Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Ισλανδία η Σακελλαροπούλου – Οι συναντήσεις στο περιθώριο της 4ης Συνόδου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης

Στην Ισλανδία η Σακελλαροπούλου – Οι συναντήσεις στο περιθώριο της 4ης Συνόδου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης
"Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλείται να επαναπροσδιορίσει την αποστολή του, υπό το φως νέων απειλών κατά της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να επιβεβαιώσει τη στήριξή του στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή", δ'ήλωσε η Κ. Σακελλαροπούλου
Την επίσκεψή της στην Ισλανδία ολοκληρώνει σήμερα, Τετάρτη 17/5, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία συμμετέχει στην 4η Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης που γίνεται από χθες (16/5) στο Ρέικιαβικ.
Όπως δήλωσε χθες, πρώτη ημέρα της διήμερης Συνόδου (16 και 17 Μαΐου) από το Συνεδριακό Κέντρο Harpa, «βρίσκομαι στην Ισλανδία εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην 4η Διάσκεψη Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ενδεικτικό της σημασίας της είναι ότι, από το 1949, έτος ίδρυσης του θεσμού, έχουν διεξαχθεί μόνον άλλες τρεις διασκέψεις κορυφής.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλείται να επαναπροσδιορίσει την αποστολή του, υπό το φως νέων απειλών κατά της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να επιβεβαιώσει τη στήριξή του στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.
Στο πλαίσιο αυτό, θα υιοθετηθεί κείμενο Πολιτικής Διακήρυξης με θέμα “Ενωμένοι για την Ευρώπη”».
ptd2_6.JPG
Παρέμβαση στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην 4η Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συμπροήδρευσε στη χθεσινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Safeguarding democracy in testing times-risk, resilience and recommitment» της 4ης Συνόδου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
ptd1.JPG
Κατά την παρέμβασή της, η κα Σακελλαροπούλου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «παρά τις δυσκολίες και τις πολύπλευρες προκλήσεις που ελλοχεύουν μπροστά μας, η πίστη μας στην πεμπτουσία του τρόπου ζωής μας, στην ελευθερία και την ισότητα, δεν αναιρέθηκε ποτέ. Ωστόσο, η φιλελεύθερη δημοκρατία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η υποστήριξη της κοινής μας πορείας απαιτεί την πλήρη δέσμευση και επαγρύπνησή μας. Είναι ένας συνεχής αγώνας που απευθύνεται στο καθήκον μας να παρακινήσουμε και να πείσουμε τους ανθρώπους. Η δημοκρατία είναι ένα αέναο εγχείρημα διεύρυνσης της συμμετοχής των πολιτών και του ενεργού υπεύθυνου πολίτη.
Η Ευρώπη έχει ξεπεράσει μεγάλες δυσκολίες στο παρελθόν και η δύναμή μας έγκειται στην ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε και να εξελισσόμαστε, συχνά μαθαίνοντας από τα λάθη μας. Η ανθεκτικότητα των θεσμών μας εξαρτάται από τη συνεχή προσαρμογή και την ευελιξία μας στις νέες συνθήκες των κοινωνιών μας της διακινδύνευσης, χωρίς να χάνουμε τη σταθερή δέσμευσή μας στο δημοκρατικό κεκτημένο και την πίστη μας».

Οι συναντήσεις


Με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας, Sauli Niinistö, συναντήθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, στο περιθώριο της 4ης Συνόδου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης που γίνεται στο Ρέικιαβικ.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 16/5 συνεχάρη τον ομόλογό της για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την επιθυμία της Ελλάδας για εποικοδομητική συνεργασία και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
ninisto.JPG
Ακόμη, η κα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ισλανδίας, Guðni Thorlacius Jóhannesson, τον οποίο συνεχάρη για την πετυχημένη Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και επεσήμανε ότι η Σύνοδος του Ρέικιαβικ αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία επιβεβαίωσης των κοινών αρχών και αξιών των ευρωπαϊκών κρατών.
thorla.JPG
Σε διμερές επίπεδο, η κα Σακελλαροπούλου εξέφρασε την επιθυμία της για ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Ισλανδίας, ιδίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου οι δύο χώρες μπορούν να ανταλλάξουν τεχνογνωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης