Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι πολίτες δίνουν δεύτερη ευκαιρία στον Μητσοτάκη, παρά την μετριότητα της κυβέρνησης – Αδύναμη αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι πολίτες δίνουν δεύτερη ευκαιρία στον Μητσοτάκη, παρά την μετριότητα της κυβέρνησης – Αδύναμη αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ
Τα δημοσκοπικά δεδομένα δεν βρίσκουν πολύ δυνατό το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜΕΡΑ25
Οι πολίτες έχουν αποφασίσει να δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά τις αμφιβολίες που νιώθουν για τα κακώς κείμενα της κυβερνητικής θητείας 2019- 2023.
Και αυτό θα φανεί από το ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό που θα πάρει η Νέα Δημοκρατία στις πρώτες εκλογές που οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσοστό που θαξεπεράσει το 36% και μπορεί να φτάσει και το 38%.
Ουσιαστικά, στην πρώτη κάλπη η ΝΔ δεν θα έχει χάσει πολύ από την εκλογική της δύναμη στις εκλογές του 2019 που έπιασε ένα39,85%. Αλλά μπορεί στις δεύτερες εκλογές να το πιάσει και να το ξεπεράσει.

Δεν έχασε την εξουσία, τη κράτησε ο Μητσοτάκης

Οι παλιοί κοινοβουλευτικοί λένε ότι «δεν κερδίζει κανένα κόμμα την εξουσία, αλλά τη χάνειαυτό που ήταν κυβέρνηση». Ακριβώς, αυτό συμβαίνει και τώρα.
Η ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου έλεγξε την εξουσία και δεν την έχασε ποτέ. Φρόντισε να βρει συμμάχους στα τους οποίους τους «τάισε» καλά είτε με κρατική διαφήμιση, είτε με τη λίστα Πέτσα είτε με αποκλειστικές πληροφορίες. Δημιούργησε ένα budget άνω των 50 δις ευρώ για την πανδημία του κορωνοιού, χρηματοδοτώντας κάθε επαγγελματική τάξη ακόμα και αυτές που δεν είχαν μείωση τζίρου.

Ανοίγματα και δεσμεύσεις

Παράλληλα, έκανε πράξη τις δεσμεύσεις της για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που διακαώς ήθελε η μεσαία τάξη.
Η εξουσία έφερε δίπλα στη ΝΔ πρόσωπα από τη Κεντροαριστερά. Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε ανοίγματα σε όλους τους χώρους και κέρδισε υποστηρικτές. Επίσης, φρόντισε με το σύστημα που είχε στο Μαξίμου να τα έχει καλά με όλους τους επιχειρηματίες. Μεγάλα έργα μοιράστηκαν και λίγοι είχαν παράπονα. Στην ενεργειακή κρίση, επίσης, δόθηκε ένα μεγάλο budget σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας.

Σεμινάρια στο damage control

Όμως, έγιναν και πολλά λάθη που κόστισαν, αλλά δεν απομάκρυναν τη ΝΔ από την εξουσία. Αν μπορεί για κάτι να υπερηφανεύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ότι έκανε ίσως την καλύτερη διαχείριση πολιτικού κόστους (damage control) από κάθε άλλη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.
Εν έτη 2023 κανείς δεν θυμάται ότι ζήσαμε καθολική απαγόρευση μετακίνησης. Κανείς δεν θυμάται ότι υπεστήκαμε ένα lockdown. Δεν επηρέασε την εκλογική δύναμη της ΝΔ το γεγονός ότι είχαμε υποχρεωτικότητα του εμβολίου. Οι δεξιές ψήφοι που έφυγαν από τη ΝΔ αναπληρώθηκαν με άλλες από την Κεντροαριστερά και το Κέντρο.

Έτσι ξεπέρασε υποκλοπές και Τέμπη

Επίσης, παρόλο που είναι σκάνδαλο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το ονόμασε έτσι, οι υποκλοπές δεν έφθειραν και τόσο τη ΝΔ. Ο κόσμος τελικά ψηφίζει με βάση τη τσέπη του και την οικονομία και όχι αν παραβιάζονται δημοκρατικοί θεσμοί.
Επίσης, στο δυστύχημα των Τεμπών ο κόσμος, αν και απομακρύνθηκε στην αρχή, εν τέλει έβγαλε το συμπέρασμα ότι το φταίξιμο δεν είναι της κυβέρνησης αποκλειστικά, αλλά είναι διαχρονικό όλων των κυβερνήσεων.

Αναποτελεσματική η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ

Το γεγονός ότι οι πολίτες δίνουν δεύτερη ευκαιρία στον Μητσοτάκη, έχει να κάνει και με την αναποτελεσματικότητα της αντιπολίτευσης. Ιδίως με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα λάθη του μεγάλα.
Δεν φρόντισε να κάνει αυτοκριτική, να τα βρει ξανά με ομάδες της κοινωνίας που έθιξε κατά τη θητεία του 2015-2019.
Οι συνταξιούχοι του έκλεισαν την πόρτα, όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο ποσοστό.
Παράλληλα, δεν έκανε καμία ανανέωση στο κόμμα. Η συμπόρευση με τον Πολάκη στοίχισε κεντρώους και μετριοπαθείς.

Ο Κατρούγκαλος έδειξε την ανετοιμότητα της Κουμουνδούρου

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4 χρόνια να αποκωδικοποιήσει τις ανάγκες της κοινωνίας και να φτιάξει ένα σοβαρό πρόγραμμα, αντ’ αυτού έφτιαξε ένα πρόγραμμα «Τσοβόλα δώστα όλα» που δεν πείθει τον καχύποπτο πολίτη και λίγο πριν την κάλπη η γκάφα Κατρούγκαλου έδιωξε αυτούς τους λίγους που το είχαν πιστέψει.
Το μόνο θετικό είναι ότι διατηρεί έστω και με μικρές απώλειες το ποσοστό που είχε λάβει το 2019.
Οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να παίρνει ένα 29-30% και ανώτατο όριο το 31%. Βεβαίως, εδώ θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεισφέρουν στο ποσοστό του, δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του κόμματος
Κασιδιάρη.

Ενδιαφέρον στα μικρά κόμματα

Υπό αυτό το πρίσμα, οι εκλογές θα δώσουν ένα καλό ποσοστό στη ΝΔ που θα μετουσιωθεί σε αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.
Τα δημοσκοπικά δεδομένα δεν βρίσκουν πολύ δυνατό το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜΕΡΑ25. Εκτός από μαθηματικά δύσκολο , θα είναι και ένα καταστροφικό σχήμα. Το μεγάλο ενδιαφέρον, θα είναι στα μικρά κόμματα.
Πρώτον πόσα θα μπούνε διότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να μπει στη Βουλή το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου ενώ υπάρχει και δυνατό σενάριο να μην καταφέρει είσοδο στη Βουλή το κόμμα Βελόπουλο. Το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί χαμηλότερα από ότι στην αρχή πίστευε ο κόσμος.
Ο δικομματισμός μείωσε τη δυναμική που είχε. Θα είναι ευτύχημα αν κινηθεί γύρω από το 10% ενώ το ΚΚΕ θα κινηθεί γύρω στο 6%.
Συμπέρασμα:
Παρά τη μετριότητα της κυβέρνησης, η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές και οι πολίτες θα δώσουν μία δεύτερη και τελευταία ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης