Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογές 2023: Απρόσμενα μεγάλη η νίκη της ΝΔ - Συντριβή ΣΥΡΙΖΑ και διάσωση ΠΑΣΟΚ - Επιβεβαίωση BN

Εκλογές 2023: Απρόσμενα μεγάλη  η νίκη της ΝΔ - Συντριβή ΣΥΡΙΖΑ και διάσωση ΠΑΣΟΚ - Επιβεβαίωση BN
Αναπάντεχα συντριπτική νίκη στη ΝΔ δίνουν τα Exit Poll - Πανωλεθρία για τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται κάτω του 30% ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να επιτυγχάνει τον minimum στόχο του
Σχετικά Άρθρα
(upd) Επιβεβαιώνεται η εκλογική εκτίμηση του BN καθώς η ΝΔ πετυχαίνει απρόβλεπτα μεγάλη εκλογική νίκη επί του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να είναι διψήφια.
Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
Προκαλεί πλήθος ερωτημάτων το εύρος της νίκης καθώς η ΝΔ στην προηγούμενη τετραετία παρουσίασε μηδαμινό μεταρρυθμιστικό έργο, απέτυχε στη μάχη της ακρίβειας,  έλαβε πλήθος αντιδημοκρατικών αποφάσεων, απέκλεισε πολιτικούς σχηματισμούς από τις βουλευτικές εκλογές, χειραγώγησε τη Δικαιοσύνη, ενεπλάκη σε πρωτοφανή σκάνδαλα όπως αυτό των υποκλοπών και ήταν υπέρ του δέοντος αυταρχική όπως απεδείχθη με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών Covid.  
Με βάση τα αποτελέσματα θα πρέπει να αναρωτηθούμε πραγματικά τι συμβαίνει με την Ελλάδα και εάν αυτή η επιβράβευση της ΝΔ είναι ένδειξη μίας υγιούς κοινωνίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συντρίβεται, πληρώνοντας την αναιμική του αντιπολίτευση και την ταύτισή του με κορυφαίες κυβερνητικές επιλογές, μη συνιστώντας εναλλακτική επιλογή. 
Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ καταγράφει διψήφιο ποσοστό αλλά όχι εντυπωσιακό. Ωστόσο του δίνει ελπίδες να κοιτάζει με αισιοδοξία την επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά και γιατί όχι να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία του χώρου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η αυστηρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει καρπούς για το ΚΚΕ, που αυξάνει τις δυνάμεις του. 
Επιτυχία θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός πως η Ελληνική Λύση εισέρχεται στη Βουλή - πιθανώς και ενισχυμένη - παρά το σκηνικό διάλυσης που υπήρχε στο κόμμα προεκλογικά.
 

Τα αποτελέσματα του Exit Poll νωρίτερα έδειξαν τα εξής:


ΝΔ     37,5% – 41,5%

ΣΥΡΙΖΑ 23,5% - 27,5%

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,5% – 12,5%

ΚΚΕ 6,5% - 7,5%

Ελληνική Λύση 4,3% – 5,3%

ΜέΡΑ25 2,5% – 3,5%

Πλεύση Ελευθερίας 2,5% – 3,5%

Νίκη: 2,5% - 3,5%

Άλλο 4,8 – 6,8%

Image

Το 80% του Exit Poll

Image
Image
poll_ex.JPG

Στο 48.76% η συμμετοχή


Στοιχεία για την μέχρι τώρα συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές 2023 έδωσε ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση στις 17:00 η συμμετοχή ήταν 48,76%.
Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τις 19:00 οπότε και θα κλείσουν οι κάλπες, το ποσοστό συμμετοχής θα ξεπεράσει αυτό του 2019, δηλαδή περίπου το 60%.
Σύμφωνα με την προηγούμενη ενημέρωση του ΥΠΕΣ στις 13:30 η συμμετοχή σε 16.520 εκλογικά τμήματα μέχρι εκείνη την ώρα ανερχόταν στο 31,52%.

Σκέρτσος: Σαφής νίκη της ΝΔ και ανανέωση της λαϊκής εντολής

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Ακης Σκέρτσος δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκαν με την έγκριση του ελληνικού λαού οι επιλογές κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Οσον αφορά τα αποτελέσματα των exit polls δείχνουν μια σαφή και ξεκάθαρη νίκη της ΝΔ και δίνουν μια σαφή ανανέωση της λαϊκής εντολής στην κυβέρνηση για να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε την προηγούμενη θητεία της.

ΝΔ: Καθαρή νίκη

Θετικό είναι το κλίμα στα γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς μετά τη δημοσιοποίηση του exit poll για το αποτέλεσμα των εκλογών, που δείχνουν μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Εμείς περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό που ζητούσαμε για καθαρή νίκη με διαφορά φαίνεται να επιτυγχάνεται. Περιμένουμε τα επίσημα» δήλωσαν στελέχη της ΝΔ συνομιλώντας με δημοσιογράφους.

Σκυλακάκης: Στροφή προς τη λογική

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, εξερχόμενος από τα γραφεία της ΝΔ, δήλωσε: «Τα exit polls δείχνουν στροφή του λαού προς τη λογική, προς την Ευρώπη.
Είναι πρόκριμα για δεύτερες εκλογές.
Η προγραμματική σύγκλιση αποκλείστηκε από της θέσεις των κομμάτων πριν από τις εκλογές.
Το ΠΑΣΟΚ έθεσε όρους με τους οποίους δεν είναι εφικτή η συνεργασία».

Στάση αναμονής από ΣΥΡΙΖΑ

Στάση αναμονής για τα πρώτα αποτελέσματα από τα exit polls συστήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το οποίο το κόμμα συγκεντρώνει 25% έως 29%.
«Ας περιμένουμε να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα γιατί έχουμε εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις και γνωρίζουμε ότι τα πραγματικά αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά.
Η εικόνα που έχουμε είναι ότι 1 στους 3 ερωτηθέντες δεν απαντούσε.
Οπότε ας κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα», μεταφέρουν από την Κουμουνδούρου.

ΠΑΣΟΚ: Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκαν χρυσός χορηγός της ΝΔ

«Εφόσον επιβεβαιωθούν τα ποσοστά του exit poll, το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει τα ποσοστά του κατά 40%.
Κεντρική στόχευση είναι να επιστρέψει ως πρωταγωνιστικός πόλος», αναφέρουν στο πρώτο σχόλιό τους πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, «αν επιβεβαιωθεί το ‘χαμηλό’ του ΣΥΡΙΖΑ, το κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προς τους προοδευτικούς πολίτες θα είναι ευθύ.
Χρειάζεται προοδευτική εναλλακτική που μπορεί να προσωποποιήσει το ΠΑΣΟΚ.
Ο κ.Τσίπρας αποδείχτηκε χρυσός χορηγός της ΝΔ».

ΚΚΕ: Θετικά τα πρώτα μηνύματα

Ως θετικά εκτιμούν στο ΚΚΕ τα πρώτα μηνύματα από τις κάλπες, όπως αποτυπώνονται και στο πρώτο δείγμα του exit poll, ενώ είναι σε αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων.

Το ΜέΡΑ25 είναι εδώ για να μείνει

«Ο κόσμος που μας αντιπροσωπεύει δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ 25 - Συμμαχία για τη Ρήξη, Έρικ Έντμαν αναφερόμενος στα αποτελέσματα του exit poll.
«Με τα επίσημα αποτελέσματα θα φανεί ότι το κόμμα είναι εδώ για να μείνει» πρόσθεσε.

Ικανοποίηση στην Πλεύση Ελευθερίας

Την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα του exit poll εκφράζει η Πλεύση Ελευθερίας.
Σύμφωνα με το MEGA η Ζωή Κωνσταντοπούλου ωστόσο λέει, πως είναι «συγκρατημένα αισιόδοξοι και περιμένουν και τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών» για να κάνουν τις πρώτες δηλώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης