Τελευταία Νέα
Πολιτική

Bloomberg: Προς καθαρή νίκη Μητσοτάκη στις ελληνικές εκλογές – Νέες εκλογές τον Ιούλιο

Bloomberg: Προς καθαρή νίκη Μητσοτάκη στις ελληνικές εκλογές – Νέες εκλογές τον Ιούλιο
Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ... βατήρας για τον Ιούλιο
Καθαρή νίκη αναμένεται να σημειώσει η Νέα Δημοκρατία στις ελληνικές εκλογές, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κερδίσει τις περισσότερες ψήφους - αν και πιθανότατα δεν θα ξεπεραστεί το απαιτούμενο όριο (45%) για τον σχηματισμό κυβέρνησης, γεγονός το οποίο αυξάνει την πιθανότητα για νέες εκλογές τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με τα exit polls, το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη κερδίζει μεταξύ 36% και 40% των ψήφων, ενώ το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 25% έως 29%.
«Οι ψηφοφόροι φαίνεται να πείθονται από την υπόσχεση του Κ. Μητσοτάκη να αξιοποιήσει μία από τις ταχύτερες οικονομικές ανακάμψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει φέρει την Ελλάδα στο κατώφλι της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα.
Τα τρία κορυφαία κόμματα θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου εννέα ημέρες για να δουν αν είναι εφικτός ένας συνασπισμός, αλλά όλοι οι επικεφαλής των κύριων κομμάτων έχουν αποκλείσει τη συνεργασία μεταξύ τους και ο Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι προτιμά μονοκομματική κυβέρνηση» σχολιάζει το Bloomberg.
Το πρακτορείο προσθέτει: «Το σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ αναμένεται να λάβει μεταξύ 9,5% και 12,5% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll, το ΚΚΕ 6% έως 8%, η ακροδεξιά Ελληνική Λύση 3,5% έως 5,5%, το ακροαριστερό κόμμα MeRA25 του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη 2,5% έως 4,5%».
Οι εκλογές επισκιάστηκαν από διάφορα περιστατικά που βάρυναν την προεκλογική εκστρατεία του Μητσοτάκη κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτά περιλάμβαναν ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα νωρίτερα φέτος με 57 νεκρούς και ένα σκάνδαλο κατά το οποίο ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η υπηρεσία πληροφοριών του κατασκόπευε έναν υποψήφιο της αντιπολίτευσης.
Όμως οι ψηφοφόροι επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας, ο οποίος είδε το ΑΕΠ να ανακάμπτει ακριβώς εκεί που βρισκόταν όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010.
Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από το αποκορύφωμά της στο 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα της χώρας έχουν εκτοξευθεί.
Ο Κ. Μητσοτάκης είναι ένθερμος υποστηρικτής των μονοκομματικών κυβερνήσεων, αλλά έχει δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, αν αυτό υποδηλώνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ότι είναι η βούληση του λαού.
Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης - ο οποίος ήταν ένας από τους ανθρώπους που κατασκοπεύτηκαν από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη - έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία που θα οδηγήσει σε κυβέρνηση είτε υπό τον Κ. Μητσοτάκη είτε υπό τον Αλ. Τσίπρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης