Τελευταία Νέα
Πολιτική

Politico για ελληνικές εκλογές: Ισχυρές πιθανότητες νίκης για τη ΝΔ - Κλειδί η διαφορά ψήφων ανάμεσα σε πρώτο και δεύτερο κόμμα

Politico για ελληνικές εκλογές: Ισχυρές πιθανότητες νίκης για τη ΝΔ - Κλειδί η διαφορά ψήφων ανάμεσα σε πρώτο και δεύτερο κόμμα
Κλειδί για τις μετεκλογικές εξελίξεις η διαφορά  ψήφων μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων
Σχετικά Άρθρα
Πρώτο θέμα του ηλεκτρονικού περιοδικού Politico, οι ελληνικές εκλογές σε δημοσίευμά του που διαπιστώνει ότι παρά το γεγονός ότι το κυβερνών συντηρητικό κόμμα θα έχει την εκλογική πρωτιά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί επαρκώς την κυβερνητική φθορά από την τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, το σκάνδαλο υποκλοπών και άλλα ζητήματα, η Ελλάδα θα χρειαστεί και δεύτερο γύρο για να βγάλει κυβέρνηση.

Αναλυτικά το άρθρο του Politico αναφέρει:

Το συντηρητικό κυβερνών κόμμα της Ελλάδας αναμένεται να βγει πρώτο στις εκλογές της Κυριακής, αλλά ο μαραθώνιος σχηματισμού κυβέρνησης μόλις θα ξεκινά.
Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη διατηρεί ασφαλές προβάδισμα έναντι του βασικού του αντιπάλου, του αριστερού Σύριζα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, παρά το γεγονός ότι η πρωθυπουργία του βαρύνεται με το σκάνδαλο των υποκλοπών, τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού και τις ισχυρές ανησυχίες για παραβίαση των αρχών του κράτος δικαίου.
Ακόμη περισσότερο βάρυναν το κλίμα κατά της ΝΔ οι κυβερνητικοί χειρισμοί σε ότι αφορά το πολύνεκτο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
Αλλά ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να κουβαλά ακόμα τις αποσκευές των πρώτων ταραγμένων μηνών της θητείας του στην πρωθυπουργία το 2015, που οδήγησαν στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης και στο τρίτο  πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία είναι απίθανο να συγκεντρώσει το 45% των ψήφων που χρειάζεται για να σχηματίσει κυβέρνηση καθώς αυτές οι εκλογές διεξάγονται με ένα νέο σύστημα απλής αναλογικής. 
Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες πιθανότατα θα πάνε ξανά στις κάλπες μέχρι τις αρχές Ιουλίου.
«Αυτές μπορεί να μην είναι οι πιο κρίσιμες, αλλά σίγουρα είναι οι πιο περίπλοκες εκλογές που είχαμε ποτέ», δήλωσε ο Άγγελος Σεριάτος, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Prorata.

Με τι κριτήρια θα ψηφίσουν οι έλληνες

Οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι για πρώτη φορά υπάρχουν τόσο πολλοί αναποφάσιστοι ψηφοφόροι σε εθνικές εκλογές.
Η οικονομία και η άνοδος των τιμών είναι οι κύριες ανησυχίες που θα έχουν στο μυαλό τους οι Έλληνες πηγαίνοντας στις κάλπες, οι οποίες επισκιάζουν τις ανησυχίες για την αμαύρωση της εικόνας της χώρας από το σκάνδαλο υποκλοπών, την προβληματική κατάσταση των ΜΜΕ, τις κατηγορίες για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας της ΕΕ με παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και τις καταγγελίες για πολλά οικονομικά σκάνδαλα από συντηρητικούς βουλευτές.
«Και τα δύο μέρη επικεντρώνονται στην κρίση του κόστους ζωής και την αύξηση των πραγματικών μισθών», δήλωσε η Megan Green, επικεφαλής οικονομολόγος στo Ινστιτούτο Kroll.
Το κύριο σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας μοιάζει με αυτό της κυβέρνησης Biden στις ΗΠΑ: «Ας ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε, δίνοντας ώθηση στην ψηφιοποίηση της οικονομίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και ατην νάκαμψη με γνώμονα τις επενδύσεις», εξήγησε η Green.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί έκπληξη ότι επικεντρώνεται περισσότερο στη βελτίωση των συλλογικών αγαθών όπως η υγεία και η εκπαίδευση και στην ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς», είπε.

Η Ελλάδα ακόμα παλεύει με τις αδυναμίες της

Σε αντίθεση με τις διαδοχικές κρίσιμες εκλογές και τις κυβερνητικές αλλαγές που γνώρισαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αυτές οι εκλογές δεν θεωρούνται και τόσο κρίσιμες.
Η αβεβαιότητα για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχει εξαφανιστεί και η χώρα πέτυχε μια αξιοσημείωτη οικονομική ανάκαμψη, με την οικονομία της να είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2022.
Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να παλεύει με πολλές από τις αδυναμίες που έχουν επιβαρύνει την ανάπτυξη εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας γραφειοκρατίας, ειδικά στο τομέα της δικαιοσύνης και της χρόνιας φοροδιαφυγής.
«Στην Ελλάδα δόθηκε μια δεκαετία χάριτος όταν η κυβέρνηση του Σύριζα αναδιάρθωσε το χρέος, επομένως πολύ λίγο από το χρέος της λήγει και πρέπει να ανανεωθεί τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η Green του Ινστιτούτου Kroll.
«Το συγκεκριμένο παράθυρο ευκαιρίας θα έπρεπε να είχε δώσει στην κυβέρνηση τον χρόνο και τον χώρο να εφαρμόσει ορισμένες δύσκολες μεταρρυθμίσεις, αλλά μέχρι στιγμής αυτή η ευκαιρία έχει σε μεγάλο βαθμό χαθεί».
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα δημιουργεί για άλλη μια φορά «τρωτά σημεία σε μια ξαφνική διακοπή της ξένης χρηματοδότησης», πρόσθεσε η Green.
Το εθνικό χρέος της Ελλάδας ανέρχεται περίπου στο 170% του ΑΕΠ, μακράν το υψηλότερο στην ΕΕ, παρά τη μείωσή του κυρίως λόγω του υψηλού πληθωρισμού.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να φέρει την αμφίβολη διάκριση ότι είναι το μόνο μέλος της ευρωζώνης του οποίου το δημόσιο χρέος ανήκει στην κατηγορία junk — παρόλο που ο Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι η επενδυτική βαθμίδα θα ανακτηθεί εντός 100 ημερών από την πιθανή επανεκλογή του.

Υψηλός κίνδυνος φτώχειας

Η λιτότητα έχει προκαλέσει βαθιά σημάδια στην ελληνική κοινωνία, με τη χώρα να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια.
Το εισόδημα μειώθηκε κατά 7,4% το 2022 λόγω του υψηλού πληθωρισμού, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Θεμελιώδες γεγονός της προεκλογικής περιόδου υπήρξε το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών τον Φεβρουάριο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης.
Το σιδηροδρομικό δυστύχημα «κατέστρεψε το αλαζονικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με το οποίο η χώρα βρίσκεται στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», ανέφερε ο δημοσκόπος Άγγελος Σεριάτος της Prorata.
«Για μια μερίδα ψηφοφόρων που συμμεριζόταν αυτή την άποψη, το σιδηροδρομικό δυστύχημα ήταν απογοητευτικό και έσπασε τον δεσμό με το κόμμα».

Τα μετεκλογικά σενάρια

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία θα συγκεντρώσει το 36%, ο Σύριζα το 29% και το σοσιαλιστικό κόμμα Πασόκ το 10%.
Εάν αυτοί οι αριθμοί επιβεβαιωθούν, είναι δυνατός ένας συνασπισμός μεταξύ του πρώτου και του τρίτου κόμματος.
Ωστόσο, η σχέση Μητσοτάκη με τον αρχηγό του Πασόκ Νίκο Ανδρουλάκη είναι ιδιαίτερα τοξική μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών που έδειξαν ότι η ΕΥΠ είχε υπό παρακολούθηση τον Ανδρουλάκη.
Ο Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει ότι θα προτιμούσε μια κυβέρνηση πλειοψηφίας και θα άντεχε να πάει σε δεύτερες εκλογές όπου θα έχει περισσότερες πιθανότητες χάρη σε ένα σύστημα που χορηγεί στο κόμμα που θα νικήσει έως και 50 μπόνους έδρες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης «προοδευτικού συνασπισμού», ωστόσο είπε ότι θα πρέπει να βγει πρώτο κόμμα για να γίνει αυτό.
Ο Τσίπρας ενδέχεται να προσεγγίσει το Πασόκ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά είναι αμφίβολο ότι θα βγουν τα νούμερα.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί δεύτερο γύρο εκλογών για να αποκτήσει κυβέρνηση.
Χάρη στο μπόνους εδρών που υπάρχει για το δεύτερο γύρο, το κόμμα που θα νικήσει να χρειαστεί περίπου 38% για να πάρει τουλάχιστον 151 έδρες στο κοινοβούλιο των 300 εδρών.
Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας πιστεύουν ότι το κόμμα τους βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου στον δεύτερο γύρο.

Κλειδί η διαφορά ψήφων ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα

«Κι αν του λείψουν κάποιες έδρες, ο Μητσοτάκης μπορεί να προσπαθήσει να δελεάσει ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης να περάσουν στο κόμμα του, διαφορετικά πιθανότατα θα επιδιώξει κυβερνηση συνασπισμού με το Πασόκ», δήλωσε ο Νίκος Μαλκουτζής, συντάκτης και συνιδρυτής της ιστοσελίδας οικονομικής ανάλυσης MacroPolis.
«Αυτό θα είναι άβολο και για τις δύο πλευρές, ειδικά λόγω του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, αλλά πιθανότατα δεν θα είναι προς το συμφέρον τους να μην καταλήξουν σε συμφωνία γιατί έτσι θα καταλήξουν σε τρίτες εκλογές, τις οποίες κανείς δεν θέλει πραγματικά».
Ο Ανδρουλάκης του Πασόκ είπε ότι θα ήταν ανοιχτός να συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό, αλλά έθεσε ως προϋπόθεση να μην είναι πρωθυπουργός ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας, μια επιλογή που έχουν απορρίψει και τα δύο κόμματα.
Η υποστήριξη που θα λάβουν τα κόμματα στον πρώτο γύρο της Κυριακής θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό ποιο σενάριο θα ακολουθηθεί τελικά.
«Θα είναι πολύ διαφορετικά εάν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις πρώτες εκλογές με διαφορά μεγαλύτερη από 5 ποσοστιαίες μονάδες, και εντελώς διαφορετικά αν έχει μικρή διαφορά με το Σύριζα», κατέληξε ο Σεριάτος της Prorata.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης