Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης στο Reuters: Ξέρω ότι οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί - Ξέρω ότι πολλοί Έλληνες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα

Μητσοτάκης στο Reuters: Ξέρω ότι οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί - Ξέρω ότι πολλοί Έλληνες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα
Παράλληλα, δεσμεύτηκε να επαναφέρει την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να αυξήσει περαιτέρω τους μισθούς κατά 25%, κατά μέσο όρο, έως το 2027

Την πρόθεσή του να συνεχίσει εντατικά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να "απελευθερώσει” το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου όπου επιδιώκει να κερδίσει μια δεύτερη θητεία με σαφή πλειοψηφία.
"Ελπίζω ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια μου θα είναι χρόνια ταχείας ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά μιας ανάπτυξης που θα περιορίσει επίσης τις ανισότητες και θα διασφαλίσει ότι θα εστιάσουμε στη στήριξη των πιο ευάλωτων”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε να επαναφέρει την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να αυξήσει περαιτέρω τους μισθούς κατά 25%, κατά μέσο όρο, έως το 2027.
"Ξέρω πολύ καλά ότι οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί. Ξέρω ότι πολλοί Έλληνες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Reuters, που υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα βγήκε από μια δεκαετή κρίση χρέους που εξάλειψε σχεδόν το 1/4 του ΑΕΠ της, για να βρεθεί στη συνέχεια αντιμέτωπη με την πανδημία του κορονοϊού και την εκτίναξη του πληθωρισμού, ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία, που εκτόξευσε τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και έπληξε τα νοικοκυριά, που εξακολουθούν να αγκομαχούν μετά από μια δεκαετία λιτότητας. 
Την ώρα, μάλιστα, που η οικονομική ανάπτυξη της χώρας αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος στο 2,3% από 5,9% το 2022.
Ωστόσο, το πρακτορείο προσθέτει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι προσπαθούσε να διατηρήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα στη χώρα, προχώρησε σε μέτρα στήριξης άνω των 50 δισ. δολαρίων από το 2020, αύξησε τις συντάξεις και τον μηνιαίο κατώτατο μισθό κατά 20% στα 780 ευρώ, προκειμένου να μετριάσει την εκτίναξη του κόστους ζωής.
Όσον αφορά την οικονομία της χώρα και το θέμα του χρέους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να διαπραγματευτεί το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων με τους Ευρωπαίους δανειστές της.
"Οι χώρες με υψηλό χρέος χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να το μειώσουν και έχουν ανάγκη μια προσαρμοσμένη προσέγγιση”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% και αυτό είναι ένα επίπεδο για το οποίο η κυβέρνησή του δεσμεύεται ότι θα επιτύχει.
Ερωτηθείς αν έχει πάρει κάποια μαθήματα από τα τέσσερα πρώτα χρόνια της θητείας του απάντησε: Πολλά αν μη τι άλλο. Όταν αμφιβάλεις, χρειάζεται τόλμη και όχι πισωγυρίσματα. Όσον αγορά τις μεταρρυθμίσεις…, θέλω πραγματικά θα βάλω την Ελλάδα σε διαφορετική τροχιά”, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι "δεν χωρά αμφιβολία ότι η Ελλάδα το 2023 είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν το 2019”, τονίζοντας ότι θέλει να "χτίσει πάνω σε αυτό”. Όσον αφορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης σημείωσε ότι "υπόσχονται τον ουρανό με τ’ άστρα σε όλους”.
Όσον αφορά τη σχέση με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι "δεν υπάρχει λόγος η σχέση μας να είναι συγκρουσιακή”. Ωστόσο, διαμήνυσε ότι το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας -που προωθεί μια πιο επιθετική πολιτική και διεκδικήσεις στη Μεσόγειο- είναι "βαθιά αναθεωρητικό” και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
"Πρωταρχικό μου καθήκον είναι να διασφαλίσω την προάσπιση αυτών των δικαιωμάτων”, ανέφερε, προσθέτοντας πάντως ότι ταυτόχρονα πάντα θα απλώνει "χέρι φιλίας στην Τουρκία”.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης