Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκληρή σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ στις εκλογές 25/6 – Υπό την κρίση της βάσης ο Τσίπρας, νέα στροφή Μητσοτάκη στο Κέντρο

Σκληρή σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ στις εκλογές 25/6 – Υπό την κρίση της βάσης ο Τσίπρας, νέα στροφή Μητσοτάκη στο Κέντρο
Σκληρή σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη Κυριακή
Σχετικά Άρθρα
Η καθαρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές έχει στρέψει τα βλέμματα στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά όπου πολλοί πιστεύουν ότι θα δούμε αλλαγή στην πρωτοκαθεδρία των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.
Ο Αλέξης Τσίπρας ακόμα δεν μπορεί να καταλάβει ότι η κοινωνία αποδοκίμασε τον ίδιο και επικρότησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η λογική του ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν δέχτηκε την προοδευτική διακυβέρνηση είναι δείγμα πολιτικού ελλείματος. Σε μία τέτοια ήττα με 21 μονάδες διαφορά, αναλαμβάνεις πλήρως τις ευθύνες και κοιτάζεις την επόμενη μέρα.

Θα έχουμε σίγουρα εσωκομματικές εκλογές μετά τις 25/6 στον ΣΥΡΙΖΑ

Η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να ορθώσει πολιτικό ανάστημα, να κλείσει τις διαρροές του, να αναδιατάξει την κεντρική του ομάδα και να απευθυνθεί σύντομα στην Κεντροαριστερά, χωρίς θράσος και με επίκληση του συναισθήματος. Αν ο Αλέξης Τσίπρας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν καταφέρει να κρατήσει το 20% και χάσει και άλλο έδαφος τότε θεωρείται σίγουρο ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα όμως και να κερδίσει 1-2 μονάδες διατηρώντας μια συσπείρωση, τότε θα πρέπει να θέσει τον εαυτό του στην διαδικασία της κρίσης από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε επίπεδο Κεντροαριστεράς το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε μεγάλο ποσοστό

Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη μπορεί, όντως, να κέρδισε 3 μονάδες από το 8,2 που είχε το 2019, ωστόσο στο επίπεδο της Κεντροαριστεράς δεν είναι μεγάλο το ποσοστό. Για να μπορούσαμε να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά θα πρέπει αυτές οι 12 μονάδες που έχασε το ΣΥΡΙΖΑ να της έχει κερδίσει εσύ. Που δεν τις κέρδισε. Ούτε έχοντας λάβει μόλις το 11,5% μπορεί να θεωρεί ότι ξαναέγινε κόμμα εξουσίας και να πανηγυρίζει λες και κέρδισε την εξουσία.

Νέα ήττα στον ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει διάλυση

Όλα αυτά θα ξεδιαλυθούν στις επόμενες εκλογές. Αν δούμε ο ΣΥΡΙΖΑ να χάνει και άλλο έδαφος τότε δεν θα μιλάμε για ένα απλό μήνυμα αποδοκιμασίας σε μία εκλογική μάχη, αλλά ότι έχει χάσει για πάντα τους ψηφοφόρους του. Αν το ΠΑΣΟΚ διατηρήσει αυτά τα ποσοστά, τότε θα σημαίνει ότι υπάρχει μία αύξηση της εμπιστοσύνης στη νέα ηγεσία. Αν όμως, χάσει κάποιες μονάδες, θα σημαίνει ότι ήταν μία ευκαιριακή αύξηση.

Θα δούμε μεγάλη κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για την πρωτοκαθεδρία

Τι θα γίνει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου; Η επίθεση Τσίπρα στο ΠΑΣΟΚ είναι πλέον θέμα επιβίωσης. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους που είτε ψήφισαν ΠΑΣΟΚ είτε πήγαν σε κόμματα όπως η Πλεύση Ελευθερίας ότι αυτός μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να γίνει η αντιπολιτευση του Κ.Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας και θα επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για να τραβήξει και άλλους ψηφοφόρους. Οπότε στις επόμενες εκλογές, η Κεντροαριστερά θα απασχολήσει περισσότερο και λιγότερο η ΝΔ που λογικά θα διατηρήσει δυνάμεις και θα έχει μία άνετη αυτοδυναμία.

Έρχονται συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις

Θυμίζω ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε και άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Εκτός από τις εθνικές εκλογές στις 25 Ιουνίου θα έχουμε το φθινόπωρο εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ δυνατό διαχρονικά. Οι συμμαχίες που έκαναν παραδοσιακά τα δύο κόμματα στηρίζοντας κοινούς υποψηφίους μπορεί να μην τις δούμε. Αν υποστεί και άλλη ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ τότε θα δούμε να χάνει τα πρωτεία στην Κεντροαριστερά και υπάρχει και άλλη εκλογική αναμέτρηση τον Ιούνιο του 2024 που είναι οι ευρωεκλογές.

Ο Μητσοτάκης θα στραφεί και άλλο προς το Κέντρο και την Κεντροαριστερά

Στο στρατόπεδο της κυβέρνησης αυτό που απασχολεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η επόμενη τετραετία και με ποιους θα κυβερνήσει. Αυτό που πιστεύουν πολιτικοί αναλυτές είναι ότι θα δούμε είναι ο Κ. Μητσοτάκης να φέρνει στην κυβέρνηση περισσότερα στελέχη από την Κεντροαριστερά. Με 168+ βουλευτές κανείς δεν θα το αμφισβητήσει ή θα παραπονεθεί. Ο κ. Μητσοτάκης ελέγχει το πολιτικό τοπίο έχοντας στραφεί στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά. Η πλατεία μάζα του λαού του έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία να κυβερνήσει ενώ, επίσης, μεγάλη μερίδα του κόσμου στράφηκε στην αποχή. Αν δείξει δείγματα αλαζονείας ή αν δεν αφουγκραστεί την κοινωνία, τότε θα χαθεί η εμπιστοσύνη. Μη ξεχνάμε, επίσης, ότι υπάρχει ένα ενεργό δεξιό κοινό στην κοινωνία που έχει μείνει ορφανό και θέλει να εκφραστεί. Σε διάρκεια 1-2 εβδομάδων το κόμμα ΝΙΚΗ κόντεψε από το πουθενά να μπει στην Βουλή. Το πιθανότερο είναι να έχουμε πεντακομματική βουλή στις εκλογές αφού τα μικρότερα κόμματα θα πιεστούν για χάρη των μεγαλύτερων.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης