Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την εσωστρέφεια, θα παραμείνει 2ο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει και ο Μητσοτάκης κινητοποιεί όλο το μηχανισμό

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την εσωστρέφεια, θα παραμείνει 2ο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει και ο Μητσοτάκης κινητοποιεί όλο το μηχανισμό
Οι πληροφορίες θέλουν τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να ήθελε να υποβάλει την παραίτησή του μετά το σοκ της εκλογικής ήττας της 21ης Μαΐου
Σχετικά Άρθρα
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε φάση εσωστρέφειας και επίσημα. Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε τα στελέχη να μιλήσουν και να εκτονωθούν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής χειροτέρεψε τα πράγματα.
Στελέχη κυρίως από την ομάδα των 53 θέλουν να ρίξουν μύδρους κατά της ηγεσίας και κατά των επιλογών της.
Επίσης, έχουν στραφεί και κατά της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπης Τσαπανίδου η οποία υπέβαλε την παραίτησή της αλλά δεν έγινε δεκτή.

Ήθελε να υποβάλει παραίτηση αλλά τον συγκράτησαν


Οι πληροφορίες θέλουν τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να ήθελε να υποβάλει την παραίτησή του μετά το σοκ της εκλογικής ήττας της 21ης Μαΐου.
Ωστόσο, κάποια στελέχη της προεδρικής φρουράς τόνωσαν το καταρρακωμένο ηθικό του και τού συνέστησαν ψυχραιμία και να σώσει ότι μπορεί για τις δεύτερες εκλογές.
Αν ο Α. Τσίπρας πετύχει μία ελαφριά ανύψωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ τότε θα παραμείνει και θα αντιμετωπίσει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του με πιθανότητα να έχουμε και διαγραφές στελεχών.

Η ομάδα των 53, ο Ευκλείδης και η Έφη


Αν όμως, υποστεί άλλη μία ήττα, δηλαδή πέσουν και άλλο τα ποσοστά του κόμματος, τότε θα πάει σε έκτακτο συνέδριο και εκεί είναι όλα πιθανά.
Από το να δρομολογηθούν οι διεργασίες διαδοχής μέχρι και να ξαναβάλει υποψηφιότητα υπολογίζοντας σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους επίδοξους αρχηγούς.
Οι ομάδα των 53 θέλουν να πιέσουν την υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ενώ μία άλλη ομάδα από διαφορετικές τάσεις προωθεί την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου.

Οι πασοκογενείς στηρίζουν Ραγκούση

Πάντως, υπάρχει και μία Τρίτη υποψηφιότητα που αρχίζει να παίζει υπογείως, είναι αυτή του Γιάννη Ραγκούση η οποία εμφορείται από τους πασοκογενείς του κόμματος και ουσιαστικά αυτούς που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει πίσω τις ακραίες φωνές και τις τοξικότητες και να γίνει ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό κόμμα.
Να θυμίσουμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν μεγάλη επιτυχία εκλογής οι πασοκογενείς.

Σιωπητήριο στελεχών μέχρι τις εκλογές

Ακόμα δεν είναι γνωστό τι θα πράξουν οι ενδιαφερόμενοι για την ηγεσία του κόμματος όμως, προβλέπεται έκρυθμη η κατάσταση και πριν και μετά τις εκλογές.
Ο Τσίπρας έχει αποφασίσει να κρατήσει με νύχια και με δόντια την επιτελική του ομάδα και θέλει να επιβάλει ένα σιωπητήριο σε στελέχη που μπερδεύουν το μήνυμά του. Δεν ξέρουμε αν θα το πετύχει αυτό.

Παραφωνίες και στο ΠΑΣΟΚ


Στο ΠΑΣΟΚ υπήρχαν, επίσης, παραφωνίες οι οποίες ενόχλησαν την ηγεσία. Για παράδειγμα η πρόταση της Μιλένας Αποστολάκη για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ σε μία φάση που το ΠΑΣΟΚ κινείται ανοδικά ήταν εντελώς αλλοπρόσαλλη.
Γι’ αυτό και ο Νίκος Ανδρουλάκης έκλεισε κάθε συζήτηση για αυτό το ενδεχόμενο, μουδιασμένος βέβαια, μην τυχόν η Μιλένα Αποστολάκη του βγει «θηλυκός» Λοβέρδος ενώ είχε ξενοιάσει με τον πραγματικό που δεν εξελέγη.

Το ΠΑΣΟΚ έχει εκλογικό αφήγημα


Το ΠΑΣΟΚ θα ετοιμαστεί για μία μάχη με πολύ καλούς όρους και με εκλογικό αφήγημα ότι φιλοδοξεί να γίνει «η σοβαρή και θεσμική αντιπολίτευση του Μητσοτάκη και της ΝΔ».
Όμως, στο ΠΑΣΟΚ λίγοι πιστεύουν ότι στις δεύτερες εκλογές θα ξεπεράσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το πιθανότερο είναι να αυξήσουν λίγο τα ποσοστά τους αλλά όχι να ξεπεράσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στροφή στην τακτική του 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη ακόμα δεν έχει βρει εκλογικό αφήγημα και είναι δύσκολο να βρει. Δεν μπορεί να πει ότι «πάει για την νίκη, για την εξουσία» διότι δεν μπορεί να γίνει πιστευτό.
Στο τελευταίο λόγο του Τσίπρα είδαμε στοιχεία αντισυστημικά όπως π.χ τα έβαλε με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που θέλουν να ξαναφέρουν το παλιό δικομματικό σύστημα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Μίλησε για μιντιακή κυριαρχία της ΝΔ. Μάλλον θέλει να κινηθεί στη αντιπολιτευτική γραμμή του 2015 και να μαζέψει αντισυστημική ψήφο.

Κινητοποιεί όλο το γαλάζιο μηχανισμό ο Μητσοτάκης

Σε αυτή τη διαμάχη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει βρει ένα γόνιμο έδαφος να κινηθεί με όρους σταθερότητας και ανάπτυξης επαναλαμβάνοντας το πρόγραμμά του.
Θα ξεκινήσει άμεσα περιοδείες, εχθές βρέθηκε στο Μοσχάτο, τη Δευτέρα θα είναι στο Περιστέρι, θα ακολουθήσει η Κρήτη και μετά Βόρεια Ελλάδα.
Ο Παύλος Μαρινάκης έχει δόσει εντολή σε κάθε βουλευτή να κάνει 1 ομιλία σε κάθε δήμο της περιφέρειάς του.
Γενικά, υπάρχει μία κινητοποίηση ώστε να μην υπάρξει καμία χαλαρότητα στις εκλογές αυτές και η ΝΔ να αποκτήσει μία άνετη αυτοδυναμία.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης