολογούνται για όλους τους δήμους της χώρας. Είναι τεράστια μεταρρύθμιση αυτή».
Περαιτέρω, αναφέρει ότι από τους πρώτους νόμους που θα φέρει θα είναι  αλλαγή ξανά του τρόπου που θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και  μια σειρά από νομοσχέδια που είναι έτοιμα.

Για Τουρκία

Τέλος, με αφορμή τις σημερινές τουρκικές εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως υπάρχει ξεκάθαρα φαβορί, αλλά από εκεί και πέρα δεν είναι σίγουρος ότι όποιος και αν εκλεγεί θα υπάρξει κάποια δραστική στροφή στην εξωτερική πολιτική.
Προσθέτει ότι στη σύνοδο κορυφής στο ΝΑΤΟ, θα επιδιώξει συνάντηση με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός, αλλα και πως η βασική μας διαφορά με την Τουρκία , η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν έχει επιλυθεί  εδώ και πάνω από 40 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης