Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η 25η Ιουνίου «μητέρα των μαχών» για τον ΣΥΡΙΖΑ - Μπορεί να σταματήσει ο εκλογικός κατήφορος;

Η 25η Ιουνίου «μητέρα των μαχών» για τον ΣΥΡΙΖΑ - Μπορεί να σταματήσει ο εκλογικός κατήφορος;
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιθώρια να αποφύγει περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών του
Σχετικά Άρθρα

Το κλίμα εσωστρέφειας που κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ μετά την εκλογική συντριβή της Κυριακής (21/5) είναι κάτι παραπάνω από εμφανές.
Η Κουμουνδούρου βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή και αναζητά τις αιτίες της κατάρρευσης, το εύρος της οποίας ούτε κατά διάνοια δεν είχε προβλεφθεί, αλλά και τον τρόπο να σταματήσει τον εκλογικό κατήφορο και να αποτρέψει περαιτέρω αποσυσπείρωση, η οποία κυμαίνεται μόλις στο 60-65%.

Τι έφταιξε

Η έλλειψη ρεαλιστικής πρότασης διακυβέρνησης, το ναυάγιο της απλής αναλογικής, το επικοινωνιακό βατερλώ, η ανάδειξη του σκανδάλου των υποκλοπών σε βασικό άξονα της προεκλογικής εκστρατείας, σε συνδυασμό με τα απανωτά αυτογκόλ στην τελική ευθεία των εκλογών, είναι μερικές από τις αιτίες που οδήγησαν στην ήττα, την οποία ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «οδυνηρό σοκ» για την παράταξή του.
Την ίδια ώρα, μπορεί κορυφαία στελέχη να δηλώνουν ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ηγεσίας για το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, είναι σαφές ωστόσο ότι εάν δεν αλλάξουν δραματικά οι συσχετισμοί στις επόμενες κάλπες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί υπό αμσφισβήτηση.
Ήδη σήμερα, ο Ανδρέας Ξανθός κατέστησε σαφές ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί ταμπού, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής, την Πέμπτη 25 Μαϊου.

Το στοίχημα των εκλογών του Ιουνίου

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει εν όψει των εκλογών της 26ης Ιουνίου είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιθώρια να αποφύγει περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών του ή και να ανακάμψει, την ώρα που απειλείται ακόμη και να βρεθεί στην τρίτη θέση, καθώς το ΠΑΣΟΚ αναπτύσσει νέα δυναμική.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας, το διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι να αποφευχθεί μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ενός παντοδύναμου Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θα οδηγήσει σε συνθήκες ασφυκτικές για τη δημοκρατία.
Πώς όμως θα πείσει τους ψηφοφόρους ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι αξίζει ο ίδιος να βρίσκεται στη θέση της ισχυρής αντιπολίτευσης και όχι το ΠΑΣΟΚ;
Η αποστολή μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη, την ώρα που η μεγάλη μάχη φαίνεται πως θα δοθεί ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση, με τον κατακερματισμό της κεντροαριστεράς να έχει ξεκάθαρο νικητή: Τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την ίδια ώρα, η έλλειψη σοβαρής αυτοκριτικής από την Κουμουνδούρου και το αφήγημα ότι για την εκλογική συντριβή φταίνε τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25), δεν φαίνεται να βοηθάει τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει.
Η μάχη με το ΠΑΣΟΚ θα είναι μέχρις εσχάτων, όπως φάνηκε αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές, καθώς τώρα είναι η ευκαιρία για τον Νίκο Ανδρουλάκη να οδηγήσει το κόμμα στην ανάκτηση του ζωτικού του χώρου.
Ήδη η Χαριλάου Τρικούπη εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτηρίζει ως τον μεγαλύτερο χορηγό του εκλογικού θριάμβου Μητσοτάκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης