Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή ο Τσίπρας: Απρόσμενα οδυνηρό σοκ το εκλογικό αποτέλεσμα - Παρέδωσε και ο Ανδρουλάκης

Δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή ο Τσίπρας: Απρόσμενα οδυνηρό σοκ το εκλογικό αποτέλεσμα - Παρέδωσε και ο Ανδρουλάκης
"Αναλαμβάνω την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Στέκομαι και δίνω τη μάχη με στόχο να μην έχουμε μια παντοδύναμη ανεξέλεγκτη και ηγεμονική κυβέρνηση σε περίπτωση που επαναληφθούν οι εκλογικοί συσχετισμοί της 21ης Μάη", δήλωσε ο Α. Τσίπρας
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου έκανε λόγο για απρόσμενα οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα, ζητώντας μάλιστα «συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ». 
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου,  δέχτηκε τον κ. Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να του αναθέσει τη δεύτερη διερευνητική εντολή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 2 του Συντάγματος.
«Κυρία Πρόεδρε όπως γνωρίζετε δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Ως εκ τούτου κι εγώ ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, γιατί δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ως εκ τούτου έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για το τι θα ακολουθήσει»,  ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στην κα Σακελλαροπούλου.
Από την πλευρά της, η κα Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι «το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο. Ελπίζω ότι από τις επόμενες εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση, αλλά τώρα θα τηρήσουμε όλοι αυτά που λέει το Σύνταγμα».
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας (22/5), ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, επέστρεψε τηλεφωνικά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας , ανοίγοντας και επισήμως τον δρόμο για νέες εκλογές -πιθανότατα- στις 25 Ιουνίου.
Το απόγευμα της Τρίτης και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη μετέβη στο Προεδρικό παραδίδοντας επίσης την διερευνητική εντολή.

Τσίπρας: Αναλαμβάνω στο ακέραιο την ευθύνη

Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Τσίπρας σε δηλώσεις του έκανε λόγο για ένα απρόσμενα οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα και ανέλαβε στο ακέραιο την ευθύνη δίνοντας την υπόσχεση ότι «θα δώσουμε μαζί τη νέα αυτή μάχη, όρθιοι με στόχο τη μεγάλη εικόνα, να μην έχουμε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη, ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση -αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία και τη χώρα- αλλά και να παραμείνει η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και των διεκδικήσεων».
Χαρακτήρισε απόσμενα οδυνηρό σοκ το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι «φοβάμαι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό το αποτέλεσμα, ακόμα και για όσους ψήφισαν τη ΝΔ, δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία. Μια παντοδυναμία και μάλιστα μιας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της στην πρώτη 4ετία έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε το κράτος Δικαίου, ούτε τη Δημοκρατία, ούτε τον πλουραλισμό. Φανταστείτε λοιπόν έναν παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο, ηγεμόνα πρωθυπουργό.Συνεπώς, το μεγάλο ζήτημα για μας τούτη την ώρα είναι να δούμε πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου».
Σημείωσε δε, ότι «οι πληγές για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή απ' το να σταθούμε στα πόδια στα μας», αλλά και πως «όπως γνωρίζετε οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες, αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν».
«Αναλαμβάνω την ευθύνη για το αποτέλεσμα, αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο 'αναλαμβάνω την ευθύνη' σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Κι αυτό θα κάνω», τόνισε.
tsipras8.JPG
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Α. Τσίπρα:

«Όπως ήδη ξέρετε, δεν κράτησα τη διερευνητική εντολή, την κατέθεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι δεν προκύπτουν συσχετισμοί για το σχηματισμό κυβέρνησης. Μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα με την απλή αναλογική χάθηκε, νομίζω χάθηκε πριν τις εκλογές, οπότε δεν είχα κανένα λόγο να κρατήσω την εντολή.
Δεν έχω κανένα λόγο να κρύψω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι για εμάς ένα οδυνηρό σοκ, απρόσμενα οδυνηρό, φοβάμαι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό, ακόμη και όσους ψήφισαν τη ΝΔ, δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία. Μια παντοδυναμία, και μάλιστα μιας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της την πρώτη τετραετία έδειξε ότι δε σέβεται ούτε το κράτος δικαίου, ούτε τη Δημοκρατία, ούτε τον πλουραλισμό.
Φανταστείτε λοιπόν έναν παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο πρωθυπουργό αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί. Συνεπώς, αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα για εμάς τούτη την ώρα, να δούμε πως θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 25 του Ιούνη.
Σε ό,τι αφορά τις πληγές της κοινωνίας θα ασχοληθούμε.
Οι πληγές για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή από το να σταθούμε στα πόδια μας. Όπως γνωρίζετε οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν.
Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη για αυτό το αποτέλεσμα, αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο «αναλαμβάνω την ευθύνη» σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Και αυτό θα κάνω.
Βεβαίως, αντιλαμβάνομαι την ευθύνη να ζητήσω και μία συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουμε και μία υπόσχεση ότι θα δώσουμε μαζί τη νέα αυτή μάχη όρθιοι, με στόχο -επαναλαμβάνω τη μεγάλη εικόνα- να μη έχουμε μία παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη, ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση, αυτό θα είναι κακό για τη Δημοκρατία και για τη χώρα, αλλά και να παραμείνει η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης