Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Σαρμάς υπηρεσιακός πρωθυπουργός - Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό την Σακελλαροπούλου

Ο Σαρμάς υπηρεσιακός πρωθυπουργός - Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό την  Σακελλαροπούλου
Μισή ώρα διήρκησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο
(upd3) Ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που ξεκίνησε στις 11:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Πρόκειται για το τελευταίο βήμα που προβλέπει το Σύνταγμα όσον αφορά τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης.
Μετά τις διερευνητικές εντολές που δόθηκαν στους αρχηγούς των τριών πολιτικών κομμάτων και οι οποίες αποδείχθηκαν άκαρπες για το σχηματισμό κυβέρνησης, η ΠτΔ προχώρησε σε αυτό το ύστατο συνταγματικό βήμα για να εξετασθεί με όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων πια, το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης.
Πρόκειται για μια απόλυτα τυπική διαδικασία δεδομένων των πολιτικών θέσεων όλων των κομμάτων.
Συνεπώς, η κα.Σακελλαροπούλου θα προχωρήσει στη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
proedriko.JPG
Ο Σαρμάς νέος Υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, είναι ο  νέος  υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Για την πρόθεσή της να διορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς η κα Σακελλαροπούλου στη διάρκεια της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο.
Μάλιστα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, θα δεχθεί στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο τον 66χρονο Ιωάννη Σαρμά, για να του αναθέσει, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.
Εντός της ημέρας αναμένεται να  εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα διορισμού της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Σημειώνεται πως η νέα Βουλή θα συγκληθεί την Κυριακή 28/5 όταν και θα ορκιστούν οι νέοι βουλευτές ενώ την επομένη, τη Δευτέρα 29/5 θα εκλεγεί το προεδρείο και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα διαλυθεί.

Ποιος είναι ο Σαρμάς

Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τετραετή μη ανανεώσιμη θητεία, όπως ορίζεται στο Σύνταγμα, ορίσθηκε ο Ιωάννης Σαρμάς στις 4 Νοεμβρίου 2019.
Γεννήθηκε το 1957 στην Κω, είναι έγγαμος (1987) και έχει δύο παιδιά 33 και 34 ετών.
Σπούδασε νομικά στην Αθήνα (1975-1979) και αποφοίτησε με άριστα από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με υποτροφίες από τη γαλλική Κυβέρνηση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και έχει δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών (DEA) από το Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ στο Ποινικό Δίκαιο (1980-1981), το Δημόσιο Δίκαιο (1982-1983) και τα δημόσια οικονομικά (1983-1985). Η διδακτορική διατριβή του ήταν στο δίκαιο των ατομικών δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ (1981-1985).
Έκανε τη στρατιωτική του θητεία στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός (1984-1986) και την τελευταία χρονιά συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
Η επιλογή του ήταν δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας (1987) και 6 χρόνια μετά (1993) μετατάχθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο παραμένει έως σήμερα.
Είναι επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022), επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) και επίτιμος διδάκτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023).
Το διάστημα 2002-2013 διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και κατά την θητεία του, μεταξύ των άλλων, εισήχθη με πρωτοβουλία και εισήγησή του το κεφάλαιο "GETTING RESULTS" στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Παράλληλα, διετέλεσε πρόεδρος Τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (εξελέγη πρόεδρος Τμήματος δύο φορές).
Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, μεθοδολογία του Δικαίου και Δημοσιονομικά (1989-1999) και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών τη νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1997-2001).
Διετέλεσε πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την εκπόνηση της Δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Επιτροπή υπό την προεδρία του, εκπόνησε εντός 5 μηνών ένα πλήρες, ολοκληρωμένο σχέδιο. Πολλές παρόμοιες προσπάθειες είχαν γίνει, χωρίς όμως αποτέλεσμα, τα τελευταία 30 έτη. Η Δικονομία του Ε.Σ. ψηφίστηκε με το νόμο 4700/2020.
Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την εκπόνηση του ελεγκτικού και διοικητικού κανονισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Μετά την άσκηση των υπηρεσιακών πρωθυπουργικών του καθηκόντων μέχρι τις εκλογές στις 25/6 θα επανέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Νοέμβριο του 2023 θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης