Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ δεν πάμε σε δεύτερες εκλογές - Απόλυτα κοστολογημένο το πρόγραμμά μας

Τσίπρας: Με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ δεν πάμε σε δεύτερες εκλογές - Απόλυτα κοστολογημένο το πρόγραμμά μας
Alter Ego του Μητσοτάκη, ο Βαρουφάκης – Αυτοεξαιρέθηκε από την προοδευτική κυβέρνηση είπε ο κ.Τσίπρας
Σχετικά Άρθρα
Θέλω μια κυβέρνηση σταθερή, μακράς πνοής υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης τύπου που παραχωρεί στο Ζάππειο ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, υποστηρίζοντας πως εάν βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πάμε σε δεύτερες εκλογές.
Όπως είπε ο κ.Τσίπρας, το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα έχουν τη δυνατότητα να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας.
«Αν είναι η ΝΔ πρώτη ο κ.Μητσοτάκης θα επιδιώξει να φτιάξει κυβέρνηση.
Δεν θα το ρισκάρει» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας, αναφέροντας πως αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος θα έχουμε κυβέρνηση και ότι θα σχηματιστεί μια προοδευτική κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα για ανάταξη της οικονομίας, στήριξη της κοινωνίας, επαναφορά της δημοκρατίας στην εξουσία.

Alter ego του Μητσοτάκη ο Βαρουφάκης

«Δεν είναι το όραμα μου, ούτε το σχέδιο μου να φτιάξω μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή ενός κόμματος.
Θέλω κυβέρνηση σταθερή, μακράς πνοής» επισήμανε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας ότι «ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων».
«Αν δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει.
Ήταν το alter ego του σε όλη την προεκλογική περίοδο.
Με την εμμονή του, τού έκανε πολύ μεγάλο δώρο.
Δεν ξέρω αν ήταν συνεννοημένοι ή αν απλά ήταν μια χρήσιμη προσφορά του κ. Βαρουφάκη στον κ. Μητσοτάκη» υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας.

Κοστολογημένο το πρόγραμμα

Αναφερόμενος στις επικρίσεις της ΝΔ για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτό είναι απόλυτα κοστολογημένο.
«Ο λαός έχει μνήμη και εμπειρία, γνωρίζει ποιοι μας έβαλαν στα μνημόνια και ποιοι το 2015 άφησαν τη χώρα με άδεια ταμεία και ποια κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα απ' τα μνημόνια, να ρυθμίσει το χρέος και να αφήσει 37 δισ. στα δημόσια ταμεία.
Έχω πλήρη επίγνωση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και δυσκολιών της χώρας, είμαι σε διαρκή επαφή αυτά τα 4 χρόνια με Ευρωπαίους αξιωματούχους» είπε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας ότι «το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο και έχει στόχο να διαλύσει το σύστημα της αισχροκέρδειας».

Στα 5,5 δισ. ευρώ ετησίως το κόστος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «πρεμούρα» του κ. Μητστοτάκη να δημιουργήσει την εικόνα ότι κοστίζει ακριβά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτήρισε «αθλιότητα να περιφέρουν ένα ιδιωτικό έγγραφο που φτιάχτηκε στα γραφεία του Μαξίμου και να λένε ότι είναι έγγραφο του ΓΛΚ»
Όπως είπε, το κόστος του προγράμματος σε ετήσια βάση είναι περίπου 5,5 δισ.
«Το κόστος αυτό είναι βιώσιμο, γιατί κάθε πρόγραμμα έχει σκέλος δαπανών και εσόδων», είπε ο κ.Τσίπρας τονίζοντας ότι θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη και θα υπάρξει νέος μηχανισμός στην πηγή ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα υπερκέρδη.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα κοστίσει 1,5 δισ. η μείωση του ΕΦΚ σε ετήσια βάση και 1,4 δισ. σε ετήσια βάση η μείωση του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι 4 δισ. ήταν η αύξηση των εσόδων από τον υψηλό ΦΠΑ μόνο το '22.

Έτοιμη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Ο κ.Τσίπρας επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμη μια ΠΝΠ με τρία άρθρα.
Όπως είπε, το πρώτο είναι η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που όπως είπε, έχει μηδέν δημοσιονομικό κόστος, το δεύτερο έχει να κάνει με την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσεις Εισαγωγής όπου και εδώ είναι μηδενικό το δημοσιονομικό κόστος και το τρίτο είναι μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ που από τότε που θα εφαρμοστεί έως το τέλος του έτους, δηλαδή για έξι μήνες, είναι 1,4 δισ. ευρώ.

Πλειστηριασμοί

«Δεν πρόκειται να δεχτούμε εμείς τη λεηλασία της κατοικίας και της περιουσίας της μεσαίας τάξης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχεΙ παρουσιάσει ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση «του μεγάλου προβλήματος της οικονομίας, το ιδιωτικό χρέος, που είναι μια βραδυφλεγής βόμβα». 
Για να τελειώνουν τα ψέματα, είπε, υπήρχε πλαίσιο προστασίας από το 2010 έως το '21-'22 και έπαψε να υπάρχει με τον νέο Πτωχευτικό που ψήφισε η ΝΔ.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε εν συντομία τις βασικές προβλέψεις του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για τις ρυθμίσεις που αφορούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας, κάνοντας λόγο για σχέδιο που δίνει λύση, η οποία είναι ρεαλιστική και μπορεί να δώσει διέξοδο.
Ερωτηθείς για τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν και το ζήτημα της επενδυτικής βαθμίδας, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι έχει πλήρη επίγνωση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Υποστήριξε ότι το '19 χάθηκε η ευκαιρία να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα η χώρα «γιατί γυρίσαμε στις παλιές δοκιμασμένες νεοφιλελεύθερες συνταγές που είχαν οδηγήσει και στη χρεοκοπία». Προσέθεσε ότι «η οικονομία δεν πάει τόσο καλά όσο νομίζουμε, ο αναπτυξιακός ρυθμός είναι ακριβώς εκεί που τον αφήσαμε εμείς το '19».
Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απολογηθεί, γιατί ενώ δεν είχε μείνει τίποτε άλλο ανολοκλήρωτο από τον ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει, πέρα από την επενδυτική βαθμίδα, εκείνος ενώ το υποσχέθηκε, απέτυχε. 
Σημείωσε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα καταφέρει να στηρίξει την κοινωνία και να δημιουργήσει βιώσιμη προοπτική που θα φέρει και την επενδυτική βαθμίδα παράλληλα με ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης