Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δεύτερες εκλογές στις 25/6 μετά τη σαρωτική νίκη της ΝΔ με διαφορά 20% - Παίρνει 171 έδρες με ενισχυμένη αναλογική

Δεύτερες εκλογές στις 25/6 μετά τη σαρωτική νίκη της ΝΔ με διαφορά 20% - Παίρνει 171 έδρες με ενισχυμένη αναλογική
Στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι να επισπεύσει τις εκλογές κατά μία εβδομάδα, τις οποίες σχεδίαζε για τις 2 Ιουλίου
Σχετικά Άρθρα
(upd) Δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου θα στήσει η ΝΔ μετά τη σαρωτική επικράτηση στις κάλπες της Κυριακής 21 Μαΐου 2023 με άνω του 20% διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το κυβερνόν κόμμα επισπεύδει τις εκλογές κατά μία εβδομάδα τις οποίες σχεδίαζε αρχικά για τις 2 Ιουλίου.
Οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που με βάση τα ποσοστά της Κυριακής 21/5 δίνει στη ΝΔ εντυπωσιακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αν τα ποσοστά που λαμβάνουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμείνουν στις δεύτερες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, τότε η ΝΔ θα βγάζει 171 έδρες (από 158 το 2019) και ο ΣΥΡΙΖΑ 61 (από 86 το 2019).
Νωρίτερα, η ανακοίνωση του 100% του exit poll είχε προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ευφορία στη Νέα Δημοκρατία, πηγές της οποίας δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός, στο μήνυμά του, θα κάνει λόγο για μία «ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας», ενώ πλέον «αποκλείονται τα σενάρια συνεργασίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί τη Δευτέρα 22/5 στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα την επιστρέψει αμέσως.Αυτό σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει άμεσα τη διερευνητική εντολή.

Το αδιέξοδο


Εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, οι διερευνητικές εντολές, η ορκωμοσία των νέων βουλευτών στις 1/6, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να καταβληθεί μια τελική προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης και η διάλυση της νέας Βουλής με σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία θα οδηγήσει σε νέες κάλπες, μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα.
Πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία με την απαραίτητη επιτάχυνση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μπορεί να διαρκέσει 10 μέρες, πριν υπάρξει η επίκληση του άρθρου 37 του Συντάγματος για τις νέες εκλογές.
Έτσι οι εκλογές προκηρύσσονται οι εκλογές 25/6.

Τι προβλέπει το άρθρο 37 του Συντάγματος:

1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Kυβέρνησης και τους Yφυπουργούς.
2. Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.
Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.
3. Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες.
Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.
4. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Kυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπός του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ’ αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
H πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Bουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Bουλή η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης